Als je kinderen krijgt is de vakantie voor altijd anders dan ooit eerder in je leven. Het zo maar gaan en staan waar je wilt is er niet meer bij omdat je voor een baby 24 uur per dag op één of andere wijze hebt te zorgen.
De vakantietijd kan al vroeg beginnen in veel gezinnen. Als je naar het buitenland wilt of ergens wilt huren moet je soms al in september weten waar je de volgende zomer naar toe gaat. Je kunt ook wachten en een last minute boeken. Waar je voor kiest maakt niet uit, het hangt van de wensen en mate van flexibiliteit af van je gezin.

Met een baby op vakantie

Voor je baby een jaar wordt, heb je al een keer op vakantie kunnen gaan. Sommige baby’s zijn heel gemakkelijk in staat zich aan te passen. In een draagzak samen met papa en mama een wereldreis maken is geen probleem. Een andere baby raakt al overprikkeld als het bij andere baby’s in dezelfde ruimte slaapt bij de kinderopvang. In feite geeft je baby dus aan waar en hoe je het beste vakantie kunt vieren. Als je baby het moeilijk heeft, hebben jullie een moeilijke vakantie. Ooit stonden wij op vakantie in Zuid-Frankrijk met een tentje in de brandende zon. Vlakbij ons stond een jong gezin met een kleine baby die bijna 24 uur per dag krijste.
Bedenk voor je weg gaat hoe makkelijk je kind in staat is zich aan te passen. Hoe kun je het ritme waarborgen als je baby hier behoefte aan heeft. Wanneer het je baby goed gaat, gaat het jou ook goed.

Met een peuter en kleuter op vakantie

De wereld van peuters en kleuters wordt al wat groter. De wereld is één grote ontdekkingsreis en een laboratorium voor experimenten. Zindelijkheid gaat een rol spelen en stapje voor stapje iets verder bij papa en mama vandaan.  En waar kun je dat beter, veiliger en mooier oefenen dan buiten. Voor peuters en kleuters zijn overzichtelijke veldjes zoals op een camping, een speeltuin of afgebakend strandje ideaal. Ze kunnen naar hartenlust spelen met zand, water, leren fietsen en rennen. Een peuter en kleuter vind het heerlijk om vlakbij de ouders zich fysiek uit te leven. Bewegen moet, het lichaam vraagt er om en tegelijkertijd leert het kind allerlei abstracte begrippen.
De peuter en kleutertijd is voor ouders vakantietijd om met een goed boek dicht in de buurt van het kind te zitten. Regelmatig even contact en aanmoedigen is genoeg.

Met een basisschoolkind op vakantie

Het kind van 6 tot 12 jaar is ideaal om mee te nemen op vakantie. Binnen het gezin heeft ieder inmiddels al zijn eigen plek ingenomen en het basisschool kind krijgt een steeds bredere interesse. Uitstapjes naar musea, pretparken, excursies en wandeltochten leert dit kind steeds meer waarderen. De nieuwsgierigheid naar feiten en achtergronden wordt steeds groter. Het uithoudingsvermogen en de spierontwikkeling zijn zodanig dat een hele dag er op uit makkelijk haalbaar is.
een dagje spelen is ook helemaal goed, liefst met vakantievriendjes die altijd dichtbij zijn. Nieuwe contacten worden makkelijk gelegd en de taal maakt niet uit. In groepjes nieuwe spelletjes ontdekken, balspelen doen en op camping of vakantiepark rondstruinen, geven ruim voldoende vakantiepret.
Papa en mama kunnen ondertussen al weer meer boeken meenemen op deze vakantie. Ze hoeven alleen maar te zorgen voor afwisseling van dagjes uit en spelen met andere kinderen. Voor het eerst is het niet meer nodig om in het zicht van het kind te zijn.

Met pubers op vakantie

Met pubers wordt alles weer anders. Pubers willen graag inspraak in de vakantie bestemming en zullen op een dag samen met vrienden op vakantie willen gaan. Zolang alle gezinsleden redelijk op dezelfde lijn zitten wat betreft vermaak en vakantiegevoel, zal er redelijk gemakkelijk een goede vakantie gevierd kunnen worden.
Mogelijke verstoringen met pubers gaan over verveling, het vinden van leeftijdgenoten, (huis)regels, al dan niet meegaan met uitstapjes, tijdbesteding, tijdstip van opstaan en andere dag en nachtritmes.
Met pubers op vakantie is niets meer vanzelfsprekend. Vakanties zijn ook nu nooit meer hetzelfde.
Van ouders vraagt het in de eerste plaats stellingname om de leiding en regie te nemen én de ruimte van de puber vast te stellen. Dat begint al thuis met de vakantiebestemming: Is een discocamping bespreekbaar of wordt het een avonturenreis met trektochten.
De vakantie en de voorbereiding is een mooie kans om samen met je puber te leren onderhandelen over verschillende en uiteenlopende wensen.
Papa en mama kunnen veel tijd voor eigen doelen gebruiken en ondertussen houdt de puber zijn eigen feestje binnen de afgesproken voorwaarden.

Zonder je kinderen op vakantie

En als je dan jonge kinderen hebt, dan kun je je het misschien niet voorstellen, maar op een dag ga je weer samen op vakantie. De telefoon onder handbereik want waar zouden ze zijn en wat zouden ze doen. Het kan zijn dat je een korte vakantie hebt terwijl je kinderen elders logeren, maar op een dag komt de vakantie dat je kinderen zelf gaan met hun vrienden en leeftijdgenoten en jij alleen de foto’s achteraf mag bewonderen.

Lees ook: Wanneer kan je kind alleen op vakantie?
Lees ook: Bomen van kinderen
Lees ook: Kwestie van karakter
Lees ook: Pedagogiek van opa
Lees ook: Op vakantie met gescheiden ouders
Lees ook: Vakantiemeisje in de regen

Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Wil je ook leren kinderen en ouders te begeleiden en daarvoor de basisopleiding tot kindercoach of een nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
Heb jij of je kind behoefte aan ondersteuning tijdens de opvoeding van je kind, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.

De illustratie is van