Pubers… het is een fase, maar wat kan het lastig zijn!

De ene puber is voortdurend brutaal en de ander laat over zich heen lopen. En op school en bij vrienden doen ze dat precies andersom dan thuis. ​Hoe langer het duurt, hoe groter de problemen worden.

Veel ouders – maar ook leerkrachten – zullen de volgende soorten pubergedrag zeker herkennen:

 • hangt op de bank…
 • plundert de koelkast en koektrommel…
 • is uren aan het gamen…
 • maakt geen huiswerk…
 • chillt met vrienden…
 • doet zonder nadenken de gekste dingen…
 • denkt dat geld aan de bomen groeit…
 • verwacht een 5-sterren behandeling ​op school en thuis…

Er is een uitweg

Wanneer we denken dat ​een puber ​met zijn gedrag zijn toekomst verknalt, hebben we het mis. Pubers zijn in ontwikkeling en daardoor gaan er vaak zaken mis in de communicatie. Ze reageren als het ware nog wat als ongepolijste diamanten.

Weerbaarheidstrainingen voor pubers zijn vaak gebaseerd op trainingen of programma’s die oorspronkelijk bedoeld waren voor kinderen.
Pubers hebben echter iets heel anders nodig wanneer het over weerbaarheid gaat en dit heeft te maken met hun specifieke ontwikkeltaken op het gebied van identiteitsontwikkeling en autonomie ontwikkeling.
Wil je pubers echt vooruit helpen met weerbaar zijn dan moet de focus daar op liggen en moeten die ontwikkeltaken het uitgangspunt zijn.
 
In de training weerbaar communiceren wordt aan alle ontwikkelgebieden op mentaal, psychologisch, fysiek en emotioneel gebied aandacht besteed.

Als je pubers meeneemt in nieuwe manieren van communiceren die vooral ook ​hen iets opleveren in plaats van alleen de volwassenen om hen heen, dan zijn ze super gemotiveerd om met je aan het werk te gaan en nieuwe werelden te ontdekken.

Ben je leerkracht, mentor, therapeut of coach?

 • Dan kun je waarschijnlijk pubers goed volgen in wat hen bezig houdt
 • Dan weet je hoe de ontwikkeling verloopt en wat je wel en niet kunt verwachten
 • Je kunt pubers heel serieus nemen en met hen lezen en schrijven
 • Je weet dat ze soms zo onhandig met ​spullen omgaan
 • Je hebt de ervaring dat je ze heel gemakkelijk meeneemt
 • Je kunt hen leren op plezierige manieren te communiceren
 • ​Je ​kunt hen leren ​goede relaties aan te gaan ​om hun eigen doelen te halen

Als begeleider ​is het mogelijk om door het botte gedrag en ontactische opmerkingen van de puber heen te kijken en te genieten van de groei van de puber. Hoe mooi is het als jij degene mag zijn die helpt om te leren omgaan met situaties waarin een puber vastloopt? Jij mag de uitweg bieden – en nog genieten van het proces ook!

Deze sociale vaardigheidstraining speciaal voor pubers maakt echt het verschil door de herkenbare dagelijkse situaties waar pubers mee te maken hebben.

Super compleet. Prettig, met de al bekende humor (Ik werk al jaren met Ik leer leren). Ik heb erg genoten van de lessen. Het is mooi, zorgvuldig, goed uitgewerkt en uitgedacht. Een soort van kant en klaar. Eigen sausje er over en doen! Het is gewoon een mooi product, waar veel ouders en pubers plezier van hebben. En coaches ook!

Annette Damman, Licht-op-Talent

Waarom deze training ‘Weerbaar communiceren voor pubers’?

Pubers worden veel gecorrigeerd op hun gedrag. Meestal krijgen ze te horen wat er niet goed is aan hoe ze zaken aanpakken en wat ze fout doen in een situatie. Ook trainingen zijn vooral gericht op het aanleren van vaardigheden en gedrag waardoor er geen connectie is met wie de puber is en wat zijn diepste behoefte is.

De training Weerbaar communiceren voor pubers begint echter bij het begin en is compleet anders van inhoud en opbouw dan andere trainingen.

Werk jij met pubers? En wil je het anders doen?

Word je enthousiast van het werken met pubers en hun ouders en wil je hen graag nog meer bieden dan je al doet? Dan is deze training echt iets voor jou!

In deze online training van 4 lessen leer je pubers en jongeren hoe ze op een elegante manier hun zin kunnen krijgen. Daar waar ze anders met weerstand en agressief reageren, óf juist over zich heen laten lopen.

Deze training begint bij de puber en gaat in op wat zij willen leren en hoe ze het willen leren. Niet de behoefte van school of ouders staan centraal in deze training, maar de ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden voor de puber zelf, waardoor zij het heft in eigen handen krijgen. Zo leren pubers en jongeren hoe ze op een elegante manier hun zin kunnen krijgen.

Leuke testjes, verrassende oefeningen, interessante weetjes en boeiende discussiepunten geven vaart aan deze training. Als begeleider sluit je aan bij wat er is en ontdekt de mogelijkheden en de behoeftes van de puber. Al heel snel zijn pubers geïnteresseerd en gemotiveerd om te leren hoe het anders kan in verschillende situaties.

Maak impact op het leven van pubers door met hen mee te gaan in hun dagelijkse uitdagingen met anderen.

Het was een geweldige training. Moest even wennen aan het online werken, maar ik geef een cijfer 9.5 op alle fronten.

Ellen Uit den Bogaard-van Veen, Eigen-W!js voor leren en coachen

Het resultaat? Pubers die véél beter in hun vel zitten!

Door de vaart in de lessen krijgen pubers er plezier in: ze ervaren al snel dat er meer gedragsmogelijkheden zijn en dat zij hier zelf hun keuze in hebben. Ze worden zich bewust van hun gewoontes en patronen in de omgang met vrienden, gezinsleden, leerkrachten en in werksituaties. Hierdoor ontstaat ruimte voor het oefenen met nieuwe mogelijkheden, zodat ze zich zelf prettiger voelen – en aangenamer zijn voor hun omgeving.

In 4 lessen leer jij pubers inzicht krijgen in wat ze doen en hoe effectief dit is: erachter komen hoe pubers voor hun belangen opkomen en dealen met de belangen van anderen is de rode draad.

Door te oefenen met verschillende situaties en bewust te kiezen voor meer effect in de uitkomst van tegengestelde belangen en conflicten, ontstaat een elegantere manier van communiceren.

De 4 belangrijkste levensgebieden – thuis, school, bij vrienden en op het werk – zijn verwerkt in de verschillende lessen. Want in elke omgeving worden verschillende vaardigheden gevraagd van een puber en zijn er verschillende belangen die gediend moeten worden.

Bonus-inhoud: workshop voor ouders

De training biedt je ​prachtige ​handvatten en inzichten hoe je pubers tot andere en meer helpende manieren van reageren en communiceren kan brengen. Wil je nog meer resultaat, dan kan het zinvol zijn om ook met ouders, of met ouders en pubers samen te werken.

Daarom krijg je in deze online training als bonus de programma’s voor:

 • een workshop voor ouders
 • en een workshop met ouders en pubers samen. 

Deze ​extra modules zijn, net als de training voor pubers, zeer gedetailleerd uitgewerkt, zodat je er direct mee aan de slag kan en ook ouders kunt helpen om het in huis gezelliger te hebben met pubers.

Vandaag met mijn dochter en haar twee BFF’s deelgenomen. Wat super om te doen! Ik zag de houding van de meiden voor mijn gezicht veranderen naarmate we verder kwamen. Het leuke is dat de dames elkaar tips gaven. Op een gegeven ogenblik werd er niet meer gesproken over assertief, non assertief e.d. maar over “dan reageer ik paars of rood”. Een van de meiden kon wel wat hulp gebruiken. Ik ken haar als een “groen” meisje. Ze ging als een “geel” meisje naar huis. Thuis wil ze proberen om wat vaker “elegant rood” te reageren. Ze had ingezien dat dit binnen het hele gezin veel verschil zou maken. Ik ben erg blij en ik ga zeker dit onderdeel uit de training vaker gebruiken.

Reactie van een moeder, na de inbegrepen workshop voor ouders & pubers

Wat krijg je als je deze online training aanschaft?

 • Interessante en nuttige achtergrondinformatie over de ontwikkeling van pubers
 • ​Een gedetailleerde handleiding voor de 4 lessen van de training voor pubers
 • Een gedetailleerde handleiding voor een workshop voor ouders
 • Een gedetailleerde handleiding voor een workshop voor ouders en pubers
 • Flexibel ​inzetbare individuele sessies over weerbaar communiceren
 • ​​Verschillende video-instructies
 • Dynamische werkvormen voor veel actie
 • Praktische downloads om altijd bij de hand te hebben
 • Handouts, werkbladen en samenvattingen om mee te geven
 • Leuke testjes voor meer inzicht

Bovendien…

 • ​Hou je altijd onbeperkte toegang tot de digitale leeromgeving
 • Krijg je toegang tot een besloten Facebook-groep voor collegiale ondersteuning
 • Ontvang je bonus-modules met superpraktische handvatten

Al met al: een prachtige training met voldoende ruimte voor je eigen inbreng die pubers, hun ouders, leerkrachten en begeleiders een totaal nieuwe blik gaat geven. ​Je investering is snel terug verdiend!

Dus… zoals ik op school de docent eerst een compliment, ofzo, geef, voordat ik zorg dat ik mijn zin krijg… zo kan ik dat thuis ook doen, toch? Dat ga ik vanavond direct uitproberen!

Reactie van een puber

De inhoud van de trainingen die jij gaat geven aan pubers en hun ouders: