Er was eens in een ver land een boer aan het werk op zijn akker. In de verte zag hij een tsunami aankomen. Onmiddellijk begon hij te schreeuwen naar zijn dorpsgenoten in het dal.
Helaas hoorden ze hem niet omdat de afstand te groot was.
Hierop stak hij zijn akkers in brand.
De dorpsgenoten die plotseling de vlammen zagen oplaaien renden allemaal naar boven om de brand te blussen.
En werden daarmee gered van de verdrinkingsdood…….

Verstoorde programma’s

Op het moment dat je een afspraak hebt en deze vervalt, heb je tijd over. Als de stroom uitvalt kun je niet meer tv kijken of computeren. Als je ziek wordt, ziet je dagprogramma er heel anders uit dan je wellicht gehoopt en verwacht had.
Allemaal heel logisch toch?

Vervelende gewoonten en angsten

Ieder kind en iedere ouder krijgt te maken met vervelende gewoontes en angst voor iets. Spinnen, monsters onder het bed, enge mannen of dromen, het zwembad, onweer en ga zo maar door.
Ons antwoord op vervelende gewoontes en angsten is meestal de mededeling: Stop ermee, houd er mee op en stel je niet aan…. of iets van een dergelijke strekking.
Als het daarmee niet lukt, zetten we een tandje bij en gaan we harder roepen en proberen.
Iedereen die ooit heeft geprobeerd af te vallen of is gestopt met roken zal herkennen dat je iets anders moet inzetten om af te vallen of de sigaret definitief af te zweren.

Doe iets anders

De truc is dus om iets anders te doen dan datgene wat je tot nu toe hebt gedaan. Zeker als dat niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
Met andere woorden: steek de akker in brand of verzin iets van die strekking.
Daarbij kun je er op vertrouwen dat er een gat of leegte ontstaat als je stop met iets. En een gat of leegte heeft altijd (!) de neiging zich op te vullen.
Ben je slim dan vul je het gat zelf op door te kiezen wat ervoor in de plaats mag komen:

  • Vervalt er een afspraak?  Maak je een klusje af of laat je de tijd voorbij gaan?
  • De stroom uitgevallen? Maak je de wc schoon of wacht je tot het licht weer brandt?
  • Ziek geworden? Maak je nieuwe afspraken of wacht je tot alles zich vanzelf oplost?

Het maakt overigens niet uit welke keuze je maakt. Kern van de zaak is of je iets laat gebeuren of gaat bedenken welke richting je uit wilt.

Oplossingsgericht denken

En dat is precies wat we de afgelopen drie dagen hebben gedaan met een groep kindercoaches. Bedenken welke akkers we in brand kunnen steken voor problemen waarmee ouders en kinderen worstelen.
Welke richting en focus kiezen we?

Kids’  Skills heeft ons geholpen voor de problemen waar kinderen mee worstelen.
De meest belangrijke gedachte voor het oplossen van kinderproblemen is namelijk dat kinderen nog kunnen en mogen leren hoe ze hun problemen kunnen oplossen en wat ze daarvoor nog moeten leren. En, misschien nog belangrijker: Wanneer hebben ze al laten zien dat ze het konden en wat deden ze dan precies……
Omdat deze principes natuurlijk ook voor volwassenen gelden, hebben we geweldig geoefend met zaken waar we soms zelf tegen aanlopen. De vlammen van herkenning en plezier liepen soms hoog op.
Als je namelijk de principes van verandering en oplossingsgericht werken in een groep toepast, ontstaat er een gevoel van respect voor individuele verschillen. De voelers, de denkers, de enthousiaste snelle reageerders ontdekken de prachtige mogelijkheden van hun talent. Tegelijkertijd zien en merken ze de voordelen van de tegenovergestelde types. En wat kan je dan nog anders doen dan je aanpassen, leren en oefenen met je tegenpool en gewoon heel veel plezier hebben omdat alles er mag en kan zijn?

De oplossingsgerichte kindercoaches.

Agnes, Marian, Angelique, Anneke, Claudia, Esther, Geke, Tanja, Liza, Joke, Marion en Anneloes, bedankt voor de vreugde! Ik ben benieuwd hoeveel akkers jullie in brand zullen gaan steken. De vuurstokjes hebben jullie allemaal ruimschoots gevonden.
Mocht je het even vergeten:  misschien zie je dan nog wel eens een antilope een spagaat maken en dan weet je weer precies hoe je een akker in brand kunt steken.

En mocht er nog iemand willen stoppen met roken: Ik ben gaan mediteren in de plaats van roken. Het heeft geholpen… :-). Nu zoek ik nog de gouden tip voor een paar kilo-tjes minder… Heeft er nog iemand een akker liggen met een heerlijk gewas?

Lees ook: Kids’ Skills
Lees ook: Kan de kindercoach toveren?
Lees ook: Grote broers
Lees ook: Als leren niet leuk is

Ook nieuwsgierig geworden naar de opleiding oplossingsgericht werken met ouders en kinderen? Kijk op de site van de opleiding tot kindercoach.
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)