echtscheidingDe moeder vertelde me dat ze voor het eerst in ruim twee jaar een gesprek met haar ex had kunnen voeren zonder dat dit in ruzie eindigde. Weliswaar op de stoep van haar huis, maar toch….
De aanleiding was een trieste gebeurtenis van iemand die ze kenden uit hun gezamenlijke geschiedenis.

Ze waren ooit best lang gelukkig geweest en het was langzamerhand geëindigd in veel strijd. Ruzie die dagelijkse kost was geworden. Toen haar ex haar uiteindelijk had opgebiecht dat er een ander was en er vandoor ging, was het over en uit.
Maar toen begon de ellende pas goed, ze bleef alleen achter met hun zoon en dochter die volledig het spoor kwijt waren. Bittere verwijten over de telefoon en boze sms berichten vlogen in hoog tempo over en weer. Net als voorheen maar nu niet meer life en soms ook nog via anderen. De kinderen werden meer en meer onhandelbaar. De nieuwe school maakte zich al direct zorgen om hun gedrag.
De ex hield van een goed feestend leven en nam het er goed van zodat de kinderen na een weekend bij hem bleek, smal en verwaarloosd terug kwamen. Hij zei er geen enkele last van te hebben dat ze onhandelbaar waren. De betaling van de alimentatie werd ook minder en minder.

Een aantal keren hadden we gesproken over loyaliteit van kinderen naar beide ouders en hoe ze zelf afscheid zou kunnen nemen van haar ex en de pijn die soms zo scherp was. En hoe ze als alleenstaande ouder er wél kon zijn voor haar kinderen die haar nu zo hard nodig hadden. Langzamerhand veranderde ze en werd ze vriendelijker in haar uitstraling.

En nu hadden ze sinds twee jaar bijna een uur met elkaar gesproken…..

Wat haar was opgevallen was hoe uitbundig de kinderen hadden gespeeld en hoe lief ze waren en hen geen enkele keer hadden gestoord door te vragen om aandacht.
Maar vooral had ze gezien hoe haar kinderen konden stralen en ’s avonds waren het nog steeds twee paar kinderogen die haar blij en onbevangen aankeken. En dat was zó lang geleden, het was haar vreemd te moede…..

Dit opende haar eigen ogen en ze was vast van plan om alles te doen wat in haar vermogen lag om de stralende kinderogen weer dagelijks terug te laten komen.

Lees ook: Je ouders missen na echtscheiding
Lees ook: De wensen en verlangens van kinderen na echtscheiding
Lees ook: Hoe is jouw kind loyaal
Lees ook: Halve kinderen na echtscheiding
Lees ook: Gedeelde vakantie
Lees ook: Kinderarbeid?
Lees ook: De vechtscheiding en de gevolgen
Lees ook: Opvoedingscontract
Lees ook: Ouders denk aan je kinderen als je gaat scheiden
Lees ook: Ontspoorde puber na echtscheiding
Lees ook: Over tegoedbonnen
Lees ook: Kinderen voelen zich schuldig na echtscheiding

Ken je Ik leer leren al?
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.
Materialen voor kindercoaching koop je bij Ninico
Eigen foto.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)