Als het vakantie is, is dat vaak zichtbaar in het openbare leven en op de weg. Vele gezinnen zijn onderweg van de ene plek naar de andere. Daar zijn ook veel “halve” gezinnen bij, al lijkt dit niet zo zichtbaar. Het valt mij tenminste op dat je op de camping, en zeker in het buitenland, maar zeer weinig eenoudergezinnen tegenkomt.

Eenoudergezin vakanties, is het genieten?

Terwijl de zomer een mooie vakantietijd zou horen te zijn, is het voor veel mensen niet altijd een feest. Daar waar ouders gescheiden zijn, kan het een tijd van veel extra stress zijn.
Er zijn veel onderwerpen die een potentiële strijd in zich dragen, want:

  • Kunnen de 6 weken zomervakantie goed verdeeld worden tussen de ex-partners?
  • Is er ruimte voor een rustige “overdracht” van de kinderen?
  • Waar gaat de ex-partner naar toe met de kinderen?
  • Rijd hij/zij niet te lang door cq scheurt hij/zij niet te hard over de wegen?
  • Denkt hij/zij wel om voldoende nachtrust voor de kinderen?
  • Krijgen de kinderen niet te veel cadeautjes?
  • Mag kindlief wel naar mamma/pappa bellen?
  • Krijgt de ex-partner überhaupt wel het vakantieadres?
  • Kunnen er afspraken gemaakt worden?

De thuisblijvers

Voor de ouder die thuisblijft is het vooral voor moeders vaak een spannende periode. Als ouders gescheiden zijn, wonen de meeste kinderen toch het meest bij de moeder. Als de kinderen dan drie weken weg zijn, ontstaat er voor veel moeders plotseling een grote leegte.
Piekeren en zich zorgen maken over de kinderen liggen dan op de loer. Wanneer er sprake is geweest van veel verdriet en een moeizame scheiding, is het voor de thuisblijvers vaak een zware dobber.
Moeders gunnen hun kinderen een fijne vakantie, maar de boze en jaloerse monstertjes liggen op de loer.
Natuurlijk is het heel begrijpelijk wanneer moeders zich zo nu en dan flink benadeeld voelen. Pappa en de kinderen hebben het fijn en mamma zit zich alleen thuis te vervelen en te wachten op een berichtje uit het vakantiekamp.
De vakantiegangers hebben het echter vaak veel te druk met het vakantieritme waarin de tijd als zand door de vingers glipt.
Dan kan de zon nog zo mooi schijnen, maar mamma (of pappa natuurlijk!!) heeft het gewoon pittig met zichzelf omdat ze voortijdig de kinderen al moeten loslaten en vaak ook nog eens moet dealen met de eigen gekwetstheid ten aanzien van de ex-partner.
Voorwaar geen zonnige en zomerse bezigheid.

Vakantie leren

Laten we dus een beetje compassie en geduld in de vakantietijd hebben met alle ex-partners en de kinderen van gescheiden ouders. Vooral als de echtscheiding nog vers is, moeten eenoudergezinnen opnieuw leren hoe ze kunnen genieten van de vakantietijd.
Het duurt soms gewoon even voor een nieuw evenwicht is gevonden.
Laten we ook eens aandacht besteden aan daar waar het wel goed gaat. Waar vaders en moeders, soms met pijn en moeite, instaat bleken te zijn over hun eigen schaduw heen te stappen en het belang van de kinderen voorop hebben gezet. Het belangrijkste kenmerk van deze ex-gezinnen is dat de ouders hun kinderen de andere ouder gunnen met alle mooie en minder mooie eigenschappen. En… het is inmiddels al ruimschoots bewezen: In zo’n situatie gedijen kinderen het best! Dus laten we deze ouders een groot compliment geven, ze hebben het vaak niet cadeau gekregen.

Laten we hopen dat het voor iedereen een fijne zomervakantietijd wordt, want helaas is het al weer snel voorbij en moeten de meesten van ons een heel jaar wachten op een nieuwe ronde.
Dus geniet van je vakantie, ook als het even tegenzit :-)

Lees ook: Vakantiestress: Ja of Nee?
Lees ook: Kinderen op de achterbank
Lees ook: Neem mee op vakantie: How2talk2kids
Lees ook: Echtscheiding uitstellen?
Lees ook: Opvoedingscontract

Kan je een steuntje in de rug gebruiken van de kindercoach of wil je de opleiding tot kindercoach volgen? Neem dan contact op of vraag om regelmatig nieuwe berichten in de nieuwsbrief.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)