Welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, opvoedcoaching en de opleiding tot kindercoach.
In deze nieuwsbrief vind je de volgende onderwerpen:

*  Nieuws
*  Terugblik en vooruitblik
*  Opvoeden
*  Over kindercoaching

Nieuws

Het nieuwe bedrijfspand in Burgum is bijna klaar. In de rustige periode tussen kerst en oud en nieuw gaan we verhuizen, nadat we eerst met al mijn (schoon)zussen en broer gaan schoonmaken. We hebben er zin in.
In janauri beginnen de opleidingen in de nieuwe leszaal en waarschijnlijk in februari kan ook de praktijk voor kindercoaching in Burgum van start.
Ninico, het bedrijf van mijn echtgenoot die onder andere de houten kindercoachmaterialen maakt, is al enige maanden aan het werk in het gezamelijke pand. Hij maakt in januari eerst nieuwe werktafels voor de praktijk en gaat daarna nieuw meubilair voor de eetkamer van de opleiding ontwerpen en maken.

Vanaf morgen is op de site het nieuwe werkboekje “Ik ben dapper” verkrijgbaar. Dit werkboekje is verkrijgbaar als pdf en kan voor ieder kind worden uitgeprint en gebruikt. Het is bedoeld voor kinderen die bang zijn. Stapsgewijs kan per bladzijde het proces van bang naar dapper in een bepaalde situatie worden doorlopen.
We hopen dat het net als het “Ik ben boos” boekje veel kinderen zal helpen. Dit boekje wordt inmiddels op vele scholen, kinderdagverblijven, door kindercoaches, de GGZ, Mee en andere organisaties met veel genoegen gebruikt en we ontvangen er prachtige reacties op.
Je kunt het “Ik ben dapper”  boekje vanaf maandag bestellen via Ninico
Terugblik en vooruitblik

In 2012 hebben 245 mensen de basisopleiding tot kindercoach gevolgd en 311 mensen een vervolgopleiding. Kindercoaching voldoet aan een behoefte, met name in het regulier werken met kinderen.
Gister, tijdens de afsluiting van de laatste basisopleiding vroegen een aantal deelnemers zich af waarom de lesstof niet standaard op Pabo’s wordt gegeven. Dit hoor ik ook regelmatig van stagiaires die ik begeleid van de SPH en HBO-pedagogiek.
De meeste deelnemers aan de opleiding gebruiken de nieuwe kennis en handvatten direct in hun huidige werk. Zij voelen zich geïnspireerd om op een andere wijze naar kinderen te kijken en met hen om te gaan. Een klein deel van de deelnemers is van plan om een eigen praktijk voor kindercoaching te starten, vaak helaas uit ongenoegen door het onderwijs. En dat is eigenlijk erg jammer want daardoor gaan er geweldige leerkrachten verloren voor het onderwijs.

Ook in mijn praktijk voor kindercoaching wordt het wekelijks drukker. Kindercoaching wordt meer bekend en veel ouders en kinderen hebben behoefte aan een klein zetje om hun beider ontwikkeling verder op te pakken.

Over de nieuwe Ik leer leren training ga ik in de eerste nieuwsbrief van januari uitgebreid uitleg geven. Deze training is ontwikkeld door mijn ervaringen met kinderen met leerproblemen op alle gebied en is bedoeld voor kinderen van groep 8 en vanaf de brugklas want daar is voor veel kinderen veel meer gerichte ondersteuning nodig.
In 2013 ga ik daarom maar gewoon door met mijn werk. Er is nog veel werk aan de winkel :-)

Over opvoeden

Zoals je van mij gewend bent, ontvang je ook deze keer weer linken van blogs over opvoeden.
Even in vogelvlucht:
Heb je je wel eens afgevraagd hoe je kind loyaal is aan jou als ouder? Lees maar….
Heeft je kind een diagnose AD(H)D of PDD-Nos?  kijk verder…
Had jij ook het voornemen om je kinderen anders te gaan opvoeden dan je ouders? Is het je gelukt? Lees meer…..
Zijn jouw kinderen ook verschillend en kunnen en mogen ze zingen zoals ze gebekt zijn? lees verder……
Ken jij de wensen en verlangens van je kinderen en weet je ermee om te gaan? Of miepen en piepen die van jou ook wel eens? Lees maar verder…..

Over het coachen van kinderen

Nu steeds meer ouders en kinderen de weg weten te vinden naar een kindercoach is het belangrijk dat de aard van het werk duidelijk is. Veel kinderen hebben geen idee wat een kindercoach doet en omdat we niet in de koppies kunnen kijken, vraag ik er naar. En je schrikt je soms te pletter wat een kind allemaal bedenkt, lees maar…

Als kindercoach wil je graag dat je kinderen en ouders een stapje op weg helpt op hun pad. Daarvoor gebruik je verschillende methodieken, kennis en vaardigheden. Het meest belangrijk is informatie te krijgen over hoe en wat het kind het beste kan helpen. Hoe een kindercoach dat aanpakt, lees je hier…

Wanneer je ongeveer weet wat een kind leuk en belangrijk vindt, is een van de manieren die goed kunnen helpen het gebruik van verhalen en metaforen. Kinderen houden van verhalen en met metaforen bied je een houvast waar een kind later aan kan terugdenken.
Daarom is de houding van een kindercoach vaak gericht op vertel….. vertel….

NB: Bij veel blogs zag je dit jaar foto’s staan van deelnemers aan de opleiding waar een bepaald onderwerp aan de orde kwam. Vanaf 2013 wil ik weer meer illustraties gebruiken. Ik ben bezig met het aanschaffen en aanleggen van een bestand illustraties van kunstenaars die ook de basisopleiding hebben gevolgd. Zij hebben veel affiniteit met kinderen. Van Aly Westerhuis en Kitty Bakker plaats ik al geregeld iets en vanaf januari komt werk van Bianca Snip daarbij.

Ik wens je hele fijne feestdagen, laat je kinderen vertellen over 2012 en fantaseren over 2013 en doe zelf lekker mee. :-)
Wie weet wat 2013 je gaat brengen…

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 10
Lees ook; Nieuwsbrief nummer 9
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 8
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbriefnummer  6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1

Heb je het e-boek: “Dit is kindercoaching”  al aangevraagd?  Dat kan hier…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach?