logo Hartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

*  Terugblik op de vakantie
*  Weer naar school
*  Over opvoeden: wijsheid, luisteren en alcohol

Terugblik op de vakantie

Ondanks dat wij deze vakantie maar een weekje zijn weggeweest, voelde het als een lange zomer. Ook in de krant las ik vanochtend dat deze zomer met een hoog “goed gevoel” cijfer in de boeken komt. Het weer, maar ook de crisis heeft daarop vast invloed gehad. Nu het niet voor iedereen meer mogelijk is naar verre zonnig oorden te reizen, vinden we ook in en rondom huis misschien weer de kleine genoegens.
Of zouden de vakantie tips hebben geholpen :-)
Voor gezinnen had ik tijdens de vakantie 10 tips beschreven, die natuurlijk ook buiten de vakantie hun waarde kunnen hebben, lees maar….
En vervelen je kinderen zich. Geen probleem, want dat is helemaal goed en wel hier om……

Weer naar school

Nu alles weer in het ritme zit, lijkt het zo kort geleden. Voor de vakantie gaf ik een interview over kinderen die wel of niet moeten doorleren in de vakantie. Hier is een link om dit artikel nog eens te lezen.
Overigens heb ik in mijn praktijk niemand gehoord die iets gemist heeft……

Op facebook kwam ik een paar keer een oud artikel in de J/M voor ouders en de puberspecial tegen waarvoor ik input had gegeven. Lees het artikel nog maar eens. Het gaat over 17 tips om een goed gesprek met je puber te kunnen hebben.

Voor met name kinderen die hooggevoelig zijn, is de eerste tijd op school vaak best spannend. Er moet een relatie worden opgebouwd met de juf of meester en dat valt niet altijd mee. De vraag die we ons als ouders, leerkrachten en begeleiders kunnens tellen is hoe we kinderen hierin kunnen helpen.
Lees de tips in het artikel: “Juf heeft een boos hoofd en een harde stem”.
Hoe kinderen denken over wat ouders denken lees je in dit voorbeeld uit de kindercoachpraktijk: “Is je best doen goed genoeg?”

De brugklassers zijn ook al even aan de slag en voor hen is er het programma Ik leer leren…..
In heel Nederland en België zijn er inmiddels zo’n 150 Ik leer leren trainers en er komen iedere maand meer bij. Voor brugklassers starten er diverse groepen.

Het programma wordt vooral vernieuwend gevonden doordat coaching van kinderen op het gebied van concentratieproblemen, faalangst, plannen, organiseren en geheugentechnieken voorop staat. Inhoudelijk is er voldoende begeleiding voor kinderen maar HOE en WAT kinderen kunnen doen om te leren leren is soms nog veel meer nodig. Bovendien daagt het programma kinderen uit hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor het leren

Prachtig is dat op verschillende scholen het Ik leer leren programma in groep 8 dit jaar een eigen plek krijgt ter voorbereiding op de brugklas. Leerkrachten en directeuren van scholen die de training hebben gevolgd zijn enthousiast bezig het programma een plek te geven in de lessen van dit jaar.
Een prachtige kans die kinderen krijgen.

 Over opvoeden: wijsheid, luisteren en alcohol

Deze week heb ik het toch weer aan een aantal ouders verteld. ALs we van te voren zouden weten waaraan we beginnen met het krijgen van kinderen, zouden er heel veel minder kinderen worden geboren.
Opvoeden valt soms niet mee, maar o,o,o, wat geeft het ons leven een meerwaarde.
In mijn praktijk heb ik op de rand van de balie een bakje met wijze spreuken staan over opvoeden en er zijn maar weinig ouders die er zomaar aan voorbij lopen.
Kennelijk zijn er veel inspiratiebronnen.
Een inspiratiebron die mijn moeder al op het prikbord had hangen toen wij pubers waren is het gedicht van Kahlil Gibran: Je kinderen zijn je kinderen niet, lees maar…
En een kort, maar krachtige gaat over gevaren…..

De grootste frustratie voor kinderen en ouders is dat luisteren naar elkaar soms zo moeilijk is.
Hier een paar tips…. zodat je op de juiste zender van je kind kunt scherpstellen.

Wanneer je kind puber wordt, krijg je te maken met de eerste schoolfeesten en het uitgaan van kinderen. Wat doe je dan met het gebruik van alcohol? Lees maar….. Er kwamen de nodige reacties via twitter en facebook en sommigen namen de moeite om ze te delen op deze blog.

Tot slot zag ik zonet de proefdruk van de flyer van het Centrum Jeugd en gezin langskomen voor de week van de opvoeding in oktober. De praktijk voor kindercoaching organiseert voor ouders in de gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen een gratis inloop spreek uur.
Volgende maand meer….

NB: Deze nieuwsbrief werd verzonden aan 3653 adressen.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 11
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 10
Lees ook; Nieuwsbrief nummer 9
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 8
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbriefnummer  6

Heb je het e-boek: “Dit is kindercoaching”  al aangevraagd?  Dat kan hier…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….<