in de wolken  kleinSinds 2009 heb ik regelmatig de workshop  “Vuur en Water”  gegeven en ter voorbereiding was ik de eerste keer een poosje bezig om alle benodigde materialen en lesstof in orde te brengen.
Mijn gedachten gaan dan vaak alle kanten op en ik bekijk de mensen om mij heen en mijzelf weer eens om praktijkvoorbeelden paraat te hebben zodat workshop deelnemers weten waar ik het over heb.

Deze workshop gaat over wat we vaak het karakter van iemand noemen, maar waar je ook eens anders naar kunt kijken. We krijgen miljoenen prikkels per minuut te verwerken en om niet gek te worden hebben we het nodig om te selecteren, te negeren en prikkels te vervormen. Gelukkig gebeurt dit allemaal automatisch via onze zintuigen. In aanleg is de ene persoon meer gericht op het kijken, de ander op het horen, weer een ander op gevoelens of gewaarwordingen. De zintuigen zou je zo ook kunnen vergelijken met de elementen vuur, lucht, water en aarde.
En natuurlijk is niemand helemaal het één of ander en komen mengvormen veel voor. De meeste mensen echter hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaalde aanleg.

Neem mijn man: een echt aardetype: praktisch, handig, degelijk, betrouwbaar en nog veel meer positieve eigenschappen. Maar o wee, als de stress toeslaat en de druk omhoog gaat dan kan ie een grote stijfkop zijn, is niet te overtuigen door redelijke argumenten en als het echt erg wordt ontploft ie als een vulkaan.
Mijn zoon heeft een voorkeur voor vuur: hij is altijd enthousiast, origineel, weet overal een oplossing voor en bedenkt iets anders als zijn plannetjes niet doorgaan. Als bij hem de stress toeslaat, nou dan vat ie constant vlam. Hij is lichtgeraakt en geïrriteerd, dramt zijn zin door en niemand op de wereld heeft het slechter getroffen dan hem.
Mijn dochter is een echt watertje: het lieve aangepaste kind, sociaal, gezellig, trouw, gaat voor de lieve vrede, zachtaardig en betrokken. Maar let op: ze komt altijd waar ze wezen wil, het water gaat naar het laagste punt en zij weet hoe daar te komen!. Als zij echter onder druk gezet wordt trekt ze zich terug, ze wordt overspoeld door emoties die eruit moeten en het duurt even om weer in vorm te komen. Mensen die haar negatief benaderen laten haar ineenschrompelen en dan blijft er niets dan een hoopje ellende over.
En ik?  Ik ben lucht en hoe…ik klets alles aan elkaar, regel en organiseer en doe alles wel even snel. Ik maak nergens een probleem van want morgen is alles weer anders. Zet je mij onder druk dan waai ik gewoon met de wind mee, je krijgt een orkaan over je heen of ik verander in een koude wind. Wordt het erger dan sta ik tijden in de piekerstand.

Zo hebben wij dus de mazzel dat we alles in huis hebben. Zonder mijn man kwam er minder eten op tafel en bleven klussen lang liggen, mijn zoon zorgt voor actie in huis want met hem is er altijd wat te beleven, en mijn dochter zorgt voor evenwicht en houdt ons bij de les.
En ik?
Mijn inbreng is niet zo concreet, maar zonder lucht kan niemand leven (ha!)
Ik ben altijd in de buurt en zorg dat alles doorgaat, kwekkend en wel (ha, ha!)
En misschien…., heb ik zo wel het meeste invloed….. (ha,ha,ha!)
Maaaaar wat ben ik ongelooflijk blij met de aarde, het vuur en het water want zonder dat zou ik nogal onzichtbaar en vormloos zijn…… en dan valt er niets meer te lachten (ha, ha, ha, ha!)

Lees ook: Ieder vogeltje zingt…
Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je kind
Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je puber
Lees ook: De taal in het land van de kindercoach
Lees ook: Opvoeden is geweldig
Lees ook: Opvoeden is een ramp
Lees ook: Samen opvoeden een illusie?
Lees ook: Anders opvoeden dan je ouders?

Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.
Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach of een bijscholing volgen, kijk dan op de website .
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.
De illustratie is van Aly Westerhuis


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)