ik ben trots op jeHoe vaak zeggen we het tegen onze kinderen: “Ik ben trots op je”. Kinderen hebben het nodig om te weten dat wij hen als ouders, leerkrachten, opvoeders en mogelijke voorbijgangers waarderen. Immers, er is ruimschoots bewezen dat kinderen iedere dag vele malen meer een negatieve dan een positieve boodschap ontvangen.
Bovendien zijn we niet zo handig en geleerd in het geven van complimenten, zo heeft ook weer onderzoek uitgewezen.
Neem daarbij dat ouders het vooral ‘goed’ willen doen en hun kinderen gelukkig willen maken en dan heb je het recept voor onzekerheid. :-)

Handboekje

Ben Furman, de bedenker van de oplossingsgerichte aanpak voor kinderen die Kids’ Skills heet, heeft een prachtig boekje geschreven. Ik zou het zelfs een handboekje op zakformaat willen noemen. Het staat boordevol herkenbare dagelijkse situaties en hoe je die op een luchtige en toch duidelijke manier kunt oppakken.
Wat kan je lezen in dit boekje:

  • Op eenvoudige en duidelijke wijze leert Ben Furman ons hoe we een mooi compliment kunnen geven wat echt bij kinderen binnenkomt en wat ze makkelijk kunnen aannemen. Sterker nog er staan 5 soorten van complimenten van beschreven, ook voor als een kind het moeilijk vindt om iets positiefs te horen over zichzelf.
  • Heel handig voor ouders, leerkrachten en opvoeders is een wegwijzer in hoe je kinderen laat luisteren. Je herkent hoe je uit het dreigen, chanteren, straffen en andere negatieve valkuilen blijft als je kind niet helemaal doet wat jij wilt.
  • Ook fijn is, hoe je op eenvoudige wijze praktische handvatten krijgt hoe je elkaar als ouders kunt steunen en versterken. Er worden 7 suggesties gedaan hoe je als ouders én consequent kunt blijven én toch bij jezelf kunt blijven.
  • Ieder kind komt met zijn ouders een keer in een fase van problemen en moeilijkheden terecht. Ben Furman laat je weten hoe je daar naar kunt kijken en wat allemaal helpt om het hoofd weer boven water te krijgen en hoe je jezelf en je kind kunt motiveren om oplossingen te vinden en problemen aan te pakken.
  • Ieder kind vertoont bij tijd en wijle ongewenst en niet te accepteren gedrag. Met behulp van een kort en krachtig stappenplan, kan je samen met het kind de neus weer de goede kant op krijgen. Het belangrijkste is natuurlijk dat het kind héél blijft en ondanks alles wat er mis gaat, een goed gevoel over zichzelf blijft houden. Ouders kunnen daar heel goed bij helpen en toch op hun strepen blijven staan.

Het mooie van dit boekje is dat het geen grote lappen tekst bevat, maar juist heel veel tekstballonnen met handige eye-openers. Zo kan je het boekje steeds even opslaan om jezelf te helpen herinneren wat je kunt zeggen en doen.

In mijn praktijk staat het boekje altijd klaar en adviseer ik het vaak aan ouders als eenhandig hulpmiddel om er zo nu en dan even bij te pakken als hun kind weer eens niet luistert of grensoverschrijdend gedrag vertoont.
Op een positieve manier met elkaar in gesprek blijven ondanks de dagelijkse irritaties en patronen, zal voor vele gezinnen een iets bij kunnen dragen aan het dagelijks welbevinden.

Lees ook: 11 tips voor ouders
Lees ook: Het mag niet van de buurvrouw
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Mijn kind liegt
Lees ook: Waarom liegt een kind
Lees ook: Het misverstand oogcontact
Lees ook: Dwingende kinderen en slappe moeders
Lees ook: Ouders op één lijn?

Wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Ken je de training Ik leer leren al?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)