probleem in kleurRegelmatig hoor je de opmerking: “Nu is ze nog maar 10 en dan moet ze nog puberen…”. En voor “ze” kan je “hij”  invullen en ook de leeftijd kan sterk variëren.
Waar het over gaat is dat er gedrag van een kind wordt gesignaleerd wat zorg en angst oproept voor de toekomst.
Want stel je voor dat….
Wat gaat er gebeuren als je een paar jaar verder bent…
Hoe moet het verder als dit kind nu al dit gedrag vertoont…
Wie gaat dit kind in de hand houden en hoe moet dat dan….

Allemaal patronen

Gedurende de jaren leren ouders hun kind kennen. Grappig is dat ouders zich hier over het algemeen niet bewust van zijn. Door de dagelijkse gang van zaken vallen kennelijk de patronen niet op.
En iedereen heeft ze.
Van die vaste patronen die een buitenstaander zo kan optekenen: “A zegt dit, vervolgens doet B dat, waarop A … en B.. enzovoort”.
Normaal gesproken zijn patronen heerlijk veilig, iedereen doet min of meer op de automatische piloot zijn ding en het leven kabbelt wel voort.
Totdat er iets gaat wringen.
En met kinderen loop je een relatief grote kans dat er iets gaat wringen…….. :-)

Leermeester

In de meeste gezinnen is er vaak één kind die voor ouders een uitdaging vormt. Dit is het kind wat de leermeester is voor ouders zoals ik dat wel eens noem. Dit kind verstoort namelijk de orde en vraagt een andere automatische piloot.
Als je je dan gaat verdiepen in de patronen van de automatische piloot, krijg je heel veel informatie over hoe ouders hun kind kennen.
Natuurlijk kent iedere ouder zijn kind het beste, maar ouders zijn zich niet altijd bewust van wat er allemaal bereikt kan worden met die kennis.
Want als je altijd op dezelfde manier reageert, terwijl het niet het gewenste resultaat heeft, is het interessant om te onderzoeken wat wél resultaat op gaat leveren.

De gebruiksaanwijzing

Kinderen veranderen meer dan ouders gedurende de jaren. Alleen al omdat ze in betrekkelijk korte tijd door zoveel verschillende levensfasen gaan. Iedere fase vraagt aanpassing aan het gezin, vrienden, school, omgeving en wat dies meer zij. In iedere fase worden ook andere eisen en taken aan kinderen gesteld waarop een antwoord moet komen.

Tegen de tijd dat je kind echt gaat puberen, zul je merken dat er veel dingen veranderen binnen de verhoudingen in je gezin. De belangrijkste taak voor kinderen is om zelfstandig te worden.
Je kind moet leren een eigen mening te krijgen, moet leren zich los te maken van het gezin en moet leren verantwoordelijkheid te nemen. Voorwaar voor veel ouders en kinderen geen gemakkelijke opgave.

Het kind ontwikkelt voor iedere taak steeds een eigen gebruiksaanwijzing. In de pubertijd zul je echter beleven dat je kind met een noodgang steeds zijn gebruiksaanwijzing aanpast. Als ouder kun je het vaak niet bijhouden.
Had je jarenlang een gebruiksaanwijzing gewoon in het Nederlands, plotseling wijzigt je puber zijn gebruiksaanwijzing in het Engels, komt ie in een andere klas of vriendengroep is het Frans, Duits of Noors.
Als je een kind hebt wat vrij rustig van aard is, kan het daar bij blijven. Je krijgt de tijd om de vreemde taal te ontcijferen en er op te anticiperen. Met een beetje geluk kende je al de basisprincipes.

Maar dan het kind wat je uitdaagt

Je gaat het meemaken, want op een dag begrijp je er niets meer van. De gebruiksaanwijzing is geschreven in het Chinees of Arabisch en daar had je nu net niet voor doorgeleerd.

Wil je echter de band goed houden, dan zal je een vertaalmachine moeten inschakelen.
Met een beetje overleg, vertrouwen en zorgvuldig luisteren zal je puber altijd bereid zijn om je de goede taal te leren. Dit vraagt van beide partijen het nodige handen en voeten werk, om de nuances die vaak zo belangrijk zijn, te doorgronden.

Bedenk maar eens wat je winst en voordeel zal zijn, ook al heb je in eerste instantie weinig belang om zo’n vreemde taal te leren. Als je echter weer in contact bent met je puber, heb je naast een nieuwe taal en een meer uitgebreide gebruiksaanwijzing gekregen.
Vraag je maar eens af wat je dat gaat opleveren….. 


Wil jij ook pubers begeleiden?

Houd jij ook zo van pubers of werk je al met pubers?

In de online “Praktische pubercoach opleiding” leer je hoe je pubers kunt helpen en hoe je het aanpakt bij al hun hulpvragen.

Deze unieke en praktische opleiding is als naslagwerk van blijvende waarde en geeft je direct en steeds weer de tools om iedere puber op een adequate manier te helpen. Met originele en interessante manieren van werken en interventies.

Schrijf je hier in voor de praktische pubercoach opleiding.


Meer artikelen:

Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je kind
Lees ook: