Basisopleiding kindercoach 2013-12(37)Er zijn best nog veel misverstanden over kindercoaching. Jammer genoeg hebben veel mensen er nog een onduidelijk beeld bij. Kindercoaching is heel iets anders dan therapie. En dat is maar goed ook want dat is een ander vakgebied. Coaching houdt zich verre van psychologie en diagnosticeren. Coaching gaat over leren wat nog onbekend is en geeft praktische handvatten om een stap verder te komen.
Net zoals een sportcoach aanwijzingen geeft om beter te kunnen presteren, geeft een kindercoach aanwijzingen om problemen te overwinnen door nieuwe vaardigheden en gezichtspunten aan te dragen. Ouders zijn daarbij van cruciaal belang en dat maakt ook het verschil met therapie die vaak ouders informeert over de voortgang van het kind.
Een kindercoach werkt samen met ouders en leert hen hoe ze hun kind kunnen ondersteunen in het aanleren van nieuwe vaardigheden en gezichtspunten.
En dan worden problemen als boosheid, moeite met concentratie of leren, angsten voor veel zaken, sociale vaardigheden en negatief gedrag aandachtspunten die het nodig hebben dat er iets nieuws of iets bij geleerd wordt om deze problemen te overwinnen.
Het werkmodel van de kindercoach is daarbij het stappenplan dat de weg wijst die gegaan kan worden.

En zo vindt kindercoaching steeds meer zijn plek binnen en buiten de hulpverlening aan kinderen en ouders. Niet alleen in zelfstandige praktijken, maar juist ook voor beroepskrachten die op enigerlei wijze met kinderen hebben te maken voegt het coachend omgaan met kinderen en hun problemen iets toe.

Angela, Angelique, Anita, Anouk, Britt, Caroline, Gearte, Gisela, Henriette, Jacqueline, Lisette, Inge, Marielle, Marjet, Marjolein, Monique, Renate, Ruth, Saskia, Sytske, Tineke en Trudy hebben deelgenomen aan deze laatste basisopleiding in 2013. Ik wens jullie heel veel plezier in jullie werk als kindercoach.

Lees ook: De kindercoach is ook een opvoedcoach
Lees ook: De reis van de kindercoach
Lees ook: De do’s en de don’ts van de kindercoach
Lees ook: De taal in het land van de kindercoach
Lees ook: De kindercoach driehoek
Lees ook: De kindercoach als vertaalmachine
Lees ook: Een sessie van de kindercoach
Lees ook: Het verschil tussen coachen en therapie

Ken je Ik leer leren al? Materialen voor kindercoaching koop je bij Ninico
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)