boekWanneer je kind wordt geboren wordt er een nieuwe pagina toegevoegd aan je levensboek. Een nog onbeschreven blad…

Gedurende de jaren wordt duidelijk hoe je kind in elkaar steekt, althans zoals jij dat ervaart want in een ander gezelschap zou het kunnen zijn dat je kind hele andere kwaliteiten laat zien.

Meestal krijg je binnen een week, vaak totaal verschillende, reacties op je baby: “Sprekend je man, je moeder en die ógen, nou ja uit je gezicht gesneden…”

Later, zo vanaf de peutertijd worden aan je kind allerlei karaktereigenschappen toebedeeld: “Nou, daar ga je nog wat mee beleven, die is net tante Dora, ook zo pittig en tegendraads…. Pas maar op..”

En je kind, ondertussen groeit die gewoon groter zoals de bedoeling is en leert links en rechts wat hij nodig heeft. Hij zorgt ervoor dat aan zijn eigen behoeften wordt voldaan op manieren die in het verleden vaak succesvol bleken of die hij ziet van anderen en nadoet.

Tot zover gaat alles goed.

Onze zoon bleek een kind te zijn die een enorme behoefte heeft om zijn eigen wereld te ontdekken. Waar een ander kind nog wel eens naar goede raad en advies wil luisteren, wil hij vooral leren door trial en error. Waarbij error soms wel erg veel op de voorgrond kwam.

Eén en ander leidde regelmatig tot perioden van gemopper. Je zit dan een tijd in een sfeer van negativiteit. Het ene woord lokt het andere uit en een paar keer per dag zijn er incidenten: Iets kapot hier, een klacht van de meester daar en verzuchting van ons of hij het nu noooooit leert……… Waarbij later bleek dat hij juist heeeel veeel had geleerd, alleen anders dan wij hadden bedacht….

Op een dag na zo’n constatering dat we weer een poosje in de verkeerde spiraal zaten, zochten mijn man en ik samen weer eens naar de beste oplossing. wat kon helpen, waar konden wij veranderingen aanbrengen die hem in de goede richting zouden sturen, welke resultaten hadden we in het verleden behaald (met en zonder garantie :-)).

En op die manier zeg ik tegen mijn man: “We moeten gewoon bij hem de juiste sleutel gebruiken en dan gaat alles goed”. Waarop mijn man in opperste wanhoop roept: “Ja, en dan heb ik eindelijk de juiste sleutel  gevonden en dan verandert hij het slot weer!”

Lees ook: De gebruiksaanwijzing van je puber
Lees ook: Je weet hoe je moet opvoeden als kinderen groot zijn
Lees ook: Wie is probleemeigenaar
Lees ook: Moeilijke pubers bestaan niet
Lees ook: De taal in het land van de kindercoach
Lees ook: Opvoeden is geweldig
Lees ook: Opvoeden is een ramp
Lees ook: Samen opvoeden een illusie?
Lees ook: Anders opvoeden dan je ouders?

De illustratie is van Kitty Blum


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)