Fietsbanden plakken, stofzuigen, kamer opruimen, was in de wasmand, grasmaaien. Allemaal voorbeelden van klusjes in huis waar kinderen verantwoordelijk voor kunnen zijn.
Waarschijnlijk doordat de gezinnen in de loop der jaren steeds kleiner werden en de huizen overzichtelijker is het steeds minder noodzaak en vanzelfsprekend geworden dat kinderen in het huishouden mee helpen.
De afwasmachine heeft het ergste dagelijkse klusje al op zich genomen en in gezinnen waar de ouders beide werken is er geregeld een ” poetshulp”  aanwezig.
Wat valt er dan nog te doen voor kinderen?

Hyperparenting

Voor ouders is er inmiddels al weer een nieuw woord in omloop: ” Hyperparenting” .
Dit betekent dat ouders zich tot bijna in het extreme met hun kind bemoeien en hun kind tot in detail voorzien van alle gemakken. Bovendien zorgen ze voor optimale voorwaarden voor ontwikkeling.
Je kunt je afvragen of een kind hierbij gebaat is, want als ouders overal voor zorgen is er weinig uitdaging voor het kind.
Misschien echter nog wel belangrijker is dat teveel aandacht voor de ontwikkeling een kind ook kan verstikken. Want welke druk wordt er onbewust op het kind gelegd om te moeten presteren en slagen als pappa en mamma zo veel moeite doen?
En ook: hoe weerbaar wordt een kind wat met alle voorzichtigheid wordt benaderd? Hoe angstig en overgevoelig wordt een kind als ouders iedere tegenslag willen voorkomen?

Waarom kinderen best de handen uit de mouwen mogen steken

Onlangs hadden we een meisje uit Slowakije van 17 in huis wegens een uitwisselingsprogramma. Het leek er verdacht veel op dat dit meisje nog nooit haar eigen brood had gesmeerd. Iets wat bij ons vanaf de middelbare school een normale gang van zaken is.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kinderen ooit uitvliegen.
” Hotel Mamma ”  zie ik echter om mij heen steeds meer nevenvestigingen openen. Ik zie veel 18-plussers die in de dagelijkse routine vrij hulpeloos zijn.
Soms komt het me voor dat we enerzijds in de maatschappij kinderen hebben die vanaf groep 1 zichzelf moeten redden en anderzijds kinderen die nog niet weten wat een eitje koken is.

Opvoeden is ook een visie op de toekomst hebben

Ook al is je huishouden een prachtig werkende geoliede machine, je wilt toch graag dat je kind steeds weerbaarder en zelfstandiger wordt en op een bepaald moment zijn eigen beslissingen en verantwoordelijkheid neemt.
Als je dat wilt voor je kind over pakweg 15 jaar, dan is het al heel snel tijd om daarmee te beginnen.
Je kunt al beginnen zodra een kind zichzelf kan aan en uitkleden. De wasmand kan even makkelijk en snel gevuld worden als sokken op de vloer laten liggen.
Onze kinderen hebben van jongs af aan hun kleren in de goede wasmand leren doen. Hoe groot het voordeel daarvan was, bleek in de pubertijd. Evenals de regel van het twee keer in de week de eigen kamer opruimen. Tafel afruimen? Al jaren doet ieder zijn eigen taak en we hebben (bijna) nooit gelazer.
Stofzuigen, het opruimen van oud papier en glaswerk, grasmaaien, container wegbrengen, bed verschonen, strijken, etc. Op het moment dat je kind mentaal en motorisch in staat is een klus uit te voeren is er niets mis mee om het je kind te leren en te verwachten dat ze vaste taken uitvoeren.
Natuurlijk is er regelmatig protest, geen tijd en nog honderd duizend andere smoezen.
Maar geloof me, als ieder gewoon zijn eigen bijdrage levert aan de ” firma gezin” , dan draait alles gewoon door in het geval van een storing. En is dat niet heerlijk?

Bijkomend voordeel is dat je kind lekker zelfstandig is en zich in veel situatie weet te redden.
De ultieme test komt straks weer in de vakantie tijd.
Nadeel voor de kinderen die van huis uit gewend zijn de handen uit de mouwen te steken, is dat ze hun vrienden ook nog moeten begeleiden op de camping.
De kinderen die echter mede verantwoordelijk zijn voor het draaiende houden van de “firma gezin”, zijn over het algemeen ook minder geneigd zich op te stellen als de fuifnummers als de kat van huis is.

Dus al met al zijn er vele redenen te bedenken om je kind eens lekker dwars te zitten ( :-)) en het van jongs af aan in te schakelen bij de verschillende klussen in huis.
Want het is nog altijd waar: Jong geleerd is oud gedaan…..

Lees ook: 7 manieren voor het vergroten van vertrouwen
Lees ook: Bezorgde ouders maken kind ongelukkig
Lees ook: Ruzie in de tent
Lees ook: Laat kinderen lekker klooien

Heb je het het gratis eboek   al ?
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Ken je Ik leer leren al? Bekijk het hier….
De webwinkel van Ninico vind je hier…….


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)