En daar sta ik dan op zondagochtend. Ik ben de laatste die vandaag naar beneden gaat en de deuren van de kamers van de kinderen staan open. Wat ik zie is een chaos van kleding, tassen, boeken en iets wat op dekbedden lijkt.

Terwijl ik naar beneden loop vraag ik me vertwijfeld af waar het ergens ooit is misgegaan. Ik heb ze toch echt zo goed opgevoed in een structuur van opruimen en kasten en laden met voor alles een goede plek. Waar o waar ben ik het roer kwijtgeraakt en misschien een nog meer acute vraag: Hoe krijg ik ze zo gek dat ze hun kamer weer toonbaar achter laten?

De start van de kinderkamer

Als ouder heb je vanaf de zwangerschap ervoor gezorgd dat je baby een warm welkom kreeg in je leven. Je hebt een plek gecreëerd voor je kindje. Meestal heb je met veel liefde een behangetje, verf en bedje met commode uitgezocht of opgeknapt.

Toen je baby peuter en kleuter werd, heb je vast de kamer aangepast aan deze fase. Misschien door een nieuwe outfit en in ieder geval door de fase van het grote bed.

Nog weer later en zeker tegen de tijd dat je kind naar het voorgezet onderwijs gaat, heeft de kamer weer metamorfoses ondergaan. Iedere keer als er iets veranderd in de kamer van je kind, is de kamer meer van je kind geworden dan van jou. Je kind neemt als het ware steeds meer bezit van dat stukje ruimte in je huis.

De valkuilen van de kinderkamer

De meeste kinderkamers zijn veel meer dan een plek om te slapen. Juist dat kan ook verwarring geven. Als een kind ongehoorzaam, erg boos is of loopt te klieren, hebben veel ouders de neiging om te roepen: ‘Verdwijn naar je kamer’.

Wanneer dat vaak gebeurt en met steeds een negatieve lading, zal de kamer voor het kind geen plezierige ruimte meer zijn. Zeker als er aan toegevoegd wordt, dat een kind naar zijn bed moet, wordt het bed een nare plek.

Vooral voor kinderen die moeite hebben met slapen is dat op zijn minst niet zo handig. Immers je bed is dan een strafplek geworden en daar ga je niet lekker van een nachtrust genieten. Het kan dus de moeite waard zijn om als ouders eens te bedenken welke boodschappen je je kind geeft over zijn kamer.

Dan wordt je kind puber

School en vrienden krijgen een steeds grotere plek in het leven van je puber en jij verdwijnt heel langzaam wat meer naar de achtergrond in termen van belangrijkheid. Dat is een hele goede en gezonde ontwikkeling omdat je kind daardoor uiteindelijk leert een zelfstandig individu te worden.

Voor de kamer van je kind gaat dat consequenties hebben. Voor meiden kan dit betekenen samen optutten voor een feestje waarbij ze ook nog vaak de badkamer confisqueren. (en die ze dan als een slagveld met haarlak druipend van de tegels achterlaten) Jongens hebben vaak een langer bureau nodig waar meerdere beeldschermen kunnen staan voor de games die ze gezamenlijk spelen.

De puberkamer wordt steeds meer een leefkamer en ook de schooltaken vind je steeds meer terug in de puberkamer. Of je puber ook daadwerkelijk zijn huiswerk maakt op zijn kamer hangt af van zijn instelling en karakter. Het meer introverte kind (de giraf) zal zijn huiswerk graag op de eigen kamer maken en daar zijn eigen wereldje creëren. Is je kind meer extravert (een aap) dan zal de huiskamer of keukentafel de beste plek zijn om aan het huiswerk te beginnen en zal het kind het prettig vinden om te praten over de lesstof en overhoord te worden. Dit kind vind je waarschijnlijk zelden in zijn uppie in zijn kamer.

Hoe houd je het leefbaar met de puberkamer

Het kan slim zijn om je kind vanaf het allereerste begin opruimend op te voeden. Dit betekent dat kleding en handdoeken in de badkamer al in de juiste wasmand terechtkomen. Kinderen van twee jaar kunnen heus zelf hun broekje in de wasmand gooien en jong geleerd is oud gedaan.

Ook kan je voor speelgoed kasten, laden of bakken aanschaffen waar alles een eigen plek heeft. Een goede gewoonte is dan om iedere avond speelgoed op te ruimen. Slechts met toestemming mag de legotrein of het barbiefeest een aantal dagen blijven staan. Tegen de tijd dat je kind dan puber wordt, heeft het in ieder geval een paar aardige gewoontes geleerd.

Dan komt echter op een dag de schoonmaak. Je zult het beleven dat jij een kind hebt die zijn hele kamer bezaaid met boeken die geen millimeter mogen wijken en jij wilt stofzuigen. Het kan zinnig zijn om ook hier bijtijds te anticiperen en je kind verantwoordelijk te maken voor de schoonmaak. Heel leerzaam voor moeder en kind want ouders willen hun regels en kinderen vinden dat onzinnig.

Vooral moeders vinden het erg moeilijk om het uit te houden en de boel te laten, zeker als het een slagveld is in de kamer van kindlief.

Voor ouders is het echt een kwestie van leren volhouden om niets te doen want kindlief komt er op een dag achter dat het best lastig is zonder schone kleren en dat docenten geen boodschap hebben aan vervuilde kamers en daardoor weggeraakte boeken en materialen.

Het is dus uiteindelijk het beste om zakelijke afspraken te maken over het onderhoud van de kamer en wie dat doet. Als service kan en mag moeder natuurlijk best het poetslapje en de stofzuiger hanteren, maar wel in een opgeruimde kamer. In ieder geval is het jammer om er veel gesteggel over te hebben. Dan is het het beste zoals vanouds duidelijke kaders geven en leren door ervaring en ondervinding.

En echt… geloof me… als je je kinderen van jongs af aan geleerd hebt je huis met respect te behandelen, dan kun je er zeker van zijn dat na een weekend hun kamer netjes is achtergelaten. Al was het maar omdat ze er erg veel last van hebben als ze iets missen….
Want ook ik weet dat ik de morgenochtend redelijk opgeruimde kamers ga hebben als dochterlief weer vertrokken is en zoonlief aan het werk.


Lees ook: Maakt je kind huiswerk als giraf of aap?
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: Opruimen is moeilijk voor peuters en pubers
Lees ook: Pubers in deze tijd
Lees ook: Je grenzen leren bewaken
Lees ook: Ouders met examenstress
Lees ook: Spreek jij de taal van je kind?

Ken je Ik leer leren al?
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? Vraag de nieuwsbrief aan van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.
Materialen voor kindercoaching koop je bij Ninico
De illustratie is van Kitty Bakker


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten: