Zodra kinderen geboren worden, maar zeker als ze beginnen te praten, kun je al merken welk temperament een kind heeft. Je hebt de gemoedelijke kinderen die het rustig aan doen en je hebt de snelle Jelle’s die niet kunnen wachten om zich te ontwikkelen. Deze kinderen hebben vaak als lijfspreuk: ” Ikke zelf”. Daar tussen in zit nog een heel scala van mengvormen van karaktertrekken bij kinderen.

Dwingende kinderen

Een bepaald type kind zijn de kleine dwingelandjes. Dit zijn de kinderen die het handig vinden dat de volwassenen hun leven zo gemakkelijk mogelijk maken. Het zou kunnen zijn dat ze wat angstig zijn om zich te ontwikkelen of gewoon enorm gemakzuchtig.

Op zich herken je ze wel, deze kinderen: Ze beginnen niet te lopen, maar steken hun handjes omhoog als een soort stil aanhankelijk bevel van: ” til me op”. En dan het liefst zo snel mogelijk.

Hetzelfde doen ze met praten. Ze wijzen met hun vinger, of als dat teveel moeite is met hun hoofd, naar datgene wat ze willen hebben en beginnen met ” uhh- uuh- uuh” klanken. Succes verzekerd want het duurt vaak vrij lang voor ouders doorhebben dat ze ergens best wel kunnen praten. Waarom zou je het echter doen als je wensen wel vervuld worden met minder moeite?

En neem van mij aan: Deze kinderen kunnen er heel oud mee worden. Je ziet soms oude mensen ditzelfde gedrag nog vertonen als je even vrijelijk alle overbodige woorden weglaat. Dit zijn ook de mensen die nog vaak in eenlettergrepige woorden blijven praten. Ze slaan de  commandotoon aan als het ware.

De slappe moeders :-)

Alsof de duvel ermee speelt, hebben bovenstaande dwingelandjes vaak een slappe moeder. Omdat moeders van nature toch vaak wat meer verzorgend zijn en meer tijd doorbrengen met hun kroost, ontstaat er sneller een patroon. Kindlief wil iets en moeder, sensitief als ze is, is al zijn wensen al voor. Hij strekt zijn mollige baby-armpje uit en mamma legt er al een speeltje in. Hij wijst Uhh-uhh-uuh-end naar het toetje en mamma lepelt het al naar binnen.

Dit gaat zo een hele tijd door en als kindlief dan ook nog eens een wat hulpeloze indruk maakt, kan dit zo maar een jaar of wat duren. Als pappa-lief op een dag roept dat het wel iets minder kan, neemt mamma-lief het vurig op voor kindlief. Mamma heeft een hele hoop smoezen paraat waarom ze ingaat, en wel nu!, op de wensen van kindlief.

Als pappa hier wat kritisch over is, wordt hij al snel de te strenge pappa. En ziedaar, een nieuw patroon is geboren waar je weer een paar jaar mee vooruit kan. :-)

En dan…..

Op een dag wordt het natuurlijk wel een beetje lastig. Als pappa en mama nog bij elkaar zijn is pappa te streng, mamma te soft en kindlief maakt de dienst uit. De machtsstrijd wordt zichtbaar tussen kind en mamma. Het kind wordt brutaal tegen moeder, voldoet helemaal niet meer aan haar wensen en gaat zijn eigen gang.

Omdat mamma er nu ook behoorlijk last van begint te krijgen en het strijdtoneel zich ook regelmatig verplaatst naar pappa en mamma, moet er wat gebeuren. En dan begint de pittige klus voor mamma om zich te weer te stellen tegen manlief en kind.

Er zit maar een ding op en dat is dat mamma sterker moet worden en haar kind moet wijzen op zijn plek. Namelijk, mamma is de volwassene en het kind is het kind en dat blijft zo. Mamma verdient respect en dat moet ze af gaan dwingen. Niet door meer van hetzelfde, dat wil zeggen mopperen of jammeren, maar te gaan staan voor wat ze wil. Auwwww……. :-)

Wat nu…..

Een paar gedragsregels voor mamma kunnen misschien helpen:

  • De beste tip is dat mamma een beetje doof gaat worden. Met name voor eenlettergrepige woorden en commando’s.
  • Zo nodig kan ze, als het kind al wat ouder is, het gesprek aangaan door er op te wijzen dat er voor de rest van zijn leven een pijnlijke verandering gaat komen.
  • Mamma moet leren uithoudingsvermogen te hebben om de neiging tot hulp te onderdrukken: ten alle tijde!!!
  • Kindlief moet vele kansen hebben om bijvoorbeeld zonder gym-, zwem-, of de juiste schoolkleren ergens te verschijnen. En natuurlijk veel te laat.
  • Kindlief moet uitgenodigd worden te blijven zitten op school.
  • Maar het belangrijkste misschien is dat mamma een hele poos geen verzoeknummers meer uitvoert. Behalve (!!!) als ze een verzoek ingediend krijgt in meerdere woorden eindigend met een vraagteken en een alsjeblieft!

Hoe weet ik dit…..

Zoals met alles is de praktijk de beste leermeester. Ja-aaa, ik ben een erg slappe moeder (zucht… :-)).
Vaak vraag ik mijn volwassen zoon nog om een vraagteken en we hebben bepaalde afspraken om het voor ons beiden leuk te houden. Dat werkt perfect, alleen met de doofheid wil het niet altijd lukken.
Zo nu en dan hebben we echter weer een juweeltje van strijd te pakken. Al hebben we sinds hij uitwonend is vooral veel plezier en prachtige gesprekken samen.

Ooit liep ik zijn kamer binnen om vast wat frisse lucht te regelen en terwijl ik wegliep bromde hij vanonder zijn dekbed: ” DEURR”. Ik nam een hap adem voor de strijd en bedacht me……. Dus ging ik eerst een minuutje tegen de deur praten en liep daarna zingend weg, steeds het woordje deur in verschillende melodieën herhalend. Vanuit de kamer van mijn dochter kwam de vraag of ik ook opgenomen kon worden in de psychiatrie. Dus ik zong gewoon door. Ik had overigens maar anderhalve minuut nodig voor ik raam en deur in de slaapkamer naast mij hoorde dichtklappen. Twee uurtjes later kwam het vriendelijke verzoek of ik er toch voortaan beter aan wilde denken om de deur achter mij dicht te doen als ik hem frisse lucht gunde. Wat ik natuurlijk met de hand op mijn hart direct beloofde :-)

Succes moeders!!


Lees ook: De kracht van “dank je wel”
Lees ook: