logoWelkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, opvoedcoaching en de opleiding tot kindercoach.
In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:

Nieuws
Ik leer leren
Over leren
Pesten
Opleidingen
Over jongens

Nieuws

Het nieuwe jaar is nog maar een aantal weken oud en toch is er al heel veel gebeurd voor de praktijk en de opleiding tot kindercoach. Allereerst zijn we tot ons grote plezier verhuisd naar onze nieuwe vestiging aan de Elingsloane 19 in Burgum. Vanaf september hebben we het complete pand verbouwd. Kijk maar….. hoe het is geworden.
Over een paar weken is ook de praktijkruimte klaar wanneer Ninico de nieuwe werkplek met balie, ouder en kind tafels heeft gemaakt.

Ook is er inmiddels een nieuw werkboekje verschenen over angst bij kinderen en hoe dit te overwinnen. Het boekje is weer verkrijgbaar als pdf waardoor iedere kind dit gratis kan krijgen van kindercoach, therapeut of leerkracht. Bekijk hier een voorbeeld van het boekje.
Eind volgende week wordt het faalangst spel, ook als pdf verkrijgbaar, verwacht. Hierover in de volgende nieuwsbrief meer.
En naast de verhuizing was het schrijven van de training en het werkboek Ik leer leren, de grootste klus van de afgelopen maanden.

Ik leer leren

Begonnen met een gedachte in de zomervakantie op de camping en uitgegroeid tot een training voor kinderen met behulp van een werkboek.
Wat is de “Ik leer leren” training?
Al vanaf het begin van mijn praktijk help ik kinderen met leerproblemen. Concentratieproblemen, faalangst, plannen en organiseren van taken en huiswerk, leermanieren, beelddenken, automatiseren van lesstof en noem maar op. Al deze onderwerpen komen aan bod in de training.
Ik werk dan altijd met een kind en zijn ouder(s) en ik bedacht me hoe mooi het zou zijn als kinderen elkaar meer kunnen helpen op het gebied van HOE, WAT en WAAROM te leren.

Gebruik makend van de vele werkvormen, materialen, methoden en technieken die ik in vanaf 2005 gebruik om kinderen te ondersteunen is de Ik leer leren training ontstaan. In feite was het een logisch vervolg op de materialen die we inmiddels hebben ontwikkeld voor kindercoaches zoals het stoplicht, het concentratiespel, de werkboekjes en binnenkort het faalangstspel.
Met het ontwikkelen van de training ontstond het werkboek als ondersteunend middel en het is samen met de nieuwe website prachtig vormgegeven door Studio Staalkaart.
Wil je meer weten over Ik leer leren, lees dan verder op de website…. Hier kun je ook een aantal bladzijden van het werkboek bekijken en dit werkboek bestellen.
En…. op de website vind je trainers die in Nederland en België gaan werken met deze methode. De eerste 22 trainers staan klaar. En er zijn ook al scholen die belangstelling hebben getoond voor deze training.

Over leren

Leren, leren, leren. Ieder kind heeft er mee te maken en dit onderwerp heeft het grootste aandeel in de gemiddelde kindercoach praktijk. Concentratieproblemen staan eenzaam aan de top als meest ervaren probleem, maar eigenlijk is een motivatie probleem het meest moeilijk aan te pakken fenomeen. Lees maar waarom…
Heeft een kind een doel met leren, dan gaat het leren heel vaak vrij gemakkelijk. Lees maar eens over de verschillen…..

En wat zo mooi is, ouders leren gaandeweg de opvoeding over hun kind. Ze leren langzamerhand hun kind en ook vaak zichzelf kennen. Dit is het leerproces van ouders met vallen en opstaan. Lees maar…

Pesten

De afgelopen tijd is het onderwerp pesten op velerlei manieren aan bod gekomen. Ook in mijn praktijk heb ik er mee te maken omdat helaas pesten veel voorkomt.
Vanuit mijn vakgebied denk ik over dit soort thema’s regelmatig na en ik heb er onlangs toch maar twee artikelen aan gewijd.
Allereerst pesten bekeken vanuit een systemisch perspectief. lees maar…
En omdat er vaak veel aandacht gaat naar de gepeste, houd de pester zelf mij ook bezig, lees verder….

Over jongens

Wel vaker schrijf ik over jongens. Niet toevallig omdat het percentage jongens in mijn praktijk en jongens over het algemeen meer problemen lijken te ervaren. Lijken….., maar is dat wel zo? De ontwikkeling van jongens is anders en met name de taalontwikkeling die anders verloopt, zit jongens vaak in de weg.
Het onderwerp problemen en jongens is kennelijk heel herkenbaar want tot mijn grote verbazing werd mijn blog: Geef jongens hun jongensleven terug binnen 2 dagen bijna 800 keer gelezen en is inmiddels bijna de meest gelezen blog van de site.

Opleidingen

In het nieuwe jaar zijn met name de basisopleidingen weer van start gegaan. De eerste is alweer afgerond. Eind december vond voor de eerste keer de opleiding opvoedcoaching plaats. Een echte verdiepingsopleiding volgend op oplossingsgericht werken en systemisch werken.
Inmiddels zijn alle verschillende opleidingen tot ver in de herfst vol en moet ik al de agenda van 2014 met potlood gaan invullen.
De nieuwste opleiding is de training Ik leer leren en ook hiervoor is er al veel belangstelling.Bekijk de foto’s van de deelnemers:
Oplossingsgericht werken
Basisopleiding nummer 1
Ik leer leren nummer 1

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 11
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 10
Lees ook; Nieuwsbrief nummer 9
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 8
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbriefnummer  6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: