Iedere zaterdag als ik naar mijn werk fiets, kom ik ze tegen. Lange slierten auto’s vol met kinderen. Meestal op weg naar een voetbalwedstrijd. En zo nu en dan staan er grote dozen met oud papier langs de weg die weer door andere auto’s worden opgehaald om de clubkas te spekken. We moeten er tenslotte wat voor over hebben om aan sport te doen.

Training en meer…

Wanneer je kind lid wordt van een sportvereniging komt er meer bij kijken dan de training. Voor veel gezinnen is die wekelijkse training al ingewikkeld genoeg. Zeker als er meer kinderen in een gezin zijn met verschillende sporten. Daarnaast volgen veel kinderen ook muziek of theaterlessen.

De auto’s van papa en mama maken vele overuren en de keukenfamilie agenda’s zijn strikte werk schema’s geworden.
Want naast een training is er in sport, muziek en andere activiteiten ook vrijwel altijd sprake van wedstrijden of uitvoeringen.

In competities moeten de krachten worden gemeten en het erepodium moet worden beklommen. Dit betekent dat verschillende reisschema’s veelal in het weekend goed getimed moeten worden. Wie gaat er mee naar hockey van kind één en wie volgt de tenniswedstrijd van nummer twee en hoe regelen we de voetbalwedstrijd van nummer drie. Met een beetje geluk kan papa of mama de wedstrijd van het kind bijwonen.

En wat te denken van de tijd en de schema’s die noodzakelijk zijn voor het regelen van vervoer met meerdere ouders. Vele mails, apps, sms-sjes zijn er vooraf gegaan aan die volle auto’s op de zaterdag morgen.

En dan is je kind goed in sport…

Als je kind het goed doet in de gekozen sport, is het meestal einde weekend en welkom nog meer activiteiten en autoritjes. Er dient meer getraind te worden en de wedstrijden zijn vele kilometers verder. De agenda wordt strakker gepland en mogelijk moet er gekozen worden ten koste van leuke activiteiten die niet meer bijgewoond kunnen worden.

Feestjes worden overgeslagen of eerder afgebroken want ja, morgen is het weer vroeg dag. Gezellige gezinsuitjes worden vaak een verdeling tussen papa en een kind en mama en de andere kinderen of net andersom.

Hoe jonger je kind een uitblinkertje is, hoe langer je als ouders vast zit aan de sportieve uitjes. Vele uren mag je doorbrengen in de auto, op sportvelden en op tribunes. Om over het investeren in de juiste sportuitrusting voor je kind in de groei nog maar niet te spreken.

Uiteraard is de beloning van deze financiële en tijdsinvestering een kind wat vele lessen leert op het gebied van het geluk van winnen, het verdriet van verliezen en samenwerken en nog veel meer. En natuurlijk de trots die je als ouder kunt voelen als je kijkt naar je kind op het erepodium :-)

De neveneffecten van veel sporten

Als je als ouder betrokken bent bij de sport van je kind, ben je vaak aanwezig. En wie vaak aanwezig is valt op en wordt op zekere dag gevraagd. Gevraagd voor klusjes, voor een bestuursfunctie of randactiviteiten op en rond het veld. De argeloze ouder heeft het zelf vaak niet eens in de gaten, maar is al lang gespot door de vaste clan die ervoor zorgt dat de sportvereniging blijft draaien. Achter de rug van de argeloze nieuwe ouder is allang uitgevogeld welke talenten deze ouder kan inzetten voor de club en op een dag slaat men toe.

Zo ben je naast de tijd voor halen en brengen, supporter zijn gedurende de wedstrijden, en het organiseren en regelen van de autodiensten plotseling ook klusjesman, commissielid, penningmeester, oud papier sjouwer, kantinemedewerker, sleutelhouder en wie weet wat nog meer. En zijn de kinderen een beetje fanatiek en clubtrouw dan duren deze activiteiten al snel een jaar of 18 tot het laatste kind de deur uit is. Allemaal onbezoldigd voor het goede doel wat je kind heet en waarvan je op zekere dag vond dat die aan sport moest doen en die er plezier in kreeg.

Als je dan later terug kijkt, ben je vergeten dat je er soms wel eens moe van was. Moe van al het gedoe en geregel. Maar wat heeft het veel opgeleverd. Hoogtepunten en dieptepunten die je als gezin hebt beleefd, vele contacten met andere ouders, samenwerken om iets te bereiken voor de club. Het boek vol herinneringen zal altijd van waarde blijven door al die ervaringen.

Als ik zo dan op zaterdagochtend naar mijn werk fiets, vraag ik me wel eens af of de chauffeurs wel in de gaten hebben dat ze de komende jaren mogelijk nog heel veel gaan beleven met hun kind en de club….


Voor mij was dit de laatste blog liefdewerk oud papier die ik schreef voor Tym.nl. :-)


Lees ook: Waarom is verliezen zo belangrijk?
Lees ook: Presteren door te concentreren
Lees ook: Doe de cupsong
Lees ook: Buitenspelen
Lees ook: Brrrr… Zwemles
Lees ook: Sport je kind als een aap of een giraf?
Lees ook: Ouderschap is voor de toekomst
Lees ook: Wie zorgt er voor de sporttas?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)