Angst hoort erbij in het leven en het is voor kinderen een belangrijke ontwikkeltaak om te leren omgaan met angst.
Bij jonge kinderen kun je op een gegeven moment zien dat ze angst leren kennen. Je ziet dan soms de schrik in de ogen en hun lichaampje verstijfd, bijvoorbeeld wanneer ze schrikken van een hard geluid of een hond dichtbij hen komt.

Angst beschermt en daarom is het belangrijk dat kinderen angst en bang zijn leren kennen. Angst of bang zijn wordt pas vervelend wanneer dit een kind in het functioneren gaat beperken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een kind niet meer gaat spelen met andere kinderen omdat er een hond thuis is. Ook durven sommige kinderen niet meer op een schommel nadat ze er van af zijn gevallen.

Aspecten van angst

Angst is vrijwel altijd ergens op gericht en geeft een reactie, meestal vermijding van de situatie of datgene wat de angst oproept. De vermijding komt vaak door het gevoel van angst wat ergens in het lichaam wordt ervaren. Het lichaam geeft een stress reactie en het kind kan sneller gaan ademen, een hogere hartslag hebben, zich verstijfd gaan voelen of iets anders waarvan een kind zich gewaar wordt. De lichamelijke reacties op zich kunnen op zich zorgen voor een nieuwe angstreactie.
Waar kinderen zich niet bewust van zijn is het hebben van gedachten over het onderwerp of de situatie die angst oproept. Gedachten zijn zo snel en die hebben we zo vaak, dat we daar niet op letten. Daarom kan het helpend zijn de gedachten, beelden en geluiden van angst te onderzoeken en deze te toetsen aan de realiteit.

Omgaan met angst

We hebben van nature de neiging weg te gaan van datgene wat we eng vinden of wat ons angst aanjaagt. Kinderen laten vaak luidkeels weten dat ze ergens bang voor zijn of iets niet durven. Volwassenen en met name ouders hebben vaak een eerste reactie van bescherming, het kind troosten en weg te halen uit de situatie.
Een kind heeft hier weinig aan omdat het zijn angst nog groter kan maken. Immers als ook zijn papa of mama hem weghaalt moet het wel erg zijn. Een volgende keer kan hetzelfde gebeuren en op deze manier kan sluipenderwijs een grote angst ontstaan.
Handiger is het om een kind zijn angst onder ogen te laten zien en hem ermee confronteren. Het bewust worden van de gedachten, beelden en geluiden kan helpen om deze te toetsen aan de realiteit.
Een bijkomend voordeel is dat het kind bewust in de actie kan gaan en daardoor een andere ervaring kan opdoen die meer helpend is.

Werkboekje

Om kinderen te helpen hun angsten te overwinnen en de confrontatie aan te gaan met dat wat hen angst aan jaagt, is er nu een invulboekje ontwikkeld voor kinderen.
Stapsgewijs wordt kind meegenomen in het proces van angst en vervolgens dapperheid. Naast inzicht in het proces komt het kind vervolgens tot een plan om de angst vaarwel te zeggen.
Het boekje wordt uitgegeven in een pdf zodat het steeds opnieuw uitgeprint kan worden voor een kind. Je kunt het hier bestellen… 

Lees ook: Wat te doen bij angst van kinderen?
Lees ook: Bange kinderen, bange ouders
Lees ook: Een kasteel voor kwetsbare kinderen
Lees ook: Versla de spoken en monsters
Lees ook: Naakte mannen over de kast
Lees ook: De helling van angst
Lees ook: Emoties, wat moet je ermee?

Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach of een bijscholing volgen, kijk dan op de website .
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)