Voor kinderen die zich impulsief en ongeremd gedragen wordt wel de stoplicht methode geadviseerd. Dit is een manier die deze kinderen leert om zich als het ware te bezinnen voor ze overgaan tot (dol-drieste) actie.

Stop-denk-doe

De bedoeling is dat het kind leert zijn impuls te stoppen of tenminste uit te stellen en na te denken over de impulsreactie en vervolgens wel of niet tot actie over te gaan. De gedachte erachter is dat veelal ongewenst gedrag en vooral de consequenties van datzelfde gedrag worden beperkt.

Voor een impulsief kind, meestal behept met adhd- en odd-achtige gedragsproblemen, valt het nog niet mee om op deze manier zijn gedrag te reguleren. Een vrij intensieve begeleiding, eerst door professionals en daarna door ouders is noodzakelijk om een ombuiging van gedrag te bewerkstelligen.

Echter, deze methodiek kan zeer helpend zijn en veel opleveren voor het leren beheersen van impulsief gedrag. En voor “gewoon” wat drukke kinderen zonder gedragsproblemen werkt het stoplicht perfect.

Andere manieren om het stoplicht te gebruiken

Als ouders bij mij in de praktijk komen met opvoedvragen, adviseer ik regelmatig het gebruik van het stoplicht. Ik stel ze voor om thuis op een deur of muur een groot papier te hangen en er een stoplicht op te tekenen.

Bedenk om de beurt en met alle gezinsleden die al wat in de melk te brokkelen hebben wat er niet geoorloofd is binnen het gezin, bijvoorbeeld vloeken of speelgoed van elkaar kapot maken. Ofwel: rood.

Daarna is oranje aan de beurt: Wat tolereer je nog wel van elkaar, bijvoorbeeld mopperen op elkaar, “chips” roepen in plaats van “shit”.

En dan groen: Zorg ervoor dat deze lijst lekker lang wordt: grapjes maken, complimenten geven, elkaar helpen en speelgoed van elkaar lenen of je beurt op de computer weggeven. Laat vervolgens het stoplicht een poosje hangen en schrijf er zo nu en dan bij wat actueel is.

Op deze manier weet iedereen in het gezin wat belangrijk is én neemt iedereen actief deel aan een soort gezinscultuur. Wanneer je er een gewoonte van maakt elke keer als er iets in het rood verschijnt een groen alternatief te verzinnen, houd je de sfeer positief. En het leukste is natuurlijk toch je kind te vragen wat er in de plaats kan komen van rood zodat het oranje of groen wordt. Maak er gerust een spelletje van hoe je het best van rood naar groen kan.

Stop-denk-doe voor ouders

Iedere ouder zal het bij tijd en wijle herkennen: Je kind ligt heerlijk in zijn bed te slapen, je komt nog langs voor de laatste nachtkus en denkt bij jezelf: “morgen ga ik minder mopperen, kijk nou toch hoe lief ze zijn”.

Als je dit herkent, denk dan eens aan het stoplicht. Als het rood of oranje is, bedenk wat je kunt doen óf laten om het sein weer op groen te krijgen.

Mijn advies: Doe iets anders dan gewoon, bedenk welk voordeel dat waar je tegen aanloopt in een andere tijd of situatie zal hebben. Vraag je af of het echt nodig is je zoveel zorgen te maken over wat je bedrukt.

Neem je bewust voor om anders te kijken en neem het besluit om meer te genieten van je kind. En merk maar op dat je na een poosje je kind een echte nachtelijke knuffel kunt geven zonder spijt over de dag die achter je ligt.

Het stoplicht kun je bestellen in de webwinkel….


Lees ook: De kindercoach is een stoplichtdenker
Lees ook: Wat aandacht krijgt, groeit
Lees ook: De kindercoach als vertaalmachine
Lees ook: Zijn er nog gewone kinderen?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)