logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:


*  Nieuws
*  Boosheid, de voorbeelden uit de praktijk en de achtergronden
*  Zij hebben een opleiding afgerond

Nieuws

En ja, nu is het echt herfst, vandaag zelfs met fikse regen, harde wind en wervelende bladeren.
Net voor de zomer namen een aantal directeuren van scholen contact met mij op om te vragen wat ik voor hen kon betekenen. Leerkrachten en Ib-ers hadden in het verleden een opleiding gevolgd tot kindercoach en het viel op wat ze aan het doen waren en ze zijn enthousiast. Nadat de delegaties van de scholen de behoeften en wensen hebben laten weten, zijn we gekomen tot een opleidingsprogramma voor iedere school naar wens.
De komende maanden komen er daarom verschillende teams van 3 scholengemeenschappen naar Burgum. En er komen nog meer aanvragen binnen zowel van het basisonderwijs als van het voortgezet onderwijs. Er breken dus ook voor mij weer nieuwe tijden en uitdagingen aan.

Doordat de opleidingen steeds meer dagen per week vragen, heb ik moeten besluiten om de praktijk alleen nog open te hebben op woensdag en donderdag. Dit betekent helaas voor de kinderen en hun ouders dat ze langer moeten wachten voordat er een afspraak gemaakt kan worden. Voor mij betekent het dat ik na jaren van 6 dagen per week werken, nu de dinsdagmiddag vrij heb.

Zo nu en dan kreeg ik de vraag hoe de gehele opleiding tot kindercoach eruit ziet en wat te doen na de basisopleiding. Studio staalkaart heeft daarom een prachtige grafische weergave gemaakt van alle opleidingen die horen bij de volledige jaaropleiding tot kindercoach waarbij je nog steeds zelf je route kunt plannen op het gebied van de vervolgopleidingen.
Kijk hier voor deze infographic van de opleiding zoals dit in vaktaal heet.

Voor mijn weblog waarop ik al vanaf 2009 minstens één keer per week een blog plaats heeft Aly Westerhuis nieuwe illustraties gemaakt. Zoals veel mensen weten hangt er prachtig werk van Aly in de wachtkamer en eetkamer. Ik ben dan ook heel blij dat ik illustraties van Aly kon kopen. Je zult ze regelmatig gaan tegenkomen op de blog.

Om nog even door te gaan op de blog: Regelmatig vertellen mensen mij dat ze oude blogs lezen of willen lezen. Sinds een paar weken post ik een paar keer per week een oude blog op mijn facebookpagina. Wil je ook regelmatig een oude blog lezen over uiteenlopende onderwerpen over kinderen, ouders of voorbeelden uit de praktijk, dan kan je deze facebookpagina liken en komen ze voorbij. Dit is de link van de facebookpagina.

Boosheid: Verhalen uit de praktijk en de achtergronden

Boosheid is de meest voorkomende hulpvraag gedurende de tien jaar dat ik nu een praktijk voor kindercoaching heb. Honderden kinderen en hun ouders heb ik langs zien komen. Het grootste deel is jongen en allemaal vinden ze het moeilijk om hun boosheid te reguleren tot gezonde proporties. Gedurende de jaren kwam ik er steeds meer achter wat helpend is om deze kinderen en ouders te helpen en schreef ik er zelfs een werkboekje over wat in heel het land binnen het onderwijs, de kinderopvang en de ggz veel gebruikt wordt.

Meest interessant is natuurlijk wat de achtergrond is van boosheid. Al heel vaak schreef ik erover en de afgelopen weken heb ik het onderwerp maar weer eens uitgebreid belicht. Waarom worden kinderen boos en hoe kunnen ze dit gezond leren uiten? Lees dat maar hier verder.
Over een meisje wat haar zin wil hebben en hoe we daar in de praktijk mee omgingen, lees je hier…  En een jongetje wat dacht dat hij nooit meer boos mocht zijn, heeft in de praktijk geleerd dat hij dat wel kon en mocht, lees maar verder…..
Waarom ouders het meest belangrijk zijn voor kinderen lees je hier……
Ik verwacht dat het onderwerp boosheid nog zeker wel vaker langs zal komen want er valt nog heel veel aan te ontdekken.

Zij hebben een certificaat behaald.

Eind augustus was weer de start van een nieuw opleidingsjaar en dat begon deze keer met een praktijkdag. Een praktijkdag is een hele dag oefenen, oefenen en nog eens oefenen met situaties uit de dagelijkse kindercoachpraktijk.
Zij deden het…..

Begin september volgde de geweldige driedaagse oplossingsgericht werken en werken met Kids’ Skills helemaal gericht op het werkmodel van de kindercoach. Tot dusver heb ik geen krachtiger tool ervaren dan oplossingsgericht werken. Iedere dag opnieuw merk ik de kracht ervan in de praktijk. Deze mensen deden mee……

En er is veel vraag naar Ik leer leren. In Hengelo heeft Marijke Teeuwissen afgelopen weekend een groep mensen opgeleid voor deze training en de volgende opleiding in februari in Hengelo zit alweer bijna vol. Ook in Zoetermeer, Limburg en Burgum is er veel belangstelling voor Ik leer leren. Nieuwsgierig? Kijk maar op de website.
En dit zijn de nieuwe trainers…..

De komende weken staan er nog meer trainingen van Ik leer leren op het programma, er zijn basisopleidingen die lopen en ook komen er vervolgopleidingen voor systemisch/contextueel werken en opvoedcoaching aan. Kijk maar op de website van de opleiding tot kindercoach.

Maar daarover allemaal weer een volgende keer…….

Deze nieuwsbrief werd verzonden naar 5335 adressen.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 9
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 8
Lees ook: