logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

*  Weer opstarten
*  Pubers enzo
*  Wat is eigenlijk kindercoaching
*  Leren omgaan met…..
*  Zij volgden een opleiding

Weer opstarten

Zo langzamerhand gaat heel Nederland weer in het ritme. Zo gek hoe de tijd vliegt in de zomer, vooral als het mooi weer is. Deze week is het ook bij mij in de praktijk weer volop in beweging met kinderen en hun ouders en a.s. vrijdag begint het scholingsseizoen weer met een praktijkdag voor kindercoaches.

Net voor de vakantie heb ik zelf ook nog twee prachtige bijscholingen mogen ontvangen. De eerste was nog in juni en ging over Bal-A-Vis-X. Kort gezegd over hoe de kijken, horen, bewegen en balans zoeken en vinden kinderen helpt met leren, maar ook vooral om zich goed te voelen. Een prachtige training van een gepassioneerde trainer met veel oefenen met jongleren. Lees mijn verslag van deze training hier…….. en vooral waarom iedere klas 10 minuten per dag zou moeten besteden aan bewegen en jongleren. Echt het zou heel veel kinderen helpen bij concentratieproblemen en faalangst!!

Een training die ik tijdens mijn vakantie heb gevolgd was van een hele andere orde. Een vierdaagse opleiding van Maggie Kline uit Amerika over traumaverwerking. Toekie van Apeldoorn van De Kindercoaches heeft deze absolute autoriteit op het gebied van traumaverwerking naar Nederland gehaald.
Indrukwekkend waren de verhalen en beelden van de hulp die haar team gaf bij de Tsunami in 2004 en hoe Maggie kinderen helpt in achterstandswijken van grote steden waar geweld en agressie dagelijkse kost is. Een hele leerzame opleiding met vele praktische tips die voor ieder mens helpend kunnen zijn. Ik kom er vast nog eens op terug in een blog.
Overigens organiseert  De Kindercoaches zeer goede opleidingen met internationaal bekende vakmensen die hun sporen ruim hebben verdiend.

Pubers enzo…

Ja… die pubers… bijna heel Nederland is nu weer naar school en vele pubers gaan met meer of minder plezier hun schooltaken ook weer oppakken.
Voor de brugklassers worden er in heel het land en in België Ik leer leren trainingen georganiseerd om brugklassers op weg te helpen. Hoe kan je het beste omgaan met huiswerk, hoe moet je woordjes, tekst en inzicht vakken leren, hoe organiseer je je huiswerk en hoe krijg je grip op je cijfers, hoe ga je om met concentratie en wat doe je bij een aanval van faalangst of black out. Het afgelopen jaar hebben vele kinderen de training gevolgd met geweldige resultaten:
*Inzicht in de eigen manieren van leren die het huiswerk makkelijker en sneller maken,
*betere cijfers,
*meer motivatie en eigen verantwoordelijkheid,
*zelfstandig en met zelfvertrouwen met leerkrachten omgaan,
*leren hoe je bij jezelf kunt blijven als je wordt afgeleid
*en vele, vele,vele tips die het leren makkelijker maken.
Wil je weten waar de training wordt gegeven of zelf trainer worden kijk dan op de website.

Met een brugklasser begint ook de kamer van je kind te veranderen. Veel spullen zijn plotseling kinderachtig, er komt een bureau (waar vervolgens weinig gebruik van wordt gemaakt voor het doel waar het voor is aangeschaft….) en je kind krijgt de zeggenschap
Waar dat toe leidt, lees je hier uit mijn eigen ervaring…..

En als je denkt dat je als ouders met pubers wel een tandje terug kunt doen, vergeet het maar! Je moet voor van alles en nog wat opdraven en je kind ondersteunen. Als je kind aan sport doet, kan je helemaal de sigaar zijn. Wij waren blij dat onze kinderen niet aan voetbal deden, lekker rustig… tot dochterlief een open dag op een schietvereniging bezocht en kort daarop 4 avonden, vele zaterdagen en om de week een hele zondag weg was en inmiddels topsporter is. Juich nooit te vroeg als je denkt dat het leven met je kind wat voortkabbelt. Voor je het weet ben je druk bezig met de hobby of sport van je kind, lees maar…..
En, voor de duidelijkheid, het is niet erg want je leven wordt er voor jezelf ook best leuker op met al die nieuwe en onbekende mensen en alles wat erbij hoort. Dat dan ook weer wel.

Wat is eigenlijk kindercoaching

Deze vraag krijg ik regelmatig gesteld en ook best wel logisch voor een vakgebied wat nog zo jong is en waar geen officiële normen voor bestaan. Kindercoaching kent vele vormen en manieren en het mooie is dat er zo voor iedereen iets passends is te vinden.
Omdat ik een opleiding geef tot kindercoach en opvoedcoach wordt er uiteraard van mij een visie verwacht op het coachen. Een aantal keer heb ik er al over geschreven. Hoe ik denk over kindercoaching en hoe ik lesgeef heb ik onlangs na weer een aantal vragen maar weer eens op een rij gezet:
Lees over 9 misvattingen over kindercoaching en lees over de kindercoach als Tomtom.
In deze blogs heb ik mijn visie verwoord op kindercoaching, uiteraard in de wetenschap dat er vele andere inzichten zijn. Mijn visie is vooral ingegeven door mijn werk in het bedrijfsleven, bij bureau jeugdzorg en mijn praktijk de afgelopen 10 jaar. Ik vind het elke keer weer geweldig als beroepskrachten uit de jeugdhulpverlening en alle specialisten. leerkrachten en pedagogisch medewerkers die met kinderen werken zo open staan voor verschillende manieren van kijken en aanpakken van hulpvragen.
En dat de behoefte overduidelijk aanwezig is om in deze tijd te onderzoeken hoe we nog meer met kinderen en hun ouders kunnen omgaan, blijkt wel uit de lange wachtlijsten.

Leren omgaan met…

In deze tijd hebben we veel te maken met diagnoses en etiketten. Ouders staan er meer alleen voor dan 30 jaar geleden en weten het soms ook niet meer. Het lijkt wel alsof kinderen in deze tijd sneller afwijkend zijn, of althans dat wij dat met elkaar vinden.
Kinderen moeten dus vaker leren omgaan met zichzelf en ‘iets’ waar ze last van hebben.
Een opvallende ontwikkeling is de komst van de zogenaamde poeppoli’s. Veel kinderen hebben moeite met poepen. Lees over poepproblemen…
Hooggevoeligheid is ook een thema waar steeds meer over gesproken wordt. Het lijkt wel alsof het omgaan met grenzen en de scheidslijn tussen ik en jij steeds meer diffuus wordt.
In de v