PuberkamerAls we aan het klussen zijn, heb ik zo nu en dan het gevoel dat ik continu aan het opruimen ben. Gereedschap, spullen die overblijven, vegen, stofzuigen, het ene hierheen verplaatsen en het andere daar….., het gaat maar door.
Als alles straks klaar is, komt de grote schoonmaak er achteraan. Voor het stof wat overal in gaat zitten. Een grote schoonmaak geeft je trouwens de kans om lekker weer eens op te ruimen. Sorteren wat je wilt bewaren, wat weg kan en wat je nog eens weer wilt gebruiken.

Speelgoed

Als je kinderen hebt, ruim je dagelijks speelgoed op. Vooral met jonge kinderen ligt je hele huis regelmatig bezaaid met speelgoed. Dit komt omdat de kleintjes nog veel speelruimte nodig hebben en dicht om je heen zijn. Het speelgoed is ook vrij groot zodat het past bij de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek. Daar waar jonge kinderen in huis zijn zie je dit altijd aan grote speelgoedbakken langs de muur. Als kinderen ouder zijn verdwijnt het speelgoed meestal naar de kinderkamer. Dit kan omdat speelgoed naarmate kinderen ouder worden steeds kleiner wordt.
En ja, waar gespeeld en geleefd wordt moet nu eenmaal worden opgeruimd. Net zoals speelgoed passend bij de leeftijd is, moet opruimen aangepast worden aan de leeftijd.

De peuter en kleuter

Tsja, opruimen valt niet mee, en zeker niet voor peuters en kleuters wiens mamma’s iets anders willen.
Wat bij jonge kinderen helpt, is het samen doen zonder er een heilig moeten van te maken. Je kunt van jonge kinderen niet verwachten dat ze het overzicht hebben, daar ben jij voor. Bovendien zitten ze net in de koppigheidsfase, dus een machtsstrijd ligt op de loer.
De uitweg is: complimentjes geven. En dan niet zo maar, nee benoemen wat goed gaat. Zo van: “Wat heb jij dat rode blokje goed in de doos gedaan, precies op de goede plek. Dat vind ik heel fijn, dat jij al zo’n grote meid bent die dat al kan”.
Wedden dat je kind popelt om nog meer te doen? Want wie wil dat niet horen als kleintje: goed gedaan, mamma blij en zelf een grote meid/vent. Daar ga je toch voor?
En mamma en pappa …… denk eraan, niet te enthousiast want het is aan de andere kant nog maar een peuter/kleutertje die zich nog niet zo lang op hetzelfde kan concentreren.
Als je je kinderen van jongs af aan leert dat alles een eigen plek heeft en dat kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor hun speelgoed, dan is dat later vanzelfsprekend.

Jong geleerd is oud gedaan

Het basisschool kind wat al niet beter weet dan dat het zijn eigen speelgoed hoort op te ruimen, doet dit meestal met gemak. De basisschool leeftijd is een relatief rustige ontwikkelingsfase. Alles wat in aanleg aanwezig was en geleerd is, ontwikkelt zich verder. En zeker na het magische 7e jaar waarna steeds meer realiteitsbesef komt, is het met kinderen en opruimen meestal niet zo spannend. Geef ze een eigen kast en zorg ervoor dat ze zelf hun spullen leren rubriceren en ordenen. Dit past bij hun leeftijd. Op school is het ook vooral veel ordenen met taal en rekenen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de pubertijd dat kinderen al jong leren orden, organiseren en hun spullen op orde hebben.
En is het al eens moeilijk; geen nood, wees duidelijk over je verwachtingen en blijf complimenten geven voor wat goed gaat. Geef ruimte voor eigen inbreng en benoem wat je wilt dat er gebeurt. De valkuil is namelijk dat je gaat roepen wat je niet wilt. En Niet is die beroemde roze olifant…..

En dan komt die pubertijd…..

Recente onderzoeken lieten het al zien. De hersenen van pubers veranderen, de hormonen gieren, je puber wil zelf de baas zijn en zijn eigen beslissingen nemen. Zo nu en dan ontdek je afgrijselijke taferelen in wat eerst een schattige en opgeruimde kinderkamer was. Smerig ondergoed, snoep, boeken, schone kleren, vieze kleren, tassen, schoenen, pennen, kauwgum, lakens waar ze niet horen en noem maar op. Waar jullie samen in het verleden een leuk kastje of bureau voor hadden gekocht, heeft opeens geen kast meer nodig. Deurtjes en laatjes hangen er triest bij.
Dit is dus een puberkamer.
Ik weet dat het een fase is, het gaat weer over…… en jong geleerd is oud gedaan, tenslotte…..

Tips?

Bedenk wie er verantwoordelijk is. Een computer kan meestal slecht tegen cola. En geld groeit niet in bomen. Dus, laat de puber zelf bedenken wat belangrijk is en waar hij waarde aan hecht.
Kleren niet in de was is een avondje uit zonder gestreken witte blouse. Jammer maar helaas.
Maar als je een goeie bui hebt laat je je overhalen tot het net op tijd strijken van het goeie goed. Uiteraard laat je je puber wel door het stof gaan om je te bedanken  :-)
Wat het beste werkt bij pubers is humor en heel veel frisse lucht voor al die zuchten die je als ouder moet slaken. Neem ze serieus en onderhandel over de grenzen waarbij je de nadruk legt op je belangrijke waarden.
Leer ze klussen en opruimen en schoonmaken. Ze vinden het vaak niet leuk, maar laat ze bedenken dat ze over een paar jaartjes op kamers gaan en dan is het reuze handig dat ze goed kunnen vegen, poetsen en opruimen.
Tegen die tijd kun jij weer heel veel ruimte maken in je huis…….

Lees ook: Sport je kind als een aap of als een giraf?
Lees ook: Leren als een vlinder of een schildpad
Lees ook: