Kijken naarEr bestaat vaak onduidelijkheid en onwetendheid over de termen puber en adolescent. De puberteit begint op het moment dat het lichaam van het kind verandert onder de invloed van de seksespecifieke hormonen. Tegenwoordig begint de zogenaamde puberteit steeds vroeger en zitten in groep 8 van de basisschool steeds meer pubers.
De adolescent zit in de fase tussen puberteit en volwassenheid in, lichamelijk al volwassen, maar geestelijk nog in een overgangsfase.

Wat is er leuk aan pubers?

Voor ouders en andere mensen die niet zo zijn gewend aan pubers en weinig ervaring met hen hebben, is het erg wennen als dat makkelijke schoolkind zich plotseling gaat verzetten, de wereld wil ontdekken, huilbuien krijgt, in allerlei emotionele achtbanen verkeert binnen een uur en nog zo wat verschillende gedragskenmerken vertoont die er eerst niet waren.
Een vaak automatische reactie van mensen is angst en verzet wanneer er iets onverwachts gebeurt. Dit is ook precies wat pubers op hun bordje krijgen. Als ze zichzelf niet verzetten tegen van alles dan doen hun ouders en leraren dit wel tegen hun nieuwe gedrag.
En toch,……
Ga er eens voor zitten en verplaatst je in die puber met overslaande stem of met die onhandige borsten en bedenk hoe ze zich beurtelings stoer en ongemakkelijk voelen. Daar kan je je toch geen moeilijkheden bij voorstellen?
Dat is toch alleen maar leuk?
Dat is toch een kans op een ontdekkingstocht hoe ze dat doen op weg naar volwassenheid?

Waar moet je rekening mee houden met pubers

Als je met pubers hebt te maken dan moet je goed rekening houden met allergische reacties, want pubers zijn over het algemeen allergisch voor:
*   gezag
*   ouders
*   broertjes en zusjes
*   leraren
*   jouw mening
*   (huis) regels
*   thuisblijven
*   op visite gaan
*   huiswerk, school, klusjes, kamer opruimen, gezond eten, alcohol vrij
*   enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz

Dus ja…, en toch is het leuk met een puber want let maar op, soms zijn er momenten dat de allergie even verdwenen is of dat je er een remedie voor hebt. Dát is het moment om toe te slaan.
En bedenk van te voren wat je dan allemaal gedaan wilt krijgen van en samen met die puber…….

Wat is belangrijk in het omgaan met pubers

Allereerst en allerlaatst respect, echte invoelende aandacht en acceptatie.
PUNT.
Een echte puber heeft voelhoorns die wegens bovenstaande allergie uiterst gevoelig reageren. Het is echter mijn ervaring dat het met de drie genoemde voorwaarden: respect, echte aandacht en acceptatie altijd, maar dan ook altijd goed gaat tussen de puber en jij.

Zeker: jij bent de volwassene en moet zo nu en dan gewoon het gezag uitoefenen en ‘de baas’ zijn en daarvoor moet je wel eens een robbertje vechten. En dat is helemaal goed want als je met respect knokt, dan neem je de puber serieus en let maar op: hij eet uit je hand en al helemaal wanneer je kunt toegeven dat jij ook niet perfect bent (’t is niet anders…) en wel eens fouten maakt.
Voor de rest is niets belangrijk, uiteindelijk………

En wil je het weten?

Ik ben dol op pubers en het maakt me niet uit of ze zich gedragen als bedeesde trutjes, k..wijven, onzekere of kakkerige modepopjes, weggelopen van huis, adhd-ers, pdd-noss-ers met of zonder strafblad, en noem maar op, ik heb er vrijwel altijd lol in.

Wat de uitdaging is?

Vind de sleutel, de sleutel tot het toegangshek van de puber en vlooi uit waar hij/zij voor wil gaan. En als ze er niet voor willen gaan: ook goed. Het is uiteindelijk hun leven waarmee ze aan het oefenen zijn om volwassen te worden.
Maar als je echt contact hebt ontstaat er iets en vrijwel altijd is er een beweging in, wat wij reeds volwassenen, de goede richting noemen.
En sinds ik de kracht ken van oplossingsgericht werken ben ik nog enthousiaster.
Echt waar, iedere puber is uiteindelijk een heerlijk watje…….

Lees ook: Maakt je kind huiswerk als giraf of aap?
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: Opruimen is moeilijk voor peuters en pubers
Lees ook: Pubers in deze tijd
Lees ook: Je grenzen leren bewaken
Lees ook: Ouders met examenstress
Lees ook: Spreek jij de taal van je kind?
En over de opleiding tot kindercoach/pubercoach:
Lees ook: De inhoud van de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Opleiding tot kindercoach: Toekomstgericht vakmanschap
Lees ook: Wie komt er naar de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Wat is het verschil tussen een kindertherapeut en een kindercoach?

Ken je Ik leer leren al?  Ik leer leren helpt kinderen met wat ze nodig hebben om te leren leren. Kindercoachmaterialen vind je bij Ninico.nl.
Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach of een bijscholing volgen, kijk dan op de website.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, download dan het gratis eboek
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.