Ieder jaar is er (helaas) een dag voor de echtscheiding.
Wanneer ouders gaan scheiden, krijgen kinderen er een extra ontwikkeltaak bij. Ze hebben extra te leren hoe ze omgaan met verdriet, maar ook met gevoelens van rouw en krijgen te maken met veel verschillende emoties.
Ondertussen moeten de schooltaken ook nog doorgaan.

Maar misschien het meest moeilijk zijn gevoelens van  loyaliteit en het zorgen voor ouders die het moeilijk hebben. Een kind is geneigd zijn ouders te steunen en loopt daardoor het risico met volwassen zaken geconfronteerd te worden waar het volgens de kalenderleeftijd nog lang niet aan toe is.

Regelmatig zie je gebeuren dat het met een kind uit een eerdere echtscheidingssituatie mis gaat in de pubertijd. De ouders hebben een nieuw evenwicht en een nieuwe partner gevonden en het kind komt dan pas aan zijn emoties toe, maar staat in de kou. En gaat dus door (meestal onbewust) moeilijk gedrag te tonen, aangeven dat het niet goed gaat. Ouders zijn de nare periode allang vergeten en het feit dat het kind, vaak ten koste van zichzelf, zoveel steun heeft gegeven.
Wanneer dit zich voordoet kan het heel helpend zijn met de betreffende ouder en kind in gesprek te gaan en de jaren daarvoor in kaart te brengen. Dan kan aan het licht komen hoe het kind de ouder gesteund heeft en wat het nu nodig heeft voor zijn verdere ontwikkeling.

Studiedag

Tijdens de studiedag over emoties, echtscheiding en verdriet is aan bod gekomen hoe een kindercoach hulp kan bieden aan  kinderen met boosheid, angsten, verdriet, rouw en echtscheiding. Wat zijn emoties, wat zijn gevoelens, wat kun je tegenkomen bij kinderen en hun ouders in verlies situaties en hoe kan je hen ondersteunen.
Dat zijn allemaal belangrijke thema’s binnen een kindercoachpraktijk waar kinderen en hun ouders terecht kunnen met hun vragen en onzekerheden.

Anja, Anna, Brenda, Cindy, Erna, Gonnie, Greetje, Janneke, Loes, Majorie, Mariette, Marijke, Marloes, Martine, Nynke, Petra, Roelina, Sandy en Wanja hebben deelgenomen aan deze studiedag.

Lees ook: Emoties, wat moet je ermee
Lees ook: Halve kinderen
Lees ook: Omgaan met verlies
Lees ook: Gevolgen van echtscheiding voor ouders en kinderen
Lees ook: Opvoedingscontract
Lees ook: Kinderarbeid in Nederland
Lees ook: Ontspoorde puber na echtscheiding
Lees ook: twee jaar na dato

Heb je behoefte aan ondersteuning in de opvoeding van je kind, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Wil je ook de basisopleiding tot kindercoach of de scholing kinderen in echtscheiding en verlies situaties, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)