Kinderen, ze zijn allemaal verschillend en toch verwachten we vaak als ouders dat onze kinderen op ons lijken.
Nu onze eigen kinderen volwassen zijn, kan ik me mateloos verbazen hoe ze aan bepaalde eigenschappen en kwaliteiten zijn gekomen.

De reislust van onze dochter en de totaal andere ambities van onze zoon zijn me soms een raadsel. Anderzijds zijn eigenwijsheid, koppigheid, focus en relativeringsvermogen wel weer herkenbare dingen.

Vaak kom je er pas gaandeweg achter hoe de gebruiksaanwijzing van je kind eruit ziet. Soms kom je er na jaren achter dat je mogelijk je kind op gebieden tekort hebt gedaan.

Belangrijke verschillen tussen mensen

Ieder mens heeft verschillende behoeften. Zo is er een belangrijk verschil hoe mensen hun energie gebruiken en hoe ze opladen. Verder heeft ieder mens een eigen voorkeur voor het verwerken van informatie, neemt iemand beslissingen op basis van gevoel of feiten en is er een verschil tussen mensen hoe je omgaat met structuur en regelmaat.

Je aanleg in combinatie met je behoeften maakt dat je in de ene situatie meer tot je recht komt dan in de andere en dat je bij de ene leerkracht misschien beter kan leren dan bij de nadere.

Verschil in introvert en extravert

Het belangrijkste verschil tussen introvert en extravert heeft te maken met het verwerken van prikkels in de persoon of buiten de persoon.

Extraverte kinderen houden van activiteiten in de buitenwereld met mensen en dingen, ze zijn vaak actief, houden ervan hun energie te gebruiken en kunnen als het nodig is agressief optreden. Ze hebben vaak veel kennissen met wie ze gemakkelijk babbelen en praten, zijn geïntrigeerd door hun omgeving, zijn snel enthousiast, expressief en redeneren hardop. Vaker zijn ze ook generalist.

Introverte kinderen verblijven meer in hun innerlijke wereld van gedachten, gevoelens en ideeën. Zij zijn meer bespiegelend en sparen hun energie. Ze zijn meer defensief en afwachtend en meer met zichzelf bezig dan met anderen. Daarbij zijn ze vaker behoudend en gereserveerd en hebben tijd nodig om zich te uiten. Ze zijn meer specialist op een vakgebied.

De aap en de giraf

De verschillen tussen kinderen vergelijk ik met de aap en de giraf. De aap heeft mensen en ‘speelgoed’  nodig om zich blij en energiek te voelen. De giraf torent overal bovenuit en leeft veelal alleen in zijn eigen gebied.

Hoe leert een aap?

Een aap houdt vooral van samen spelen en het samen met anderen leren. Een aap wil graag afwisseling en actie en heeft inlevingsvermogen in anderen. Het al pratend doornemen van de lesstof is aan een aap goed besteed. Werken in groepjes en kringgesprekken zijn daarom goede manieren van leren voor een aap omdat het hem helpt om hardop te denken.

Een aap durft met gemak leiding te nemen, houdt er ook wel van om voor anderen te zorgen en doet er zijn best voor het in de groep gezellig te hebben. De aap is snel enthousiast en ergens voor te porren waardoor er in apengroepjes vaak afwisseling en actie te vinden is.

Hoe leert de giraf?

Een giraf houdt ervan om alleen te zijn en kan dan goed en veel nadenken en fantaseren. De giraf kijkt graag de kat uit de boom en doet het liefst één ding tegelijk. Hij houdt van initiatief nemen op eigen gezag.

Meestal heeft een giraf één goede vriend en hij vindt het heerlijk zich dingen te herinneren uit het verleden. De giraf heeft bij het leren graag stilte om zich heen en concentreert zich dan het liefste op één ding tegelijk en denkt eerst na voor het iets gaat zeggen.

De verschillen tussen de apen en giraffen

Veel giraffen kinderen lijken sociaal onhandig. Omdat ze pas praten wanneer ze zich op hun gemak voelen, lijken ze afstandelijk en ongeïnteresseerd. Ze hebben veel bedenktijd nodig voor het verwerken van indrukken. Deze kinderen en hun ouders hebben het nodig dat hun gevraagd wordt wat ze denken en waarom.

Apen kinderen daarentegen lijken heel zelfverzekerd omdat ze goed uit hun woorden kunnen komen. Bij deze kinderen heb je dus goed te luisteren naar wat zeggen omdat ze veel hardop denken.

Wanneer je als aap ouder een giraffenkind hebt gekregen, kan het best lastig zijn omdat je verwacht en graag wilt dat je kind plezier heeft met andere kinderen. Het kan dan best lastig zijn om je voor te stellen dat je kind wellicht liever met een boekje in een hoekje zit en geen behoefte heeft aan veel andere kinderen om zich heen.

De giraffen ouder kan daarentegen helemaal dol worden van alle kinderlawaai om zich heen als kind-aap-lief weer met de halve klas thuis komt en zijn wilde ideeën onmiddellijk wil uitvoeren.

Wanneer de verschillen tussen ouders en kind groot zijn op aap of giraf gebied, hoor je dan na verloop van tijd daar zeker opmerkingen over. Maar gelukkig zijn de meeste ouders blij en verwonderd als ze naar die mooie verschillen tussen hun kinderen en zichzelf kijken.


Lees ook: Leren als een vlinder of een schildpad
Lees ook: Is je kind een paard of een ezel?
Lees ook: 11 tips voor ouders
Lees ook: Leren… er is geen ontsnappen meer aan
Lees ook: