Pubers… het is een fase, maar wat kan het lastig zijn!

De ene puber is voortdurend brutaal en de ander laat over zich heen lopen. En op school en bij vrienden doen ze dat precies andersom dan thuis. ​Hoe langer het duurt, hoe groter de problemen worden.

Veel ouders – maar ook leerkrachten – zullen de volgende soorten pubergedrag zeker herkennen:

 • hangt op de bank…
 • plundert de koelkast en koektrommel…
 • is uren aan het gamen…
 • maakt geen huiswerk…
 • chillt met vrienden…
 • doet zonder nadenken de gekste dingen…
 • denkt dat geld aan de bomen groeit…
 • verwacht een 5-sterren behandeling ​op school en thuis…

Er is een uitweg

Wanneer we denken dat ​een puber ​met zijn gedrag zijn toekomst verknalt, hebben we het mis. Pubers zijn in ontwikkeling en daardoor gaan er vaak zaken mis in de communicatie. Ze reageren als het ware nog wat als ongepolijste diamanten.

Weerbaarheidstrainingen voor pubers zijn vaak gebaseerd op trainingen of programma’s die oorspronkelijk bedoeld waren voor kinderen.
Pubers hebben echter iets heel anders nodig wanneer het over weerbaarheid gaat en dit heeft te maken met hun specifieke ontwikkeltaken op het gebied van identiteitsontwikkeling en autonomie ontwikkeling.
Wil je pubers echt vooruit helpen met weerbaar zijn dan moet de focus daar op liggen en moeten die ontwikkeltaken het uitgangspunt zijn.
 
In de training weerbaar communiceren wordt aan alle ontwikkelgebieden op mentaal, psychologisch, fysiek en emotioneel gebied aandacht besteed.

Als je pubers meeneemt in nieuwe manieren van communiceren die vooral ook ​hen iets opleveren in plaats van alleen de volwassenen om hen heen, dan zijn ze super gemotiveerd om met je aan het werk te gaan en nieuwe werelden te ontdekken.

Ben je leerkracht, mentor, therapeut of coach?

 • Dan kun je waarschijnlijk pubers goed volgen in wat hen bezig houdt
 • Dan weet je hoe de ontwikkeling verloopt en wat je wel en niet kunt verwachten
 • Je kunt pubers heel serieus nemen en met hen lezen en schrijven
 • Je weet dat ze soms zo onhandig met ​spullen omgaan
 • Je hebt de ervaring dat je ze heel gemakkelijk meeneemt
 • Je kunt hen leren op plezierige manieren te communiceren
 • ​Je ​kunt hen leren ​goede relaties aan te gaan ​om hun eigen doelen te halen

Als begeleider ​is het mogelijk om door het botte gedrag en ontactische opmerkingen van de puber heen te kijken en te genieten van de groei van de puber. Hoe mooi is het als jij degene mag zijn die helpt om te leren omgaan met situaties waarin een puber vastloopt? Jij mag de uitweg bieden – en nog genieten van het proces ook!

Super compleet. Prettig, met de al bekende humor (Ik werk al jaren met Ik leer leren). Ik heb erg genoten van de lessen. Het is mooi, zorgvuldig, goed uitgewerkt en uitgedacht. Een soort van kant en klaar. Eigen sausje er over en doen! Het is gewoon een mooi product, waar veel ouders en pubers plezier van hebben. En coaches ook!

Annette Damman, Licht-op-Talent

Waarom deze training ‘Weerbaar communiceren voor pubers’?

Pubers worden veel gecorrigeerd op hun gedrag. Meestal krijgen ze te horen wat er niet goed is aan hoe ze zaken aanpakken en wat ze fout doen in een situatie. Ook trainingen zijn vooral gericht op het aanleren van vaardigheden en gedrag waardoor er geen connectie is met wie de puber is en wat zijn diepste behoefte is.

De training Weerbaar communiceren voor pubers begint echter bij het begin en is compleet anders van inhoud en opbouw dan andere trainingen.

Werk jij met pubers? En wil je het anders doen?

Word je enthousiast van het werken met pubers en hun ouders en wil je hen graag nog meer bieden dan je al doet? Dan is deze training echt iets voor jou!

In deze online training van 4 lessen leer je pubers en jongeren hoe ze op een elegante manier hun zin kunnen krijgen. Daar waar ze anders met weerstand en agressief reageren, óf juist over zich heen laten lopen.

Deze training begint bij de puber en gaat in op wat zij willen leren en hoe ze het willen leren. Niet de behoefte van school of ouders staan centraal in deze training, maar de ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden voor de puber zelf, waardoor zij het heft in eigen handen krijgen. Zo leren pubers en jongeren hoe ze op een elegante manier hun zin kunnen krijgen.

Leuke testjes, verrassende oefeningen, interessante weetjes en boeiende discussiepunten geven vaart aan deze training. Als begeleider sluit je aan bij wat er is en ontdekt de mogelijkheden en de behoeftes van de puber. Al heel snel zijn pubers geïnteresseerd en gemotiveerd om te leren hoe het anders kan in verschillende situaties.

Het was een geweldige training. Moest even wennen aan het online werken, maar ik geef een cijfer 9.5 op alle fronten.

Ellen Uit den Bogaard-van Veen, Eigen-W!js voor leren en coachen

Het resultaat? Pubers die véél beter in hun vel zitten!

Door de vaart in de lessen krijgen pubers er plezier in: ze ervaren al snel dat er meer gedragsmogelijkheden zijn en dat zij hier zelf hun keuze in hebben. Ze worden zich bewust van hun gewoontes en patronen in de omgang met vrienden, gezinsleden, leerkrachten en in werksituaties. Hierdoor ontstaat ruimte voor het oefenen met nieuwe mogelijkheden, zodat ze zich zelf prettiger voelen – en aangenamer zijn voor hun omgeving.

In 4 lessen leer jij pubers inzicht krijgen in wat ze doen en hoe effectief dit is: erachter komen hoe pubers voor hun belangen opkomen en dealen met de belangen van anderen is de rode draad.

Door te oefenen met verschillende situaties en bewust te kiezen voor meer effect in de uitkomst van tegengestelde belangen en conflicten, ontstaat een elegantere manier van communiceren.

De 4 belangrijkste levensgebieden – thuis, school, bij vrienden en op het werk – zijn verwerkt in de verschillende lessen. Want in elke omgeving worden verschillende vaardigheden gevraagd van een puber en zijn er verschillende belangen die gediend moeten worden.

Bonus-inhoud: workshop voor ouders

De training biedt je ​prachtige ​handvatten en inzichten hoe je pubers tot andere en meer helpende manieren van reageren en communiceren kan brengen. Wil je nog meer resultaat, dan kan het zinvol zijn om ook met ouders, of met ouders en pubers samen te werken.

Daarom krijg je in deze online training als bonus de programma’s voor:

 • een workshop voor ouders
 • en een workshop met ouders en pubers samen. 

Deze ​extra modules zijn, net als de training voor pubers, zeer gedetailleerd uitgewerkt, zodat je er direct mee aan de slag kan en ook ouders kunt helpen om het in huis gezelliger te hebben met pubers.

Vandaag met mijn dochter en haar twee BFF’s deelgenomen. Wat super om te doen! Ik zag de houding van de meiden voor mijn gezicht veranderen naarmate we verder kwamen. Het leuke is dat de dames elkaar tips gaven. Op een gegeven ogenblik werd er niet meer gesproken over assertief, non assertief e.d. maar over “dan reageer ik paars of rood”. Een van de meiden kon wel wat hulp gebruiken. Ik ken haar als een “groen” meisje. Ze ging als een “geel” meisje naar huis. Thuis wil ze proberen om wat vaker “elegant rood” te reageren. Ze had ingezien dat dit binnen het hele gezin veel verschil zou maken. Ik ben erg blij en ik ga zeker dit onderdeel uit de training vaker gebruiken.

Reactie van een moeder, na de inbegrepen workshop voor ouders & pubers

Wat krijg je als je deze online training aanschaft?

 • Interessante en nuttige achtergrondinformatie over de ontwikkeling van pubers
 • ​Een gedetailleerde handleiding voor de 4 lessen van de training voor pubers
 • Een gedetailleerde handleiding voor een workshop voor ouders
 • Een gedetailleerde handleiding voor een workshop voor ouders en pubers
 • Flexibel ​inzetbare individuele sessies over weerbaar communiceren
 • ​​Verschillende video-instructies
 • Dynamische werkvormen voor veel actie
 • Praktische downloads om altijd bij de hand te hebben
 • Handouts, werkbladen en samenvattingen om mee te geven
 • Leuke testjes voor meer inzicht

Bovendien…

 • ​Hou je altijd onbeperkte toegang tot de digitale leeromgeving
 • Krijg je toegang tot een besloten Facebook-groep voor collegiale ondersteuning
 • Ontvang je bonus-modules met superpraktische handvatten

Al met al: een prachtige training met voldoende ruimte voor je eigen inbreng die pubers, hun ouders, leerkrachten en begeleiders een totaal nieuwe blik gaat geven. ​Je investering is snel terug verdiend!

Dus… zoals ik op school de docent eerst een compliment, ofzo, geef, voordat ik zorg dat ik mijn zin krijg… zo kan ik dat thuis ook doen, toch? Dat ga ik vanavond direct uitproberen!

Reactie van een puber

De inhoud van de trainingen die jij gaat geven aan pubers en hun ouders:

Wat leveren deze training en de extra’s je op?

Door deze online opleiding ​ben je in staat pubers en hun ouders een prachtige training te geven op het gebied van weerbaar communiceren.

Je krijgt alle handvatten die nodig zijn om 4 originele en totaal andere lessen in te richten ​zodat er bij pubers en hun ouders echt iets verandert in de manier waarop ze reageren op de meest voorkomende situatie thuis, op school, bij vrienden en tijdens hun (bij)baantje.

Je leert en ontvangt alle benodigdheden en stap voor stap instructies om deze training te geven in groepjes, individueel, met ouders en met ouders en pubers.

De video’s geven duidelijke instructies en achtergronden zodat je goed beslagen ten ijs komt en pubers en hun omgeving nieuwe gedragsmogelijkheden leert die voor blijvende verbeteringen zorgen.

Gisteren een sessie gehad met een op en top puber van 17 jaar. Zo bijzonder om te zien dat er door een paar plaatjes zoveel teweeg gebracht wordt. Toen hij de praktijk verliet zag ik hem nog denken en nu een dag later spelen zijn reacties nog door mijn hoofd. Je zag de kwartjes vallen. Wauw, wat een geweldig concept deze training!

Reactie van een coach

Tea AdemaWie ontwikkelde deze opleiding?

Ik ben Tea Adema en sinds 2004 heb ik als één van de eerste kindercoaches een praktijk voor kindercoaching, pubercoaching en opvoedcoaching.

In het begin vond ik het lastig om pubers te coachen, ook toen mijn eigen kinderen flink in deze fase zaten. Nergens kon ik leren hoe professionele pubercoaching nu écht werkt – simpelweg omdat daarvoor nog geen opleidingen bestonden.

Dankzij de vele honderden pubers – en hun ouders – die bij me kwamen met een hulpvraag heb ik ontdekt hoe het is om met pubers te werken, welke dynamiek dat teweeg brengt en welke skills ervoor nodig zijn.

Dankzij opleidingen in oplossingsgericht werken, systemisch werken, provocatief coachen en nog vele andere, werd ik steeds bedrevener in het effectief coachen van pubers en jongeren.

Ook in mijn functies als intervisiebegeleider en gezinsvoogd kwamen alle mogelijke problemen langs. Van vragen op het gebied van leren tot agressie en verslavingsproblemen, tot angst en worstelen met homoseksualiteit, sexting en depressie… en alles wat daar tussen in zat.

Natuurlijk wist ik niet altijd het antwoord, maar ik heb wel een richting gevonden en een aanpak die goed bleek te werken. Na verloop van tijd kon geen enkele hulpvraag mij nog verbazen, en in mijn eigen praktijk heb ik nu meestal maar één sessie nodig om hele gezinnen weer op de rit te helpen.

Mijn effectieve en gestructureerde werkwijze heb ik vertaald naar opleidingen waarin alle belangrijke theorieën op het gebied van psychologie en pedagogiek zijn verwerkt. Die opleidingen zijn zonder uitzondering gericht op de praktijk: deelnemers merken dan ook snel een verschil in hun werk en aanpak.

Sinds 2010 hebben al meer dan 3000 leraren en hulpverleners deelgenomen aan mijn opleidingen.

Inmiddels mag ik me als expert ook regelmatig laten horen in diverse landelijke media die steeds vaker een beroep doen op mijn kennis en ervaring.

Wanneer je deze opleiding volgt, ben je verzekerd van effectieve, praktische en plezierige nieuwe handvatten en tools die je direct de volgende dag kunt inzetten. Ik hoop dan ook je in deze opleiding te mogen verwelkomen!

Ik ben er blij mee. Het geeft me een prachtig handvat om met pubers aan de slag te gaan. Het lijkt eenvoudig en daarmee is het van ontzettend grote waarde voor pubers en hun ouders. Op een eenvoudige manier leren ze enorm veel over communicatie. Door het te doen leren ze hoe ze effectiever kunnen zijn. Ze gaan ook voelen wat het beste past in welke situatie. Het materiaal en de oefeningen zijn duidelijk en dragen erg bij aan het overzicht en houvast. Hierdoor kan ik me als beginnende (en nog niet zo zelfverzekerde) coach beter richten op de inhoud. Ik verbaas me er telkens weer over hoe de stof en jouw aanpak aansluiten bij wat ik vind en voel.

Yvonne van der Loo, coach voor pubers & ouders

Inbegrepen: Het Grote Weerbaarheidsspel voor Pubers

Het Grote Weerbaarheidsspel voor Pubers is een spel voor pubers én hun ouders en leerkrachten. Dit spel leert pubers weerbaar te zijn in moeilijke en conflictsituaties thuis, op school, bij vrienden en in het bijbaantje.

Het Grote Weerbaarheidsspel voor Pubers

Doel van het weerbaarheidsspel

Pubers hebben een belangrijke leertaak op het gebied van autonomie en het aanleren van de zogenaamde executieve functies waardoor ze hun leer- en werktaken kunnen volbrengen. Het zijn nog ruwe diamanten in hun communicatie en daarop reageren leidt vaak tot conflict. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat pubers de gevolgen van hun gedrag nog moeilijk kunnen overzien. Door middel van dit spel leren pubers meer over oorzaak en gevolg en krijgen ze meer gedragsopties en inzicht in hun eigen gedrag. Op een speelse wijze kunnen ze overzien en oefenen met wat er allemaal mogelijk is. Er wordt geoefend met verschillende levensgebieden die belangrijk zijn voor deze leeftijdsfase.

Hoe kan dit spel worden ingezet?

Dit spel kan op verschillende manieren worden gebruikt:

 • Individueel, bijvoorbeeld tijdens een coachingstraject op het gebied van sociale vaardigheden of weerbaarheid
 • In groepjes met pubers vanaf 12 jaar
 • Als workshop voor ouders om hen te helpen hun puber te helpen bij het aanleren van assertief gedrag en rust in huis te krijgen
 • Voor leerkrachten tijdens mentoruren met de hele klas of individuele gesprekken

Inhoud van het spel

In dit spel vind je 4 smileys en 7 categorieën met 66 kaartjes. Er zijn 4 manieren om te reageren op anderen:

 • Agressief
 • Non-assertief
 • Assertief
 • Elegant je zin krijgen of elegant weerwoord geven

De categorieën vertegenwoordigen alledaagse situaties waarin een puber op een onhandige manier kan reageren door zich bijvoorbeeld te agressief of juist te non-assertief op te stellen. Door middel van de kaartjes met vragen over deze alledaagse situatis thuis met ouders of broers en zusjes, op school met leerkrachten en klasgenoten, met vrienden en onbekenden of tijdens een bijbaantje komt de puber erachter dat er vele manieren zijn om je zin te krijgen of om de sfeer goed te houden. Hierdoor leert de puber dat het kan kiezen in conflictsituaties en dat er meerdere manieren zijn om op een plezierige manier met elkaar om te gaan zonder dat je tekort komt.

* Het weerbaarheidsspel is een fysiek product, uitgevoerd in professioneel drukwerk en verpakt in een mooie speldoos. Het spel wordt je binnen enkele werkdagen per post toegezonden. Heb je het spel al omdat je het los of bij een van onze andere trainingen hebt aangeschaft? Dan kun je de online training ook exclusief het weerbaarheidsspel kopen.

Ik heb het spel gespeeld met een paar moeders en hun puberdochters die elkaar veel triggeren. Dit spel heeft hen een opening gegeven en ik heb ze gaan hiermee verder experimenteren. Ze hebben ervaren wat houding, helpende groene gedachten en communicatie met je kunnen doen en ik hoop van harte dat ze hierin nog meer succes zullen ervaren.

Reactie van een coach

Wat is je investering?

Het voordeel van deze online opleiding is dat je met één training aan een groepje pubers de kosten alweer hebt terugverdiend. Bovendien is er grote behoefte aan vakkundige coaching en begeleiding van pubers. Met de kennis en handvatten uit deze opleiding profileer je jezelf als een coach die deze problematiek effectief en doelmatig kunt aanpakken – en zullen klanten je hiervoor steeds makkelijker gaan vinden.

Je investering in deze online opleiding bedraagt  373 euro. Dat is inclusief het weerbaarheidsspel voor pubers, dat je per post krijgt toegestuurd.

Heb je het weerbaarheidsspel al? Dan kun je de online training ook zonder het weerbaarheidsspel kopen. In dat geval bedraagt je investering  347 euro.

Bestel vandaag nog deze waardevolle opleiding…

Je krijgt direct toegang tot de online trainingsomgeving en het weerbaarheidsspel komt ook snel per post naar je toe. Je zult merken dat je met deze kennis en handvatten snel van grote waarde gaat zijn voor pubers en hun ouders – en dat je die hulp effectief en met zelfvertrouwen kunt bieden.

Ja, ik wil deze training, inclusief weerbaarheidsspel (373 euro)

Heb je het weerbaarheidsspel al?

Dan kun je de training ook exclusief het spel aanschaffen via onderstaande link:
Ik wil de training zonder het weerbaarheidsspel (347 euro)

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag om het antwoord te zien te krijgen.

De kennis en handvatten uit deze training kun je op verschillende manieren inzetten:

 • Je kunt het aanbieden als training weerbaar communiceren voor een groepje voor maximaal 6 pubers/jongeren.
 • Je kunt workshops voor ouders organiseren waarin je ouders bewust maakt van hun communicatiepatronen met hun puber en een aanzet geven tot meer harmonie in huis.
 • Je kunt workshops voor ouders en pubers samen organiseren of een puber en zijn ouder(s) voor een sessie uitnodigen om de onderlinge communicatiepatronen te onderzoeken en te verbeteren.
 • Je kunt met pubers en jongeren in individuele sessies coachen op het gebied van weerbaarheid en communiceren met ouders, leerkrachten, vrienden, werk en sport.

In algemene zin leert deze online training je de juiste vragen te stellen om pubers en hun ouders in beweging te krijgen.

Je bent uiteraard vrij om je eigen prijzen voor trainingen, workshops en coaching te hanteren. Een richtlijn voor de training van 4 lessen is tussen de 150 en 300 euro per deelnemer. Ook voor de workshops en de coaching kun je je eigen tarief hanteren.

Deze training is voor:

 • puber- en opvoedcoaches met een eigen praktijk, die graag een gericht aanbod van coaching, training en workshops willen leveren voor de typische problematiek waar pubers en hun ouders mee worstelen.
 • leerkrachten, mentoren, therapeuten,  sportleraren en iedereen die met pubers en jongeren werkt, hen een warm hart toe draagt en hen in de dagelijkse begeleiding wil helpen beter en effectiever te communiceren.

Absoluut!

 • Iedere les van deze training wordt stap voor stap uitgelegd.
 • De instructies ontvang je per onderdeel zowel tekstueel als in een video.
 • Zo nodig kun je in de Facebook-groep met collega’s én Tea Adema sparren en overleggen.

Bestel vandaag nog deze waardevolle opleiding…

Je krijgt direct toegang tot de online trainingsomgeving en het weerbaarheidsspel komt ook snel per post naar je toe. Je zult merken dat je met deze kennis en handvatten snel van grote waarde gaat zijn voor pubers en hun ouders – en dat je die hulp effectief en met zelfvertrouwen kunt bieden.

Ja, ik wil deze training, inclusief weerbaarheidsspel (373 euro)

Heb je het weerbaarheidsspel al?

Dan kun je de training ook exclusief het spel aanschaffen via onderstaande link:
Ik wil de training zonder het weerbaarheidsspel (347 euro)