Pubers… het is een fase, maar wat kan het lastig zijn!

De ene puber is voortdurend brutaal en de ander laat over zich heen lopen. En op school en bij vrienden doen ze dat precies andersom dan thuis. ​Hoe langer het duurt, hoe groter de problemen worden.

Veel ouders – maar ook leerkrachten – zullen de volgende soorten pubergedrag zeker herkennen:

 • hangt op de bank…
 • plundert de koelkast en koektrommel…
 • is uren aan het gamen…
 • maakt geen huiswerk…
 • chillt met vrienden…
 • doet zonder nadenken de gekste dingen…
 • denkt dat geld aan de bomen groeit…
 • verwacht een 5-sterren behandeling ​op school en thuis…

Er is een uitweg

Wanneer we denken dat ​een puber ​met zijn gedrag zijn toekomst verknalt, hebben we het mis. Pubers zijn in ontwikkeling en daardoor gaan er vaak zaken mis in de communicatie. Ze reageren als het ware nog wat als ongepolijste diamanten.

Weerbaarheidstrainingen voor pubers zijn vaak gebaseerd op trainingen of programma’s die oorspronkelijk bedoeld waren voor kinderen.
Pubers hebben echter iets heel anders nodig wanneer het over weerbaarheid gaat en dit heeft te maken met hun specifieke ontwikkeltaken op het gebied van identiteitsontwikkeling en autonomie ontwikkeling.
Wil je pubers echt vooruit helpen met weerbaar zijn dan moet de focus daar op liggen en moeten die ontwikkeltaken het uitgangspunt zijn.
 
In de training weerbaar communiceren wordt aan alle ontwikkelgebieden op mentaal, psychologisch, fysiek en emotioneel gebied aandacht besteed.

Als je pubers meeneemt in nieuwe manieren van communiceren die vooral ook ​hen iets opleveren in plaats van alleen de volwassenen om hen heen, dan zijn ze super gemotiveerd om met je aan het werk te gaan en nieuwe werelden te ontdekken.

Ben je leerkracht, mentor, therapeut of coach?

 • Dan kun je waarschijnlijk pubers goed volgen in wat hen bezig houdt
 • Dan weet je hoe de ontwikkeling verloopt en wat je wel en niet kunt verwachten
 • Je kunt pubers heel serieus nemen en met hen lezen en schrijven
 • Je weet dat ze soms zo onhandig met ​spullen omgaan
 • Je hebt de ervaring dat je ze heel gemakkelijk meeneemt
 • Je kunt hen leren op plezierige manieren te communiceren
 • ​Je ​kunt hen leren ​goede relaties aan te gaan ​om hun eigen doelen te halen

Als begeleider ​is het mogelijk om door het botte gedrag en ontactische opmerkingen van de puber heen te kijken en te genieten van de groei van de puber. Hoe mooi is het als jij degene mag zijn die helpt om te leren omgaan met situaties waarin een puber vastloopt? Jij mag de uitweg bieden – en nog genieten van het proces ook!

Deze sociale vaardigheidstraining speciaal voor pubers maakt echt het verschil door de herkenbare dagelijkse situaties waar pubers mee te maken hebben.

Super compleet. Prettig, met de al bekende humor (Ik werk al jaren met Ik leer leren). Ik heb erg genoten van de lessen. Het is mooi, zorgvuldig, goed uitgewerkt en uitgedacht. Een soort van kant en klaar. Eigen sausje er over en doen! Het is gewoon een mooi product, waar veel ouders en pubers plezier van hebben. En coaches ook!

Annette Damman, Licht-op-Talent

Waarom deze training ‘Weerbaar communiceren voor pubers’?

Pubers worden veel gecorrigeerd op hun gedrag. Meestal krijgen ze te horen wat er niet goed is aan hoe ze zaken aanpakken en wat ze fout doen in een situatie. Ook trainingen zijn vooral gericht op het aanleren van vaardigheden en gedrag waardoor er geen connectie is met wie de puber is en wat zijn diepste behoefte is.

De training Weerbaar communiceren voor pubers begint echter bij het begin en is compleet anders van inhoud en opbouw dan andere trainingen.

Werk jij met pubers? En wil je het anders doen?

Word je enthousiast van het werken met pubers en hun ouders en wil je hen graag nog meer bieden dan je al doet? Dan is deze training echt iets voor jou!

In deze online training van 4 lessen leer je pubers en jongeren hoe ze op een elegante manier hun zin kunnen krijgen. Daar waar ze anders met weerstand en agressief reageren, óf juist over zich heen laten lopen.

Deze training begint bij de puber en gaat in op wat zij willen leren en hoe ze het willen leren. Niet de behoefte van school of ouders staan centraal in deze training, maar de ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden voor de puber zelf, waardoor zij het heft in eigen handen krijgen. Zo leren pubers en jongeren hoe ze op een elegante manier hun zin kunnen krijgen.

Leuke testjes, verrassende oefeningen, interessante weetjes en boeiende discussiepunten geven vaart aan deze training. Als begeleider sluit je aan bij wat er is en ontdekt de mogelijkheden en de behoeftes van de puber. Al heel snel zijn pubers geïnteresseerd en gemotiveerd om te leren hoe het anders kan in verschillende situaties.

Maak impact op het leven van pubers door met hen mee te gaan in hun dagelijkse uitdagingen met anderen.

Het was een geweldige training. Moest even wennen aan het online werken, maar ik geef een cijfer 9.5 op alle fronten.

Ellen Uit den Bogaard-van Veen, Eigen-W!js voor leren en coachen

Het resultaat? Pubers die véél beter in hun vel zitten!

Door de vaart in de lessen krijgen pubers er plezier in: ze ervaren al snel dat er meer gedragsmogelijkheden zijn en dat zij hier zelf hun keuze in hebben. Ze worden zich bewust van hun gewoontes en patronen in de omgang met v