Het Ik Leer Leren-programma is ontwikkeld door Centrum Tea Adema voor kinder-, jongeren- en opvoedcoaching. Het programma is bedoeld voor groepjes kinderen, maar de lesstof is ook zeer geschikt voor individuele coaching voor kinderen met leerproblemen.

Zowel beroepskrachten in het onderwijs als professionals met een eigen praktijk kunnen de opleiding tot Ik Leer Leren-trainer volgen. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

Over de Ik Leer Leren-training

De Ik Leer Leren-training is er voor kinderen en jongeren die vastlopen in hun schooltaken. Ik Leer Leren is ontwikkeld voor kinderen ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs, voor de brugklas, voor de kinderen die vastlopen in het tweede leerjaar en het is ook een praktische aanwinst voor mentorklassen.

De training kan worden gevolgd vanaf het moment dat kinderen serieus met huis- en leerwerk aan de slag moeten, maar werpt ook op latere leeftijd nog vruchten af. De training helpt bij het ontdekken van de persoonlijke leerstijl en reikt de methodes aan die daar het best bij aansluiten. Daarom helpt de training bij een breed scala aan leerproblemen.

De training biedt coachende en speelse werkvormen met aangepaste materialen om het maximale rendement uit de training te halen. Met name de coachende benadering maakt het verschil.

Klik hier voor alle details over de Ik Leer Leren-training

Ik Leer Leren Congres 2017
In 2017 organiseerden we voor het eerst een congres over het Ik Leer Leren-programma. Een geweldige happening waar 150 coaches en beroepskrachten inspiratie opdeden over leren, het helpen van kinderen en pubers en over de commerciële kant van Ik leer leren.

Wie kan Ik Leer Leren-trainer worden?

De Ik Leer Leren-training wordt enerzijds gegeven door beroepskrachten op scholen, anderzijds door zelfstandige coaches met een eigen praktijk. De opleiding tot Ik Leer Leren-trainer kan dan ook worden gevolgd door uiteenlopende professionals:

 • Leerkrachten
 • Intern begeleiders
 • Remedial teachers
 • Kinder- en jongerencoaches
 • Logopedisten
 • Psychologen
 • Pedagogen
 • Yogadocenten
 • Ik leer anders-coaches
 • Matrix-coaches
 • Rots en water-trainers
 • enz…

Wat leer je in de opleiding tot Ik Leer Leren-trainer?

De Ik Leer Leren-training voor kinderen bestaat uit 5 lessen met een vaste opbouw en structuur die is beschreven in de uitgebreide trainershandleiding met interessante en verrassende werkvormen. Ik Leer Leren is vooral een doe-training waarbij je met behulp van materialen, testen, oefeningen en spelvormen kinderen leert over leren.

Je leert tijdens deze training:

 • Hoe kinderen omgaan met leerstijlen, leer strategieën, faalangst, concentratieproblemen, motivatie, plannen en organiseren en hoe te leren leren
 • Factoren die het leren belemmeren ombuigen naar werkende en helpende manieren van leren
 • Veel verschillende werkvormen die je tijdens de training inzet
 • Werken met het Ik Leer Leren-werkboek dat na de training een prachtig naslagwerk is
 • Oefeningen en spellen die de inhoud van het werkboek ondersteunen en uitbreiden
 • Kinderen te activeren tot leren
 • Inspelen op bezwaren, smoesjes, sociaal gewenst gedrag en andere ontwijkende strategieën
 • Kinderen stimuleren van elkaar te leren

Kortom, je leert hoe je kinderen inzicht kunt geven in hun leerproblemen en hoe je ze een stap verder op weg helpt in hun leerproces. Je helpt vooral kinderen hun eigen oplossingen te vinden, passend bij het onderwijs dat ze volgen.

Mogelijkheid tot het geven van aanvullende workshops & trainingen

Als Ik Leer Leren-trainer heb je ook de mogelijkheid om aanvullende workshops en korte trainingen aan te bieden. Zo heb je een prachtig totaalaanbod, en kun je kinderen en ouders op verschillende manieren en in verschillende prijsklassen oplossingen bieden.

Je kunt de aanvullende workshops als online handleiding aanschaffen, inclusief de bijbehorende werkbladen. Je leert alle basistechnieken en werkvormen tijdens de tweedaagse Ik Leer Leren-training en kunt vervolgens met de gedetailleerde handleidingen aan de slag. De bijbehorende werkbladen gebruik je voor de deelnemers aan je workshops en trainingen.

Het gaat om de volgende extra workshops en trainingen:

Training Leren & Gedrag (Weerbaar Communiceren)
Deze training is gericht op weerbaar communiceren in situaties op school, met vrienden en thuis. Tijdens deze vierdelige training leren kinderen en jongeren op een elegante, vriendelijke en werkende manier voor hun eigen belangen op te komen, zonder agressief te zijn of over zich heen te laten lopen. Je ontvangt als gratis toegift bij deze training twee workshops die je kunt geven aan ouders, en aan ouders en hun puber.

Klik hier voor alle informatie over deze training

(Via de informatiepagina kun je deze online training ook direct aanschaffen.)

Workshop Plannen & Uitvoeren
In deze workshop leren kinderen niet alleen een goede planning te maken, maar vooral hoe ze deze planning ook daadwerkelijk uitvoeren en afleidingen het hoofd bieden. De workshop bestaat uit verschillende tests die inzicht geven in de belemmeringen en verschillende activiteiten om succesvol te leren hoe je een planning uitvoert. De deelnemer krijgt een duidelijk werkboek en naslagwerk om na afloop op terug te vallen als het moeilijk wordt.

Workshop Motivatie Verhogen
In deze workshop wordt gewerkt aan het grip krijgen op motivatieproblemen zodat taken ook werkelijk uitgevoerd gaan worden en inzicht ontstaat op belemmerende factoren. Ook deze workshop is gedetailleerd beschreven in een handleiding en werkbladen die je kunt uitreiken aan de deelnemers als naslagwerk na afloop van de workshop.

Deze workshop is eind 2019 beschikbaar.

Workshop Examen & Toetsvoorbereiding
Deze workshop leert hoe om te gaan met stress en alle aspecten die te maken hebben met het goed beslagen ten ijs komen voor een toets of examen. Deze workshop is eveneens opgebouwd uit een gedetailleerde handleiding met werkbladen om uit te reiken.

Deze workshop is begin 2020 beschikbaar.

De opleidingen die ik bij Centrum Tea Adema heb gevolgd (Basisopleiding, Oplossingsgericht werken en Ik leer leren) hebben mij ontzettend veel kennis gebracht. Het gedachtegoed van oplossings- en doelgericht werken met schaalvragen pas ik dagelijks toe in de begeleiding van leerlingen tijdens remedial teaching. De opleidingen zijn stuk voor stuk heel praktisch met veel oefeningen die direct in de praktijk gebruikt kunnen worden en met veel casussen. Tea heeft naast een nuchtere kijk een enorm inlevingsvermogen. Het is elke keer weer bijzonder om te zien hoe zij met gerichte vraagstelling klanten van het probleem naar de oplossing begeleidt. Ik hoop in de toekomst nog een keer naar Friesland af te reizen om nog veel meer te leren!

Esther Vollenga, Remedial teaching en coaching

Ik Leer Leren op school versus via een zelfstandige professional

Steeds vaker nemen scholen de Ik Leer Leren-training op als aanvullend aanbod voor hun leerlingen. Als een school de Ik Leer Leren-training niet aanbiedt, kunnen ouders ook terecht bij een van de vele zelfstandige Ik Leer Leren-trainers in Nederland. Inhoudelijk is de Ik Leer Leer-training altijd hetzelfde, of die nu op een school wordt gevolgd of via een zelfstandige professional zoals bijvoorbeeld een kindercoach.

Wanneer een school de Ik Leer Leren-training aanbiedt via eigen daartoe opgeleide leerkrachten, dan hoeven ouders hiervoor niet te betalen. Voor scholen is bovendien een digitale versie van de werkbladen ontwikkeld, zodat het niet per se nodig is om voor ieder kind een compleet werkboek aan te schaffen.

Wanneer de training wordt gevolgd bij een zelfstandig professional (bijvoorbeeld een kindercoachpraktijk), dan geldt de landelijk vastgestelde trainingsprijs (tussen € 182,50 en € 215).

Over Tea Adema, bedenker en ontwikkelaar van de training

Tea AdemaDe Ik Leer Leren-training is ontwikkeld door Tea Adema. In 2004 richtte zij als een van de eersten haar zelfstandige kindercoachingpraktijk op. Sinds 2010 traint zij ook kinder- en jongerencoaches en beroepskrachten met verschillende zelf ontwikkelde en zeer succesvolle opleidingen.

Met de Ik Leer Leren-training heeft zij een bijzonder en vernieuwend programma neergezet, dat inmiddels zijn weg heeft gevonden naar vele scholen en meer dan 1.000 coachingpraktijken.

Lees hier meer over Tea Adema

Over Marijke Teeuwissen, trainer Ik Leer Leren-opleiding

Marijke Teeuwissen, trainer Ik Leer LerenMarijke is al sinds 2012 als trainer verbonden aan het Ik Leer Leren-programma en daarmee het gezicht ‘voor de klas’ van de opleiding. Met decennia ervaring als jongerenwerker, trainer en coach is zij als geen ander in staat om de methodiek en filosofie van Ik Leer Leren over te brengen aan andere professionals in het veld van kinder- en jongerencoaching en onderwijs.

Naast haar brede ervaring is Marijke ook bijzonder gekwalificeerd door het grote aantal gespecialiseerde opleidingen en trainingen dat zij volgde op het gebied van pedagogiek, leerstrategieën en kinder- en pubercoaching.

Programma en inhoud van de opleiding tot Ik Leer Leren-trainer

Als je deelneemt aan de training ontvang je:

 • 2 lesdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur
 • Luxe lunch, koffie, thee en versnaperingen
 • Zeer gedetailleerde trainershandleiding
 • Het werkboek Ik Leer Leren
 • Voor iedere training verschillende werkvormen
 • Voor iedere training aanvullende oefeningen
 • Gratis het concentratiespel
 • Gratis het faalangstspel
 • Gratis het Wist je dat leerspel.
 • Gratis handige en compacte werkwijzer voor zowel jezelf als voor het kind
 • Gratis downloads met materialen, oefeningen en (klant) formulieren

Je kunt aanvullende materialen aanschaffen waarmee je extra werkvormen en oefeningen in de training kunt uitvoeren.

Marketingmaterialen en -ondersteuning

Marketingmaterialen
Voer je een zelfstandige coachingpraktijk en wil je het Ik Leer Leren-programma effectief onder de aandacht brengen? Als Ik Leer Leren-trainer geven we daar graag de middelen in handen:

 • Format vermelding gecertificeerd trainerschap op je website, in je folders, enz.
 • Gratis presentatiemateriaal voor informatie-/voorlichtingsbijeenkomsten
 • Gratis een reclamecampagneplan, persberichten, acties, posters en folders
 • Bestel werkboeken voor je klanten met korting

Vermelding op onze website
Voor een kleine en eenmalige onkostenvergoeding kun je als Ik Leer Leren-trainer worden vermeld op onze website (hier kun je zien hoe dat eruit ziet). Onze website trekt tienduizenden bezoekers per maand: zo’n vermelding zal je zichtbaarheid en vindbaarheid als Ik Leer Leren-trainer dan ook zeker ten goede komen.

Toegang tot de Ik Leer Leren-community

Tijdens en na het volgen van de opleiding krijg je exclusieve toegang tot de besloten Facebook-groep voor Ik Leer Leren-trainers. In deze zeer actieve en positieve community leg je contact met honderden coaches, trainers en beroepskrachten. Zo helpen we elkaar bij vragen die we in onze dagelijkse praktijk tegenkomen. Ook trainers Tea Adema en Marijke Teeuwissen dragen natuurlijk actief hun steentje bij aan deze Facebook-groep.

De training Ik Leer Leren sluit aan bij wat ik zelf belangrijk vind als kindercoach. Dat kinderen ondersteund worden, kunnen ontdekken en kunnen oefenen waar zij hulp bij nodig hebben. En wat aansluit bij elk niveau. Als trainer is Tea fantastisch, no nonsens, praktisch en zorgzaam voor al haar deelnemers.

Ellen Coenraats, Verderkijkpraktijk

Wat kost de opleiding tot Ik Leer Leren-trainer?

De opleiding tot Ik Leer Leren-trainer kost € 595. Dit bedrag is vrijgesteld van btw.

Trainingsdata en -locaties

De tweedaagse opleiding tot Ik Leer Leren-trainer is op verschillende locaties in Nederland te volgen. Hieronder een overzicht van alle momenteel geplande opleidingsdata en locaties.

 • donderdag 24 en vrijdag 25 oktober 2019 (Zoetermeer) VOL
 • vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2019 (Roermond) VOL
 • vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2019 (Bergen op Zoom) VOL
 • vrijdag 15 en zaterdag 16 november 2019 (Bergen op Zoom) VOL
 • vrijdag 13 en zaterdag 14 december 2019(Zoetermeer) VOL
 • vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2020 (Drachten) VOL
 • vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari 2020 (Hengelo)
 • vrijdag 14 en zaterdag 15 februari 2020 (Roermond)
 • vrijdag 6 en zaterdag 7 maart 2020 (Zoetermeer)
 • vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2020 (Drachten)

Aanmelden voor de opleiding tot Ik Leer Leren-trainer

Je kunt je aanmelden voor de opleiding tot Ik Leer Leren-trainer via ons opleidingsinschrijfformulier.

Teamtraining ‘Ik Leer Leren’ op je eigen locatie?

De opleiding tot Ik Leer Leren-trainer kan ook als teamtraining binnen jouw organisatie worden gegeven. Ideaal voor bijvoorbeeld scholen die hun leerkrachten in staat willen stellen kinderen beter te helpen als die vastlopen in hun school- en leertaken. Het aantal deelnemers is daarbij minimaal 10 en maximaal 15.

Voor deze ‘in-company’ Ik Leer Leren-teamtraining kun je vrijblijvend een offerte aanvragen via het formulier onderaan deze pagina.