Opzij KLEURVERSIE copyHij kwam binnen met open blik en had het halve bos meegenomen aan zijn schoenen. Hij dook gelijk in de zitzak en maakte de indruk dat hij zich daar wel een hele poos kon vermaken.

Een joch dat overduidelijk lekker in zijn vel zat.

Op school ging het niet zo goed met lezen en spellen en het zou voor hem fijn zijn dat hij het daarmee wat gemakkelijker had.
Om inzicht te krijgen in zijn mogelijkheden liet ik hem wat oefeningetjes op het bord schrijven. Tot mijn verbazing stond hij de hele tijd op zijn tenen en ook met andere opdrachtjes bleef hij maar op zijn tenen staan en zo nu en dan lopen.

Dit beeld paste voor mij totaal niet bij het joch dat zo lekker in zijn vel zat.

Ik vroeg zijn moeder ernaar en ze vertelde me dat hij dit al van jongs af aan deed en al lang fysiotherapie kreeg om zijn kuitspieren te ontspannen en om te leren op platte voeten te staan.
Ondertussen oefende hij goed met de opdrachtjes die ik hem had gegeven.
Ik vroeg hem naar wat belangrijk voor hem was en we babbelden ontspannen wat met elkaar.
Het viel me op dat hij veel bewondering had voor al zijn grote broers. Hij was de jongste en er zat ook nog eens een flink leeftijdsverschil tussen. Ik kreeg de stellige indruk dat dit wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van zijn tenen lopen.
We gingen er eens goed voor zitten en bedachten samen wat hij allemaal al kon, wat zijn broers allemaal al konden en wat hij zou kunnen als hij zo groot en zo oud was. En nu nog niet kon en nog helemaal niet hoefde te kunnen.

Ja, het was best wel ingewikkeld en het kostte hier en daar een diepe zucht.

Een maand later ging het op alle fronten al een stuk beter én zijn spieren leken zachter. Met een speciale techniek hebben we nog aan het thema van de grote broers gewerkt en gingen daarna gewoon verder met taal en lezen.
Tijdens de derde afspraak stond hij nog amper op zijn tenen en na nog even flink oefenen met taal heb ik hem (gelukkig) nooit weer gezien.

Lees ook: Nog niet stoer genoeg
Lees ook: Bang of dapper
Lees ook: Emotionele puin ruimen
Lees ook: Mijn imago is van mij

Ken je Ik leer leren al?
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.
Materialen voor kindercoaching koop je bij Ninico
De illustratie is gemaakt door Bianca Snip


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)