faalangst-poezenEen praktijkvoorbeeld:

De afspraak is dat de kinderen om half zes thuis zijn voor het eten. Zoonlief sprokkelt er iedere dag een paar minuten bij. Gevolg: veel gedoe en zo nu en beterschap beloven waarna de cyclus van voren af begint.

Dochterlief lukt het meestal om op tijd binnen te zijn, maar zo nu en dan gaat het mis. Gevolg: pappa erg boos en gedoe, van mamma wordt meeleven en verdediging verwacht.

Oplossing: op een dag roept mamma in opperste wanhoop: “Kind, je weet het heel goed, bij pappa heb je alleen A en B en bij mij heb je het hele alfabet. Wen er maar aan, doe er je voordeel mee en weeg af wat de beste actie is”.

Probleem opgelost…

Kunnen ouders op één lijn opvoeden?

Ouders komen zelf uit twee verschillende gezinnen, met een verschillende achtergrond en verschillende gewoonten. Als ze zelf een nieuw gezin stichten vallen de meeste ouders terug op dat wat ze gewend zijn. Dit is in de meeste gevallen wat ze hebben meegekregen van thuis. Zolang dit een beetje aansluit op elkaar is er niets aan de hand, maar vroeg of laat komt een moment dat je kind hier een wig indrijft.

“Hé, pappa en mamma hebben een verschillende mening en reageren beide anders op een regel. Dat is interessant…”

Mening, overtuiging en aanleg

Los van gewoontes uit het gezin van herkomst heeft iedere ouder zo zijn eigen ideeën over opvoeden, regels, wat hoort en wat niet hoort. Ook dit zijn vaak overtuigingen die met de paplepel zijn binnengekomen en ongelofelijk hardnekkig kunnen zijn.

Daar kun je elkaar tot op het bot over bestrijden en er toch niet uitkomen. Als één van beide ouders dan ook nog gezegend is met een uitgesproken standvastig karakter dan worden de verschillen een hele uitdaging. Als de andere ouder een wat meegaander en gemakkelijker karakter heeft is het plaatje rond.

Toch? Want:

“Jij bent veel te slap voor dat kind”.
“Nee, jij bent veel te streng”.

Enz. enz. enz…

Hoe kom je eruit?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om uit opvoeddilemma’s te komen. Allereerst moet je als ouders samen bespreken wat echt belangrijk is. Waar hecht je de meeste waarde aan:

  • Is dit respect?
  • Is dit het nakomen van afspraken?
  • Is dit luisteren naar elkaar?
  • Is dit harmonie?

Als je weet waar het jullie beide werkelijk om is te doen, kun je er veel beter mee omgaan. Want is het bijvoorbeeld wel in orde dat je kind te laat thuiskomt, maar daarover even belt? Of is er onderhandelingsruimte over het tijdstip?

Ook kan het belangrijk zijn om van elkaar te weten waar er geen ruimte is. De overtuiging is vast en uiterst belangrijk. Dan zal de ene ouder ervoor moeten kiezen om de andere ouder te steunen.

En daar komt vaak een volgend misverstand:

Ouders mogen verschillend zijn

Er wordt vaak gedacht dat ouders klonen van elkaar moeten zijn. Dit is natuurlijk de grootst mogelijke onzin en bovendien absoluut onhaalbaar. Mensen zijn verschillend en ouders gelukkig ook.

En laten we wel wezen wat is er nu mooier om je kinderen dagelijks te laten zien en ervaren dat mensen verschillend zijn in vele opzichten en hoe ze deze verschillen gebruiken om van één plus één, drie te maken. (of vier of vijf :-))

Neem van mij aan dat je kinderen een veel beter en helderder zicht hebben op jullie als ouders dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Je kind weet precies bij wie en op welk moment wat te halen valt en maakt daar hopelijk een heel gezond gebruik van. Daar leert ie lekker veel van op het gebied van sociale vaardigheden.

Dus…

Blijf lekker verschillend en deel dit mee aan je kinderen. Doe er nog een schepje bovenop en spoor ze aan zich zo te op te stellen dat ze er rekening mee houden. Dat geeft lekker de ruimte om jezelf te blijven en toch je partner te kunnen steunen in zijn manier van opvoeden.

En ik?

Zo nu en dan siste ik natuurlijk manlief toe dat hij de kinderen een verhoogd risico toebracht op ongelukken om maar op tijd thuis te zijn. Maar van de kinderen hebben we daarna zeer weinig discussie en gedoe gehad over opvoedverschillen.

Waar het alfabet al goed voor kan zijn…

Lees over: kwestie van karakter
Lees over: ruzie tussen kinderen
Lees over: ruzie in de tent
Lees over: gedoe aan tafel

De illustratie is gemaakt door studio staalkaart


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)