Voordat Tea haar eigen kindercoachingpraktijk en trainingscentrum oprichtte, had ze al een indrukwekkende loopbaan achter de rug.

Kort na haar opleiding HBO Jeugdwelzijnswerk ging ze aan de slag bij de Postbank, later ING. Daar werkte ze ruim 20 jaar in leidinggevende functies op verschillende afdelingen.

Aansluitend werkte Tea bij Bureau Jeugdzorg Friesland. Als jeugdbeschermer hielp ze kinderen en hun ouders en voerde ze als casemanager de regie over hulpverlening. Later begeleidde ze de implementatie van professionele intervisie binnen de organisatie.

Tea zette de eerste stappen met haar eigen kindercoachingpraktijk al naast haar dienstverband bij ING en later Bureau Jeugdzorg. Ze ontwikkelde een specifieke eigen aanpak die ervoor zorgde dat steeds meer ouders haar praktijk wisten te vinden.

Van coaching naar ’train de trainer’

Vanuit haar vorige functies was Tea gewend om ook andere professionals in staat te stellen hun werk goed te doen. Het was dan ook een logische vervolgstap dat ze in haar eigen bedrijf na enige tijd begon met de ontwikkeling van opleidingen en coachingsinstrumenten voor collega-coaches en beroepskrachten in het onderwijs.

Sinds 2009 ontwikkelde en schreef Tea de volgende opleidingen, materialen en publicaties:

Publicaties en leermiddelen Centrum Tea Adema

Aandacht en humor

Tea’s aanpak is helder, nuchter, vakkundig, professioneel en praktisch. Maar bovenal zijn aandacht en humor volgens Tea belangrijke voorwaarden om ouders en kinderen te begeleiden. Het doel: inzicht bieden, ondersteunen en begeleiden naar verandering en verbetering.

Drijfveren

Tea wil professionals inspireren en hen op een persoonlijke manier kennis en vaardigheden leren in het werken met kinderen en ouders – zodat zij op hun beurt met enthousiasme en plezier hún werk kunnen doen.

Die drijfveren vertalen zich naar een aanbod van professionele, vakkundige, kwalitatief hoogwaardige en betaalbare opleidingen, die zinvol en effectief zijn voor iedereen die werkt met kinderen en ouders.

De opleidingen van Centrum Tea Adema zijn bedoeld voor mensen die het verschil willen maken en hun kennis en invloed graag aanwenden om kinderen en ouders een stap op weg te helpen.

Tea heeft ongelofelijk veel expertise die ze zeer duidelijk weet over te brengen. Ze weet als geen ander al haar persoonlijke kwaliteiten te vertalen en delen met de wereld om haar heen. Tea is voor mij een rolmodel en belangrijke schakel in mijn ketting tot succesvol coachen.

Danielle Teheux, Skills Coaching Academy

“Vele leermeesters”

Tea is psychologisch, pedagogisch en in veel verschillende methodieken gediplomeerd en gecertificeerd. Na haar HBO-opleiding Jeugdwelzijnswerk volgden nog tientallen trainingen, bijscholingen en opleidingen bij – zoals Tea het zelf beschrijft – “vele verschillende leermeesters”.

Een greep uit de opleidingen die Tea in de afgelopen decennia zelf volgde:

 • Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie
 • Gezinsbegeleider
 • Organisatiekunde via Open Universiteit
 • Logistiek management module via NHL
 • Personeelswerk via Open Universiteit en incompany trainingen
 • Hypnotherapie volgens Erickson
 • NLP Practictioner en Master Practictioner
 • Systemisch werk volgens Bert Hellinger
 • Masterclass contextueel werk door Terry Hargrave
 • Matrixmethode
 • Werken met verhalen en metaforen van Wibe Veenbaas
 • Kids’ skills
 • Nei
 • Emdr
 • Eft
 • Provocatief coachen
 • Traumawerk door Maggie Kline
 • Rhythmic Movement Training door Moira Dempsey
 • Bal-A-Vis-X
 • Kind in Balans door Ingrid Dijkstra
 • Masterclass Else Marie van den Eerenbeemt

Ik heb erg genoten van de basisopleiding tot kindercoach bij Tea. De manier waarop Tea inhoud geeft aan haar lessen heb ik als heel prettig ervaren. Haar lessen zijn helder, zorgvuldig opgebouwd, praktisch toepasbaar en afwisselend. Er is ruimte voor interactie waardoor ik ook veel geleerd heb van anderen in de groep. Ik heb Tea ervaren als een ontspannen, humorvolle opleidster met een heldere kijk op haar vakgebied en oog en oor voor de diversiteit in de groep.

Aly Westerhuis, pedagogisch medewerker SKSG

(Kennis) delen is vermenigvuldigen

Ook buiten haar opleidingen deelt Tea haar kennis en ervaring veelvuldig. Ze schrijft maandelijks meerdere artikelen op haar eigen blog over kinder- en jongerencoaching, plaatst met regelmatig video’s op haar populaire YouTube-kanaal met bijna 3.400 volgers en haar nieuwsbrief heeft meer dan 22.000 trouwe lezers.

In de media

Door haar opgebouwde expertstatus weten veel journalisten Tea te vinden bij vragen over opvoedkundige en pedagogische thema’s.

Tea leverde in de afgelopen jaren tientallen bijdrages aan artikelen in verschillende landelijke en regionale dagbladen (o.a. Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Trouw, Volkskrant, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant), vak- en special interest bladen (o.a. Counseling Magazine, Educare, Heit & Mem, Groter Groeien, J/M Ouders, Kek-Mama, Kinderwijz, Kwink, Onderwijsblad, Ouders van Nu, Podopost, PSC-magazine, Rekels, Trots Magazine, Wij Jonge Ouders, Terdege) en uiteenlopende tijdschriften (o.a. Max Magazine, Magazine Eigen Huis, RTL Weekend Magazine, Vriendin).

Ook is Tea vaste columniste voor de weekendbijlage van het Friesch Dagblad en werd ze verschillende keren geïnterviewd op Radio Omrop Fryslan en in het programma “Dit is de dag” op Radio 1.

Een kleine greep uit de artikelen en interviews van de afgelopen jaren:

Ik heb Tea leren kennen als een bevlogen, inspirerende, nuchtere en kundige docent en kindercoach. Ik heb met veel plezier de basisopleiding tot kindercoach bij haar gevolgd. De opleiding combineert theorie en praktijk dusdanig dat je een uitstekende basis hebt om als kindercoach aan de slag te gaan.

Corina de Boer-Vreeke, Yn Ferbining
Tea Adema van Centrum Tea Adema

Tea Adema startte in 2004 haar eigen praktijk voor kinder- en jongerencoaching, en richt zich sinds 2009 vrijwel volledig op de ontwikkeling en het geven van opleidingen en trainingen aan collega-coaches en beroepskrachten in het onderwijs en jeugdhulpverlening. Tea woont met haar man Jan in het Friese Burgum, waar ook haar praktijk en trainingslocatie staat, en heeft een volwassen zoon en dochter.

Sfeerimpressie praktijk en trainingslocatie

De praktijk en trainingsfaciliteiten zijn gevestigd in een eigen bedrijfspand aan de Elingsloane in Burgum.