logo kleinHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, opvoedcoaching, opleidingen en trainingen.
In deze nieuwsbrief vind je informatie over de volgende onderwerpen:

* Vakantie in zicht
* Over leren
* Over boosheid
* Opleiding afgerond
* Vakantie met pubers?

Vakantie in zicht

Het schooljaar is bijna afgelopen en voor sommige kinderen en hun ouders zijn de laatste loodjes best zwaar. Binnen mijn praktijk is de afweging gekomen of kinderen met leerproblemen zo vlak voor de vakantie nog gebaat zijn met coaching. De vraag gaat vooral over het nut van doorleren in de vakantie. Lees meer……

Ook wij gaan nog een paar weekjes door met de opleiding tot kindercoach. Er staat nog 2 keer een opleiding over emoties, echtscheiding en verlies op het programma, een Ik leer leren training en de afronding van de 7e basisopleiding van dit jaar.

Dit schooljaar hebben precies 250 mensen de basisopleiding tot kindercoach gevolgd. Nog eens 529 mensen volgden daarna een vervolgopleiding op het gebied van oplossingsgericht werken, contextueel/systemisch werken, ik leer leren, echtscheiding en verlies, oefenen in de praktijk en opvoedcoaching.
Overigens is maar een klein percentage van deze mensen van plan een eigen praktijk voor kindercoaching te starten. De meeste mensen komen uit het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdhulpverlening, van bureau jeugdzorg en uit de jgz. Steeds vaker komen er mensen vanuit de logopedie, kinderfysiotherapie, ergotherapie, voedingsdeskundigen en de verpleging. Zelfstandige psychologen en orthopedagogen ontdekken ook meer en meer hoe prachtig coachen aansluit op hun vakgebied.

Als ik de reacties hoor van alle vakmensen is er nog veel te winnen op het gebied van het coachend ondersteunen van kinderen en hun ouders. Met het passend onderwijs op de agenda en de transitie jeugdzorg die eraan zit te komen, worden de veranderingen in het veld alleen maar groter. Deze veranderingen geven leer- en beroepskrachten de nodige kansen zo verwacht ik.
Geweldig is het om iedere keer opnieuw te merken hoe mensen van 20 tot 68 jaar zich inzetten voor kinderen in allerlei vakgebieden. Ook komen er steeds vaker mannen naar de opleiding tot kindercoach. Een goed teken omdat met name jongens mannen nodig hebben.

Zo dit schooljaar nog even overziend zijn we erg blij met onze verhuizing naar het nieuwe pand. De werkplaats van Ninico is helemaal ingericht en de tuin is vrijwel klaar met dank aan Tuincentrum De Triemen.
En gelukkig is Acces catering gebleven. De lunches worden zeer op prijs gesteld en soms lees je zelfs een berichtje op twitter dat men alleen wel speciaal voor de lunch wil komen :-)
Een paar foto’s van het nieuw pand vind je hier…...

Over Leren

De afgelopen periode hebben veel kinderen op verschillende plaatsen in Nederland de Ik leer leren training gevolgd. Het programma is erg enthousiast ontvangen door de kinderen en ik krijg prachtige reacties te horen waarin vooral verbazing doorklinkt dat leren zo veel makkelijker en leuker kan zijn dan gedacht. En dat is precies waar de essentie van leren leren over gaat. Lees maar…

In de training is een aparte les over leren concentreren opgenomen. Hierbij nog een aantal tips hoe je kinderen kunt helpen bij het leren concentreren. Lees verder……
Heel bewust is de training Ik leer leren niet uitgegaan van een methode. Wanneer je je helemaal richt op een bepaalde methode zou je het kind kwijt kunnen raken. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Lees maar hoe dat werkt, methode of kind……

Overigens wordt de training Ik leer leren door heel het land gegeven. Na de zomer kunnen vooral op diverse plaatsen de brugklassers meedoen aan deze training. Kijk maar waar…..
Vanaf januari kunnen beroepskrachten deze training ook leren in Limburg. Kijk maar…….

Trouwens, heb jij het Ik leer leren werkboek al voor je groep 8 of brugklas kind? Je kunt het hier……..  bestellen.

Over boosheid

Het thema boosheid is ook zo’n onderwerp wat regelmatig voorbij komt in een gemiddelde kindercoach praktijk.
Inmiddels voel ik me al een redelijke expert op dit gebied, maar toch ontdek ik nog altijd nieuwe dimensies en aspecten aan dit onderwerp. In een dolle bui riep ik eens dat ik er een boek over ga schrijven en het zou zomaar kunnen dat ik me de komende vakantie nog eens wat verder verdiep in het onderwerp.
Hierbij de blog over boosheid tussen ouders en kinderen, lees maar….. en de volgende blog staat in de steigers.
In de vakantie kun je een groot artikel in de Kek Mama lezen over dit onderwerp waarvoor ik ben geïnterviewd.

Opleiding afgerond

De afgelopen maand gaf ik veel verschillende vervolgopleidingen.
Hierbij een overzicht met foto van de betreffende groep:
* Nieuwe Ik leer leren trainers. Kijk verder….
* Basisopleiding nummer 6 van 2013…..
* Contextueel en systemisch coachen voor de kindercoach. Kijk verder….
* Opvoedcoaching voor de kindercoach. Kijk maar…
* Oplossingsgericht werken voor de kindercoach. Kijk verder…. hoe heerlijk het in de tuin was.

Vakantie met pubers?

In de krant las ik dat er al vele pubers na hun eindexamen vertrokken zijn naar zonnige oorden om de examenstress achter zich te laten. In veel gezinnen zal, vermoed ik zo, de discussie nog wel een beetje plaatsvinden over pubers en vakantie.
Als je een tip wilt of je je puber kunt laten gaan, lees dan verder….

Wat mij betreft: Ik wens je alvast een hele fijne vakantie en de nieuwsbrief houdt ook even vakantie.
Graag tot na de zomer….

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: