Nieuws
De opleiding tot kindercoach draait weer volop
Mag het niet goed gaan met een kind?
School en leren

Nieuws

Het is alweer echt herfst en in het zuiden alweer vakantie. Het noorden moet nog een paar daagjes doorzetten. In de praktijk kan ik goed merken dat de scholen weer helemaal in het ritme zitten. Er komen bijna iedere dag nieuwe aanmeldingen en veel vragen binnen van kinderen die problemen ervaren op school.

Wij zijn inmiddels hard aan het werk in het nieuwe pand. Of het allemaal in december gaat lukken is nog even de vraag. Deze week worden de toiletten betegeld en zijn we bezig met het bestellen van deuren, vloeren en nieuwe plafonds. Om de opleidingsruimte, praktijkruimte, de eetkamer en de wachtkamer allemaal een mooie rustige uitstraling te geven zijn we steeds op zoek naar mooie materialen.

In het ondernemersblad van Noord-Oost Friesland werd de opleiding en praktijk genoemd als een van de fairtrade bedrijven van de gemeente Tytsjerksteradiel. Voor ons al jaren een bewuste keuze, maar voor de gemeente waren wij nieuw op dat gebied.

De opleiding tot kindercoach

Inmiddels zijn er na de zomer al weer een paar basisopleidingen tot kindercoach afgerond. Het is geweldig iedere keer opnieuw te merken hoe deelnemers in hun werk en omgeving aan de slag gaan met de lesstof. Vol verbazing vertellen ze vaak op latere lesdagen hoe veel makkelijker ze de kinderen onder hun hoede mee namen in een verandering en hoe meer soepel de gesprekken verliepen. Dat is met recht oefenen in de praktijk. Lees maar eens over als je luistert naar kinderen… en wat als je de juiste vragen kunt stellen….
Tijdens de praktijkdag leren cursisten vervolgens dit…. Kijk ook maar naar de foto’s.
Deze mensen volgden overigens de studiedag over verlies en echtscheiding….

Mag het niet goed gaan met een kind?

Natuurlijk beschermen wij als volwassenen de kinderen, maar gaan we daarin soms niet te ver?
Wat zou er gebeuren als we onze kinderen hun ellende zouden gunnen? Lees maar…..

School en leren

Over het onderwijs zijn we de komende jaren nog niet uitgepraat. Vandaag las ik in de krant dat kinderen met 4 jaar nog vaak niet zindelijk zijn. Aan de andere kant kunnen ze dan al bijna lezen en het lijkt wel of er ieder half jaar meer uitval van kinderen bij komt.
Overigens is leren een natuurlijke behoefte en als we daaraan tegemoet komen zegt het kind: “Ik kan het”  Gelukkig vertellen tijdens de opleiding tot kindercoach verschillende leerkrachten heel enthousiast over hoe zij het doen op school, lees maar….
Als dat gebeurt, wordt iedereen een beetje blij en zorgt dat voor nieuwe inspiratie.

Onlangs werd ik trouwens wakker uit een nachtmerrie en realiseerde me nog halfslapend dat vooral degenen die het voor het zeggen hebben in het onderwijs veelal gericht zijn op zichzelf. Immers, hoe vaak hoor ik van leerkrachten dat de inhoud van bijvoorbeeld Cito-toetsen totaal niet aansluit bij het onderwijs en de kinderen. Noodgedwongen zijn leerkrachten meer bezig met het voeren van administraties dan met het welzijn van de kinderen.
Lees maar eens over mijn droom….

En gelukkig doet de kindercoach het anders. Steeds meer mensen ontdekken dat meer van hetzelfde niet werkt. Als een kind vastloopt op school, helpt het niet om een tandje bij te zetten. Meer effect heeft het om op een andere manier met het kind te kijken naar het leren. Wat speelt er op het gebied van motivatie, concentratie, organisatie, faalangst, leerblokkades en leerstrategie?
Dat is het gebied van de kindercoach en het helpt kinderen en ouders meestal een goede stap vooruit. Lees maar hoe de kindercoach dat doet…

Volgende maand weer nieuwe artikelen over kindercoaching en opvoedcoaching. Ik ontving de laatste tijd veel verzoeken om over onderwerpen te schrijven, dus graag tot een volgende keer…

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 8
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbriefnummer  6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1

Heb je het e-boek: “Dit is kindercoaching”  al aangevraagd?  Dat kan hier…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Heb je vragen, neem dan gerust contact op.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)