logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

* Leuke nieuwtjes
* Ik leer leren speciaal voor basisonderwijs en speciaal onderwijs
* Hoe en wat te leren
* Ouderschap en moeilijkheden binnen het gezin
* Opleidingen afgerond

Het jaar is nog maar een maand oud en toch is er alweer veel nieuws te melden:

  • In juni komt er een boek uit met een selectie van de mooiste blogs. Het boek wordt uitgegeven door 248 media en is al te bestellen via deze link….  De titel van het boek is Zoveel te leren.
  • Vanaf januari ga ik regelmatig een blog schrijven voor Tym.nl een website voor moeders, kinderen en sport. Zie deze link….
  • Een paar weken geleden heeft een groepje studenten van de SPH opleiding een spel gemaakt in het kader van een studie opdracht. Dit is een spel voor pubers waardoor ze kunnen leren omgaan met assertief gedrag. Ik ga de komende maanden de mogelijkheden onderzoeken waarop dit spel voor meerdere kindercoaches beschikbaar kan komen.
  • Op 13 en 14 juni organiseert Marijke Teeuwissen een 2-daagse workshop Bal-A-Vis-X bij de opleiding tot kindercoach. Door het ritmisch gooien en vangen van balletjes en zandzakjes leren kinderen zich beter concentreren, hun ogen goed te gebruiken en het lichaam in balans te houden waardoor de totale lichaamsbalans toeneemt en waardoor de linker en rechter hersenhelften flink gestimuleerd worden.
    Er zijn slechts 15 plaatsen beschikbaar. Kijk op de website voor informatie over deze bijzondere methode. Binnenkort volgt meer informatie.
  • Jan en ik hebben in januari een tweedaagse BHV training gevolgd waarin we geleerd hebben om eerste hulp te verlenen, branden te blussen en we de veiligheid van het pand onder de loep hebben genomen.
  • Een journaliste van het blad Heit & Mem is langs geweest om mij een aantal stellingen voor te leggen over hedendaags opvoeden. Dit wordt in het eerstvolgende nummer gepubliceerd.
  • Vanaf 1 januari zal ik iedere week een quote op de website zetten. Zie hier een voorbeeld.

 Ik leer leren werkbladen basisonderwijs en speciaal onderwijs

Het gaat goed met Ik leer leren.
Er komt steeds meer belangstelling vanuit het onderwijs en met name de vraag uit het basisonderwijs en speciaal onderwijs maakte dat er behoefte kwam aan aanvullend praktisch materiaal voor scholen. Bovendien is er veel vraag naar het voorbereiden van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Tegelijkertijd is er na de Cito toetsen meer tijd voor het op een zinvolle manier bezig te zijn met de periode na de basisschool.
Na hard werken, raadplegen van deskundigen en veel overleg met vormgever Harmke van Studio Staalkaart zijn er speciale werkbladen Ik leer leren ontwikkeld exclusief voor de Basisschool en Speciaal Voortgezet Onderwijs.
Harmke heeft er prachtige, goed leesbare, overzichtelijke en bruikbare werkbladen van gemaakt. De 37 pagina’s zijn vooral handig voor trainingen binnen scholen en grotere groepen kinderen. ZO is er nu voor iedere groep kinderen een aanbod om te leren leren. Voor basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zijn er werkbladen en voor kleine groepjes kinderen en individuele coaching is er het werkboek.
Kijk voor een paar voorbeelden van de nieuwe werkbladen en het bestellen van deze bladen hier……

Hoe en wat te leren

Ieder kind heeft zijn eigen voorkeur en interesse in leren. Het ene kind leert door te kijken wat men dan (soms ten onrechte) beelddenken noemt. Het andere kind leert door te doen of heeft een voorkeur voor hardop pratend te leren.
Wat minder bekend is, is dat het ene kind beter en gemakkelijker leert als het alleen is en het andere kind beter uit de verf komt als het samen met anderen kan leren.
In de training Ik leer leren onderzoeken we de verschillen en ontdekken kinderen wat het beste bij hen past. Voor het gemak heb ik daarvoor een vergelijking met dieren gemaakt. Weet jij wat de verschillen zijn tussen leren als een aap of een giraf? Lees maar verder….

Wat ook steeds meer (opnieuw) bekend wordt, is dat kinderen vooral leren door bewegen. Bovendien is bewegen goed voor de concentratie en ontspanning. Als je dan de kinderen nog leert om de cupsong te spelen zit je helemaal goed. Waarom? Lees maar….

Wanneer kinderen van jongs af aan leren dat problemen er zijn om op te lossen ze ze bovendien leren hun problemen op de juiste plek op te lossen, hebben ze daar de rest van hun leven wat aan. Lees er maar over in de blog: Problemen oplossen waar het hoort.

Ouderschap en problemen binnen het gezin

Wanneer we kinderen krijgen staan we er niet zo bij stil en al helemaal niet wanneer we in het dagelijkse gewoel onze kinderen proberen op te voeden. We hebben er wel een ouderwets gezegde over: De jeugd heeft de toekomst. Dit betekent dat ouderschap ook gericht is op de toekomst. Tenslotte wil iedere generatie dat de volgende generatie het beter heeft.
Lees maar verder over ouderschap is voor de toekomst.

Veel kinderen hebben problemen met in slaap vallen of met doorslapen. Hier lees je een aantal praktische tips op een rij over kinderen en slapen.

Soms vallen dromen en de toekomst in duigen en besluiten ouders uit elkaar te gaan. Dat dit voor kinderen ook op vele fronten aanpassen is, behoeft geen betoog.
Lees verder over hoe moeilijk een jongen het had nadat zijn ouders de zaken weer aardig op de rit hadden.

Opleidingen afgerond

Inmiddels zijn er al weer verschillende opleidingen modules van start gegaan en ook al hier en daar afgerond.
De laatste basisopleiding vorig jaar was in december en inmiddels zijn er al weer twee nieuwe basisopleidingen van start gegaan.
In Burgum is er een Ik leer leren training afgerond en in