logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Nieuws
  • Leer omgaan met grenzen
  • Huiswerk: wel of geen magister?
  • We tobben wat af met de kinderen
  • Gastschrijvers
  • Gouwe ouwe
  • Zij hebben een opleiding afgerond

 Nieuws

De afgelopen weken heb ik tot mijn groot genoegen een paar teams van leerkrachten van verschillende scholen een bijscholing mogen geven. Wat me getroffen heeft is de enorme betrokkenheid van al deze leerkrachten bij de kinderen in hun klas en hoe ze dagelijks het beste van zichzelf aan kinderen geven en vooral ook hoe ze op zoek gaan om het beste in de kinderen naar voren te halen. En dan ook nog lange dagen maken om naar Burgum te komen. Dit zie ik ook bij leer krachten die op eigen initiatief naar de opleiding tot kindercoach komen. Als ik het zo bekijk dan denk ik dat de inspanning van leerkrachten heel vaak niet op de juiste waarde wordt geschat. En dat is beslist onverdiend!

Omdat het bijna Sinterklaas is, leek het me aardig een cadeautje weg te geven.
Wie zou het boek Zoveel te leren in de zak van Sinterklaas mogen ontvangen?
Geef je reactie op de facebookpagina en op 1 december maak ik de winnaar bekend. (en misschien wel twee winnaars gezien de belangstelling….) Wat is het hartverwarmend alle reacties te lezen!
Dit is de link:

Steeds vaker wordt mij gevraagd of ik een bijdrage wil leveren aan artikelen in kranten en tijdschriften. Zo heb ik de afgelopen weken meegewerkt aan artikelen in Kek mama, dagblad Trouw en Trots magazine. Diverse artikelen zijn al gepubliceerd of worden nog gepubliceerd. Als ik ze zelf onder ogen krijg zet ik een foto op de facebook pagina.
Als je op de hoogte wilt blijven, mag je deze pagina liken.

Wat ook prachtig nieuws is, is dat overal in het hele land Ik leer leren trainingen worden gegeven aan vooral brugklassers. De kinderen zijn enthousiast en begrijpen steeds beter wat en hoe ze het moeten aanpakken met het leren. In januari en februari komen de 2e en 3e jaars leerlingen aan de beurt omdat het een gegeven is dat een grote categorie kinderen dan tegen de grenzen van de eigen leerstrategieën gaat aanlopen. Op de website van Ik leer leren zijn alle actieve trainers te vinden.

Leer omgaan met grenzen

Het lijkt wel alsof een heel belangrijk thema van deze tijd het omgaan met grenzen is. Er komen steeds meer hooggevoelige kinderen en ook agressie neemt steeds grotere vormen aan. Enerzijds willen we heel graag met elkaar in contact en in verbinding zijn en anderzijds hebben we het heel erg nodig om binnen onze eigen ruimte te blijven.
Pesten, plagen, voor jezelf opkomen en assertief gedrag, het heeft allemaal te maken met grenzen. In de praktijk ontdekte ik dat kinderen soms echt iets nodig hebben om te leren wat een grens is en hoe ze zelf de regie krijgen over hoe ze daarmee kunnen omgaan. In de praktijk met kinderen en in de opleiding tot kindercoach gebruiken we daarvoor een oefening met een rood touw. Omdat er zoveel en zo vaak naar werd gevraagd, heb ik de oefening uitgeschreven.
Lees hoe je kunt oefenen met grenzen….

Huiswerk: Wel of geen Magister?

Inmiddels zijn alle kinderen weer helemaal in het ritme van school, sport, vrienden en alles wat bij het dagelijks leven hoort. Huiswerk is daar voor veel scholieren een belangrijk agendapunt in. Maar hoe zit het met die agenda. Bestaat deze nog? Of zijn we helemaal digitaal geworden?
Het belangrijkste huiswerksysteem heet Magister, maar worden we daar blij van? Lees het hier…..

We tobben wat af met de kinderen

Opvoeden… Vaak zijn er momenten dat het best wel even tegenvalt. Ga er ook maar aan staan en bedenk eens wat een gemiddeld gezin allemaal moet op een dag. Al die ballen die steeds maar de lucht in vliegen en ook weer opgevangen moeten worden.
Ouders hebben weinig tijd voor bezinning en denderen vaak van het ene in het andere. Maar stel dat je eens even tijd hebt.  Hoe zou je dan dan later door je kinderen gezien worden als ze terugkijken op hun kinderjaren? Lees hier een overweging..

Je kunt je dan afvragen of het allemaal de moeite waard is waar we ons allemaal druk over maken en wat kinderen ECHT van je willen. Lees hier wat dat zou zijn....

Gastschrijvers

Er zijn zoveel mensen die prachtige dingen doen voor ouders en kinderen en zo nu en dan kom ik mensen tegen die voor de weblog een artikel willen schrijven om zo ook weer andere mensen te inspireren en hun kennis door te geven.
Zo kwam ik eindelijk Milenka Brouwer in het echt tegen in de opleiding. Via de social media had ik al vaak van haar gehoord en dan met name over de geweldige breukenwaaier die ze heeft bedacht met een collega. Lees maar hoe deze breukenwaaier kinderen helpt bij die altijd zo moeilijk breuken……

Mariëtte Dietz is kindercoach en heeft al lang geleden deelgenomen aan de opleiding tot kindercoach. Zij ontdekte hoe ze haar dochter kreeg tot het opruimen van haar kamer door met haar in gesprek te gaan en alles op een rij te zetten. Lees hier haar prachtige verhaal…..

Gouwe ouwe

Op facebook zet ik tegenwoordig regelmatig een oude blog. Op de weblog staan ruim 700 artikelen en er word me regelmatig gevraagd of ik over een bepaald onderwerp heb geschreven.
Een blog die enorm veel belangstelling en bijval kreeg was over kleuters die moeten spelen, bewegen en leren. Lees hier deze oude blog...

Opleidingen afgerond

De afgelopen twee maanden stonden er weer verschillende opleidingen op de planning.
Hierbij een overzicht van deze opleidingen en hun deelnemers:
Basisopleiding nummer 9
Systemisch/Contextueel werken nummer 2
Ik leer leren in Zoetermeer
Basisopleiding nummer 10
Ik leer leren in Limburg
Basisopleiding nummer 11
Ik leer leren in Burgum
Systemisch en contextueel werk nummer 3

Voor de komende weken staan er nog een aantal opleidingen op het programma voor de kerstvakantie aanbreekt. Het is een voorrecht te mogen werken met al deze gemotiveerde deelnemers die ieder op hun eigen manier een steentje willen bijdragen aan het welzijn van kinderen.

In januari komt de volgende nieuwsbrief uit. Daarom voor nu alvast een hele fijne en gezellige december maand gewenst.

Deze nieuwsbrief is verzonden naar 5618 adressen.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: