Ouders hebben vaak veel vragen over ruzie tussen kinderen en ruzie tussen broertjes en zusjes in het bijzonder.

Ruzie wordt vaak als zeer vervelend ervaren, maar daarbij vergeten we hoe leerzaam ruzie kan zijn. Zeker tussen broers en zusjes onderling is het heel veilig om te leren onderhandelen, voor je zelf op te komen, kun je verschillende strategieën uittesten en leer je hoe je je emoties kunt uiten waarbij je rekening moet houden met de ander. Thuis weet je zeker dat de ander niet voorgoed wegloopt wat wel kan gebeuren bij vrienden.

Ruzie hanteren

Afhankelijk van de leeftijd zal een ruzie anders verlopen. Jonge kinderen zijn meestal nog niet in staat om hun gevoelens te uiten met woorden waardoor lichamelijk geweld meer voorkomt. Het hangt ervan af hoe ouders omgaan met ruzie tussen kinderen, met boosheid in het algemeen en in het stellen van grenzen, hoe kinderen leren ruzies op te lossen.

Ouders

Veel ouders grijpen snel in wanneer kinderen ruzie hebben, maar dit is zeker niet altijd nodig. Kinderen krijgen daardoor niet de kans om te leren om te gaan met tegengestelde belangen. Want dat ligt vaak ten grondslag aan een ruzie. Meestal wil de één wat de ander heeft en dan gaat de bliksem er in. Ze zullen hun uiterste best doen om de ouder ervan te overtuigen dat de ander begon of tenminste dat de ander schuld heeft. Niet zelden is het uiteindelijk de ouder die het meest wanhopig achterblijft.
Het mooiste zou zijn dat de kinderen zelf de ruzie oplossen. Zo nodig kan de ouder naar beide standpunten luisteren, voor beide begrip tonen en de verwachting uitspreken dat ze er zelf uitkomen. uiteindelijk gebeurt dit ook meestal en kan naderhand gesproken worden over hoe het zo heeft kunnen komen.

Redenen voor ruzie

Los van speelgoed perikelen kan ook jaloezie of een gevoel van tekortkomen een rol spelen bij een kind. Spanningen op school, verveling, geen eigen vriendjes hebben of een moeilijk temperament kan ook aanleiding zijn tot voortdurend ge-kissebis.

De praktijk voor kindercoaching organiseert regelmatig thema avonden over een specifiek onderwerp. Op de avond over ruzie gaan we in op het hoe, wat en waarom van ruzie tussen kinderen en ontdekken de verschillende patronen en achtergronden.
We analyseren het gedrag en de emoties van alle betrokkenen die bij ruzie een rol kunnen spelen.
Een interessante avond met nieuwe inzichten en direct bruikbare tips.
Zoals deze. ,   of deze…,   of deze….,  of dit verrassend inzicht.

Meer in de categorie cursus en workshop. Wil je alvast meer lezen, ga dan naar ruzie in de tent.
Voor actuele data kun je de agenda van de praktijk voor kindercoaching raadplegen.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)