Werken met pubers is mooi, maar niet altijd makkelijk!

Pubers zijn speciaal. Het is schitterend om ze als leraar, begeleider of coach een stap verder te helpen, en ze te ondersteunen bij de sores die horen bij hun levensfase.

Maar eerlijk is eerlijk: makkelijk is anders, want…

 • Als je denkt dat je ze begrijpt, zit je er weer helemaal naast
 • Als je denkt duidelijke afspraken te hebben gemaakt, weten zij nergens van
 • Als je denkt dat je aansluiting hebt, spreken zij ineens letterlijk een andere taal
 • Als je denkt dat een incident is opgelost, schieten ze weer in een nieuwe crisis
 • Als je denkt dat je iets goeds hebt gedaan, vertrekken ze met rollende ogen

Je wordt doodmoe van de hoge toppen en diepe dalen…

…en de talloze, steeds weer andere scenario’s over wat zij denken dat anderen denken over hen en wat zij denken over anderen.

De ene dag ben je de beste aller tijden en de volgende dag vinden ze je helemaal niks. En ook zelf denk je de ene dag een modelpuber voor je te hebben – en zou je die de volgende keer het liefst buiten de deur zetten.

Je wordt soms doodmoe van alle ja-maren, maar merkt later dat ze toch braaf je suggesties hebben opgevolgd. Of juist niet, en dan zitten ze weer met de gebakken peren van hun onverstandige en impulsieve acties.

Kortom: je kunt je alles voorstellen bij de radeloosheid van hun ouders, de totale machteloosheid die zij ervaren en het gevoel dat ze hun kind helemaal kwijt zijn.

Als professional wil je pubers – en hun ouders – helpen

Dat doe je al, in je dagelijkse praktijk als leraar, coach of hulpverlener. Vaak op gevoel en ervaring, en vaak is dat ook het juiste.

Maar soms kom je een puber tegen die je voor uitdagingen stelt, je op de proef stelt. Dan zou je graag meer praktische tools tot je beschikking hebben om het verschil te maken en een oplossing te vinden.

Zou het niet mooi zijn als:

 • Je gereedschappen zou hebben om beter met pubers te kunnen omgaan?
 • Je met veel meer gemak en voldoening met pubers zou werken?
 • Je je niet meer hoeft af te vragen of je het wel goed aangepakt hebt?
 • Je weet hoe je een moeilijke situatie moeiteloos kunt oppakken?
 • Je steeds de juiste vragen kunt stellen en de juiste interventie weet te initiëren?

Waarschijnlijk heb je je al verdiept in de materie, gezocht naar antwoorden. En er is ook heel veel informatie beschikbaar, want over pubers wordt veel geschreven. Maar bijna nergens vind je echt praktische informatie om pubers en hun ouders gericht te ondersteunen.

Het blijft steken bij theorie en leesvoer – je vindt simpelweg niet de tools die je nodig hebt voor alle verschillende situaties met pubers waar je in je werk mee te maken hebt.

Daarom heb ik de Praktische Pubercoach Opleiding ontwikkeld

Want het is hoog tijd voor een opleiding die specifiek gericht is op de begeleiding en coaching van pubers. Een opleiding die ervoor zorgt dat jij:

 • Echt begrijpt hoe het zit wanneer pubers moeilijkheden ervaren
 • Weet en begrijpt waarom ze dan doen wat ze doen
 • Leert hoe jij het beste met hen kunt omgaan als ze het zo moeilijk hebben
 • Ontdekt hoe jij pubers op de best mogelijke manier helpt problemen te overwinnen

De Praktische Pubercoach Opleiding geeft je de tools om iedere hulpvraag te coachen die een puber kan hebben. Want pubercoaching is een vak – én het is te leren!

Een geweldige uitdaging, maar zeer zeker ook een geweldige voldoening geeft het raken van de juiste snaren bij pubers. In deze tijd waarin er zoveel verlangd wordt van deze leeftijdsgroep is het lastig om met de juiste tips en trucs aan de slag te gaan.

Tea biedt met haar ervaring en praktische handvatten juist voor deze doelgroep, die zich niet of moeilijk begrepen voelt, oplossingen die direct in de praktijk uitgevoerd kunnen worden en waardoor ook meteen ervaren wordt, wat het je als puber oplevert om deze tips en trucs in te zetten.

Een aantal jaren geleden kreeg ik per toeval de tip om eens op de website van Tea te kijken… dit was nu precies waarnaar ik op zoek was, een mensen-mens met een mega-expertise in het helpen en begeleiden van kinderen. Iemand uit de praktijk die haar ervaringen wil delen om zoveel mogelijk kinderen (en hun ouders) met hulpvragen te kunnen helpen.

Ik was op zoek naar handvatten voor het begeleiden van met name pubers. De speciaal op pubers gerichte trainingen zijn dan ook een prachtige aanvulling op het al bestaande aanbod van de trainingen van Tea. De online trainingen zijn net als de live dagen praktisch, overzichtelijk, heel uitgebreid en meteen inzetbaar!

Met de “Tea-manier” van werken voelen pubers zich begrepen en worden zij vooral ook uitgedaagd om met de tips en trucs te experimenteren en te ervaren wat het hem of haar op kan leveren.

“Fijn dat je mij echt begrijpt” is een uitspraak waar ik steeds opnieuw weer heel blij van wordt. En hoe mooi is het, als je steeds weer mag ervaren dat de werkwijze die Tea aanreikt, echt werkt en er een tevreden puber, vol goede moed en zelfvertrouwen zijn toekomst in stapt.

Mandy, kinder- en jongerencoach

Met deze opleiding:

 • Sta je nooit meer met de mond vol tanden en voel je je nooit meer tekortschieten
 • Weet je altijd hoe je verder kunt, welke hulpvraag er ook gaat komen
 • Leer je een stap voor stap aanpak als solide basis voor je coaching
 • Kun je voor iedere hulpvraag een keuze maken uit verschillende interventies

Ruim 40 lessen, 100% gericht op de praktijk

De opleiding is opgebouwd vanuit vrijwel alle hulpvragen die pubers kunnen hebben. Je leert hoe je problemen kunt herkennen en interpreteren, en hoe je vandaaruit de juiste hulp en ondersteuning kunt bieden.

Géén theoretische verhalen, maar praktisch toepasbare kennis en tips, gericht op hulpvragen en interventies die je per hulpvraag kunt inzetten, de leerdoelen die nodig zijn en de vragen die je kunt stellen.

De Praktische Pubercoach Opleiding omvat ruim 40 lessen over alle onderwerpen die je nodig hebt om een puber te helpen, zodat hij zelfstandig verder kan met meer gedragsmogelijkheden om zijn problemen aan te pakken.

De lessen zijn onderverdeeld in de volgende modules: