logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  Over deze nieuwsbrief
*   School, leren en meer
*  Leren omgaan met anderen
*  Opleidingen afgerond
*  Boekentip

Over deze nieuwsbrief en meer

Deze nieuwsbrief verschijnt al jaren een aantal keer per jaar en er komen iedere maand meer abonnementen bij. In deze nieuwsbrief neem ik altijd de laatst geschreven blogs op.
De laatste weken krijg ik steeds vaker te horen of te lezen van ouders, kindercoaches, leerkrachten en hulpverleners dat de blogs vaak helpend zijn en dat men er veel van leert.
Ik vind het fijn om dat te horen en het stimuleert mij weer om door te gaan met schrijven. Het aantal artikelen loopt nu snel naar de 600, maar iedere dag is er weer nieuwe inspiratie. Het enige waar het me structureel aan ontbreekt, is tijd om ze te schrijven.

Inmiddels zijn wij (Kindercoaching en Ninico, de producent van kindercoachmaterialen) een jaar eigenaar van ons pand in Burgum. Na een jaar keihard werken is nu alles klaar. De werkplaats, de opleidingsruimte, de praktijk, de eetkamer en de serre en de tuin. De serre is onlangs gerealiseerd en het is heerlijk om daar te vertoeven. Omdat wij 6 dagen per week aan het werk zijn, is het heerlijk om zo nu en dan even op de bank met een krantje pauze te houden en even te ontspannen.
Zo kunnen we het vast jaren uithouden.
Wil je zien hoe mooi het allemaal is geworden, kijk dan op deze link voor foto’s van de opleiding en de praktijk.

Over leren, school en meer

Het onderwijs is flink in beweging. Kinderen die worden geweigerd, passend onderwijs voor hoogbegaafde, laagbegaafde en leerlingen met een diagnose. We komen er maar niet uit. Het ministerie vraagt meer van hetzelfde en gaat over op nog meer en jonger toetsen, meer nadruk op rekenen en taal en nog meer presteren.
Ondertussen lopen steeds meer kinderen vast en komen er inmiddels heuse protestgroepen tot leven zoals allemaal bevlogen mensen die opkomen voor kleuteronderwijs. Kindercoaches en leerondersteuners hebben het drukker dan ooit.
Als we beginnen bij de basis dan moeten we misschien wel kijken wanneer een kind echt kan leren en hoe lesstof bij een kind binnenkomt. In de opleiding noem ik dat de vraag of een kind de luikjes open of dicht heeft voor leren. Lees maar… hoe belangrijk dat is. Leerkrachten vertellen mij vaak hoe het ze na de 1e dag van de basisopleiding pas opvalt hoe vaak kinderen inderdaad de luikjes dicht hebben. En wij maar doorduwen…

In de hele onderwijsdiscussie is het wellicht ook van belang om naar het kind te kijken. Een veelgehoorde klacht is dat er bij een kind niet uitkomt wat erin zit. Heel frustrerend voor iedereen, maar hoe ga je er dan verder mee. Want onze kinderen zijn geen citroenen die je zo maar even kunt uitknijpen om alles eruit te halen. Hoe ga je hiermee om? Lees verder…….

En nu we het er toch over hebben: Wat is de onderliggende boodschap van de Cito-toets? Hebben we daar wel eens aan gedacht? Lees maar…. Het is een blog met de nodige reacties..
En als je nog even verder denkt zou je school zelf een vorm van kinderarbeid kunnen noemen, lees verder…..

Leren omgaan met anderen

Omdat kinderen alleen niet kunnen opgroeien, hebben ze voortdurend anderen nodig om van te leren. Leren door te kijken, na te doen en zelf gaandeweg een persoonlijkheid worden. Ongemerkt leert een kind hoe het mens wordt in relatie tot anderen. Heel belangrijk daarbij is hoe je dat doet en in mijn praktijk en in vele hulpvragen zit de vraag besloten hoe een kind kan leren omgaan met anderen. Vaak is er een probleem met sociale vaardigheden of conflicten met anderen.
In mijn praktijk laat ik kinderen daar op verschillende manieren mee omgaan en van leren. Lees maar…… over hoe je kunt kijken naar leren omgaan met anderen.
Belangrijk om te leren is omgaan met grenzen. Hoe kan je leren je grenzen af te bakenen? Zo kan je op een snelle manier inzicht te krijgen. Lees verder….

Opleidingen afgerond

De afgelopen tijd zijn er weer veel mensen geweest die een opleiding of specialisme voor het begeleiden en coachen van kinderen hebben afg