logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

– Nieuws
– Vakantie tijd: Alles gaat een keer voorbij en laten we tijd gunnen aan kinderen
– Weer naar school: Kinderen aanmoedigen en plannen en organiseren
– Hooggevoelige kinderen: Wat moet je zeker NIET doen bij deze kinderen
– Gastschrijvers
– Opleidingen afgerond

Nieuws

Voor het noorden van het land is de zomervakantie alweer voorbij. Wij gingen dit jaar zelfs twee keer even weg. In Nederland heerlijk rustig genieten van de natuur door te wandelen en te fietsen en we zijn net weer thuis van een weekje Malta met de kinderen ter ere van ons 25-jarig huwelijk.

Voor de vakantie hebben we nog heel hard gewerkt. Het filmpje over kindercoaching is afgerond door Qviv productions en we zijn bezig met nog meer filmpjes om duidelijk te maken wat kindercoaching nu precies inhoudt.
Dit is het eerste filmpje waarin uitgelegd wordt wat kindercoaching is. Kijk maar..

Vlak voor de zomer werd ik benaderd door het Friesch Dagblad met de vraag of ik eens per 6 weken een pagina wil vullen in de weekendbijlage voor de rubriek thuis. Inmiddels zijn er al twee edities geweest. Dit was de eerste en dit de tweede uitgave.
Ook dagblad Trouw kwam nog met een opvoedvraag. Omdat een dagblad meestal maar een paar zinnen citeert, heb ik over de opvoedvraag over eten met kinderen bij familie maar een blog geschreven. Lees die hier…..

Vanaf 27 augustus begint het nieuwe opleidingen seizoen en ook de eerste afspraken met kinderen en ouders zijn alweer gestart.
Ik heb er zin: Een nieuw seizoen met nieuwe kansen.

Vakantietijd

In het nieuws was in de vakantie dat mensen binnen twee weken vaak het vakantiegevoel alweer kwijt zijn. Enerzijds jammer en aan de andere kant is dit ook de natuurlijke loop van het leven. En zolang we een redelijke balans tussen spanning en ontspanning kunnen vinden, gaat het ons goed. Ook kinderen zitten zo maar weer in het schoolritme en ook dat is goed.
De vakantietijd heeft er als het goed is weer voor gezorgd dat er nieuwe herinneringen zijn bijgekomen. Zit het tegen, dan kun je een beroep doen op die herinneringen.
En, ook belangrijk, alles gaat een keer voorbij, lees maar…

Juist in de vakantie nemen we meer tijd voor zaken, we lummelen wat meer en de meeste mensen passen hun tempo wat aan. Voor kinderen is dit heerlijk want het stimuleert de fantasie en nodigt uit om dingen te verzinnen.
Jammer is dat we kinderen gewoonlijk zo weinig tijd gunnen terwijl ze het zo nodig hebben. Lees maar waarom….

Weer naar school

De meeste kinderen vinden het gelukkig fijn om weer naar school te gaan, maar er is ook een categorie kinderen die het moeilijk vindt om weer aan de slag te gaan. Ouders kunnen hun kind helpen als ze het moeilijk hebben, maar het rare is dat wij ouders kinderen als ze ouder worden eerder bekritiseren dan aanmoedigen. Terwijl we jonge kinderen enthousiast begeleiden met aanmoedigingen bij iedere nieuwe stap in de ontwikkeling, lijkt het wel alsof we verwachten dat kinderen die naar school gaan alles moeten kunnen. En juist dan hebben onze kinderen ons zo hard nodig.
Wanneer vind deze verandering eigenlijk plaats? en waarom? en hoe kunnen we dat weer veranderen?
Lees het artikel over wanneer we stoppen met het aanmoedigen van onze kinderen.

Kinderen die het goed doen op school, hebben vaak vaardigheden onder de knie die hen helpen bij de voorwaarden om goed te kunnen leren. Niet het IQ blijkt het belangrijkste maar bijvoorbeeld het kunnen plannen en organiseren. Lees maar eens hoe kinderen dat al jong kunnen leren….

Hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen hebben vaak hooggevoelige ouders. En omdat deze ouders de problemen van hun kinderen zo goed kunnen voorstellen, willen ze als ouders hun kind zo goed mogelijk helpen. Maar is dat wel zo handig?
En wat zijn de valkuilen bij hooggevoelige kinderen?
Lees het artikel: Wat moet je vooral NIET doen bij hooggevoelige kinderen

Gastschrijvers

Ook de afgelopen maanden mocht ik weer een artikel plaatsen van een gastschrijver.
Zo was daar het artikel over het programma sociaal-emotioneel leren van Gerard van Midden.
En Danielle Teheux uit België ontwikkelde de Picto-helpers. Dit zijn praatkaartjes voor kinderen die nog niet beschikken over voldoende taalvaardigheid en met behulp van deze kaartjes hun verhaal kunnen vertellen. Lees maar de beschrijving over de kaartjes.
En Danny Bras schreef het artikel over plannen en organiseren.

Opleidingen afgerond

Zo na de zomer lijkt het alweer een hele poos geleden. Zeker nu we volgende week weer van start gaan met het nieuwe opleidingen seizoen.
Maar zowel in mei als in juni zijn er nog een aantal opleidingen afgerond. Onder andere drie basisopleidingen, Ik leer leren, oplossingsgericht werken en systemisch/contextueel werken.
Al deze opleidingen komen ook meerdere keren weer op de agenda in het nieuwe seizoen.
Op de agenda kun je lezen wanneer en waar er nog plaats is.
Het is een voorrecht voor mij om iedere week met zoveel leergierige en gemotiveerde mensen te mogen werken die voor kinderen en hun ouders graag het verschil willen maken.

Dit was weer de nieuwsbrief. De volgende verschijnt in oktober.
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar  7065  mailadressen.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: