Vakantie….. Eindelijk heeft heel Nederland dan vakantie. Maar hoe maak je er nu een goede tijd van met je kinderen?

Een aantal tips om de zomer zonnig en vrolijk door te komen:

1: Maak een planning en weekindeling

Kinderen hebben gemiddeld 6 weken vakantie en werkende ouders hebben er meestal 3 of 4. Dit betekent dat de kinderen een plek moeten hebben gedurende de weken dat ouders werken. Voor de meeste kinderen is het prettig om te weten hoe de weken die komen eruit gaan zien. Vooral kinderen die moeite hebben met veranderingen zijn gebaat bij een beetje vasthouden aan ritme en routine.

2: Heb een slechtweer plan

We hopen allemaal op een lange, warme en zonnige zomer. Helaas is dat een illusie in ons kikkerlandje. Zorg er daarom voor dat je een uitwijkplan hebt voor slechtweer dagen.

3: Bouw voldoende verveel momenten in

Het is voor kinderen heel gezond om regelmatig niet te weten wat ze willen. Uit verveling komen de mooiste dingen voort. Weersta de verleiding je kinderen bezig te houden en laat ze zelf iets verzinnen.

4: Maak afspraken over computer en tv tijden

Er is een hele grote categorie kinderen, met name jongens, die dag en uur achter een schermpje kunnen zitten. Los van alle argumenten wat een kind daar allemaal van oploopt, zou je toch niet willen dat je kind over 20 jaar alleen “scherm vakantie” herinneringen heeft?

5: Doe iedere vakantie iets speciaals wat een soort familietraditie wordt

Wij gingen toen de kinderen klein waren iedere zomervakantie met veel familieleden een dag naar Ameland, waar mijn ouders vaak vakantie vierden.
Van een moeder hoorde ik eens dat haar moeder elke zomervakantie een keer met ieder kind uit het grote gezin een dagje ging winkelen.

6: Geef ieder kind een eigen taak in de vakantie

Kind 1 mag bijvoorbeeld iedere week een keer stofzuigen, kind 2 mag ’s avonds buiten de planten water geven en kind 3 mag meehelpen met onkruid wieden. Tijdens de vakantie mogen de kinderen voor de afwas zorgen.
Op deze manier leren kinderen van jongs af aan spelenderwijs hun verantwoordelijkheid voor de BV Gezin nemen.

7: Als je weggaat zorg dat reis en bestemming passen bij de leeftijd van je kind

Je kunt je afvragen of je baby het leuk vindt om 2 dagen in een snikhete auto om vervolgens in een warme tent te bivakkeren. Je peuter en kleuter hebben doorgaans genoeg aan iets met zand en water en basisschoolkinderen houden er vaak van om vriendjes te maken op vakantie. Met pubers kun je al meer op doorreis gaan als je wilt ontkomen aan discocampings.
De uitdrukking: “Als kinderen het naar de zin hebben, hebben ouders ook vakantie  is zonder meer waar!

8: Laat je kinderen oefenen met zelfstandig vakantie vieren

In een tentje in de tuin kamperen en zelf op een brandertje voor hun eigen eten zorgen, kan voor de meeste kinderen al wel vanaf een jaar of 10. Beetje toezicht en mentoren op de achtergrond en ze hebben een giga mooie tijd.

9: Laat je kinderen voldoende gelegenheid om buiten jouw gezichtsveld te spelen

Sommige buurten en dorpen organiseren bouwspeelweken waar kinderen heerlijk hutten kunnen bouwen met echt gereedschap. Laat je kind daarnaast de buurt verkennen en in groepjes rondstruinen. Laat ze rozenblad parfum maken, kettingen van madeliefjes, zuring kauwen, bramen plukken, belletje en beursje trekken en visjes vangen met een boomtak met een touwtje.

10: Laat je kinderen op een redelijke tijd naar bed gaan

Op campings zie je vaak dat kinderen na een week een instortdag hebben doordat ze avond aan avond laat naar bed gaan. Jonge kinderen kun je gezellig laten opblijven door hen te foppen door vroeg te eten. Ze hebben dan iedere avond het idee dat ze mogen opblijven. Maak van een vakantieavond een feestje door samen thee te drinken met iets lekkers en een gepast spannend boek voor te lezen.
Als ouders heb je daarna nog recht op je eigen vakantie avond. :-)

Ik wens je een fijne vakantie…..

Lees ook: Vakantietips voor thuis
Lees ook: Ik verveel me zo
Lees ook: Tips voor in de auto op weg naar het vakantie adres
Lees ook: Het mag niet van de buurvrouw
Lees ook: Buiten spelen is de wereld ontdekken
Lees ook: Laat je kinderen meehelpen in huis
Lees ook: Wanneer kan je kind alleen op vakantie?
Lees ook: Met kinderen op vakantie
Lees ook: Stralend vakantiemeisje in de regen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders: