In de krant valt te lezen dat er op dit moment honderden echtscheidingen minder zijn dan in voorgaande jaren. Ieder jaar na de zomervakantie is er een piek in het aantal echtscheidingen omdat men er in de vakantie achter komt dat men toch niet met elkaar verder wil.
Analisten gaan er echter van uit dat het lagere aantal echtscheidingen komt door de kredietcrisis. Als een stel uit elkaar wil is er meestal voor beide partijen een inkomensdaling te verwachten. Als er nu een huis met verlies verkocht moet worden, zullen beide ex-partners met grote schulden achterblijven. En dan is wellicht een slecht huwelijk te verkiezen boven..?

Wat betekent het voor kinderen als ouders willen scheiden maar toch bij elkaar blijven om economische redenen?

Natuurlijk kun je daar niet een algemeen antwoord op geven omdat ieder gezin anders is, maar wel is bekend dat voor kinderen een echtscheiding heel bedreigend is voor het gevoel van veiligheid én dat kinderen over het algemeen moeilijke gezinsomstandigheden verkiezen boven gescheiden ouders en alle gevolgen van dien.
Onderzoek heeft aangetoond dat 5 tot 10 jaar na een scheiding slechts van een derde van de kinderen kan worden gezegd dat ze gelukkig zijn, zelfvertrouwen hebben en zich goed staande weten te houden op school, bij vrienden en thuis. Iets minder dan een derde heeft aanpassingsproblemen en is niet gelukkig en het laatste gedeelte is jaren na dato nog intens ongelukkig, kwaad, eenzaam en depressief.
Veel volwassenen, ook die ik persoonlijk ken, hebben nog steeds last van de problemen van de scheiding van hun ouders en dit speelt nog een rol in hun eigen gezin en carrière.

Uiteraard maken ouders hun eigen keuzes, weggaan of blijven en misschien kiezen om (opnieuw) te investeren in het gezin. Ouders kunnen in ieder geval rekening houden met hun kinderen door:

    *  Laat je kind ten alle tijde weten dat je van hem houdt.
    *  Bekritiseer de andere ouder niet.
    *  Maak geen ruzie waar het kind bij is of wat hij kan horen.
    *  Leg je kind op zijn niveau wél uit dat jullie boos zijn op elkaar maar dat dat een zaak is van volwassenen.
    *  Wees er zeer duidelijk over dat jullie probleem iets is waar het kind geen deel noch schuld aan heeft.
    *  Wees alert op signalen die het kind geeft om het jou naar de zin te maken.
    *  Wees eerlijk en oprecht over je gevoel, je kind voelt het waarschijnlijk eerder dan jij.

En mocht de scheiding toch onafwendbaar zijn: Een informatief boek is “Hoe moet het nu met de kinderen? van Marjan Nijenbanning.

Meer in categorie: opvoedtips en echtscheiding
Op 13 oktober 2009 houdt de opvoedcoach in De Praktijk voor Kindercoaching een informatie avond over echtscheiding en de betekenis daarvan voor kinderen.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)