logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Nieuws
  • Als je kind hulp nodig heeft
  • Kwetsbare kinderen
  • Op school
  • Gouwe ouwe
  • Opleidingen en trainingen

Nieuws

Op 1 april (geen grapje) Mag ik een lezing geven op het Onderwijsevent in Hellendoorn. Deze lezing zal gaan over concentratieproblemen bij kinderen en hoe we met deze diagnose kinderen zo vaak tekort doen.
Kijk hier wat er op dit prachtige Onderwijsevent nog meer is te beleven.

Rond Pasen ga ik zelf een opleiding volgen over reflexintegratie bij kinderen. Meer specifiek heet het Rhythmic Movement Training van Moira Dempsey uit Australië.
Zelf ga ik deze techniek waarschijnlijk niet gebruiken in de praktijk. Omdat ik steeds vaker kinderen met leerproblemen met veel succes aan collega’s doorverwijs, vind ik het tijd worden me meer te verdiepen in de bron van veel leerproblemen om nog beter en effectiever kinderen de juiste hulp te kunnen aanbieden.

Vanaf mei zal de praktijk alleen nog op woensdag voor ouders en kinderen open zijn. Het zal wennen zijn voor ons gezin dat we vanaf die tijd weer regelmatig een zaterdag vrij gaan hebben na ruim 5 jaar zesdaagse werkweek. Gelukkig komen er in de regio steeds meer kindercoaches zodat ouders makkelijk hulp kunnen vinden.

Ook leuk om te melden is dat er in de KEK-Mama een artikel stond over de gebruiksaanwijzing van je kind waarvoor ik de input mocht leveren. Daarnaast staat er regelmatig in de Trots-magazine een vraag van lezers die ik mag beantwoorden.

Als je kind hulp nodig heeft

Tijdens het opgroeien zijn er vaak momenten dat ouders het even niet meer weten en hulp nodig hebben. Dit kan zijn doordat het kind ziek is, problemen heeft op school of dat ouders zich afvragen hoe ze het beste met hun kind kunnen omgaan.
Wanneer een kind ziek is, nemen we het mee naar een arts en we peinzen er niet over , in tegenstelling tot vroeger, om het kind alleen te laten tijdens onderzoeken en ingrepen.
Des te vreemder is het dat we kinderen voor hun emotionele en psychische welzijn alleen achterlaten bij een hulpverlener. Juist dan hebben de kinderen hun ouders hard nodig als steunbron.
Over dit thema heb ik een blog geschreven omdat ik het raar blijf vinden dat we een kind op kwetsbare momenten alleen achterlaten bij een hulpverlener.. Lees verder…..

Kwetsbare kinderen

Hooggevoeligheid is van alle tijden. Ook in eerdere generaties waren er veel hooggevoelige kinderen. Alleen werden zij vaak niet herkend en omdat het leven van alledag veel meer overleven was, hebben deze kinderen zich al jong weten aan te passen aan de hardheid van het leven.
Kinderen die gevoelig zijn, hebben als extra leer- en levenstaak dat ze moeten leren een beetje onkwetsbaar te worden.
Maar hoe doe je dat?
In de praktijk heb ik verschillende manieren gevonden om samen met kinderen en hun ouders te ontdekken hoe je een beetje meer onkwetsbaar kunt worden. Lees maar…..

Het lijkt ook wel of kwetsbare kinderen meer last hebben van angst en eerder geneigd zijn zich terug te trekken. Dit doet op ouders een groot beroep om hun kinderen tegelijkertijd te beschermen en uit te dagen. Dat is voor veel ouders, die zelf ook vaak gevoelig zijn, best lastig.
Ik leg ouders in dergelijke situaties altijd uit hoe het werkt met de bodemloze put en dat is voor hen vaak heel helpend om hun kind makkelijker te gaan ondersteunen in het aangaan van uitdagingen.
Lees verder….

Over school

De voorjaarsvakantie is al weer even geleden en we maken ons alweer langzamerhand op voor Pasen en de meivakantie.

  • Wist je dat er veel scholen zijn die na iedere vakantie de kinderen opnieuw indelen in de klas?
  • En wist je dat er een hele grote categorie kinderen is die daar heel veel moeite mee heeft?
  • En wist je dat een eigen plek kinderen veel rust en structuur brengt?

Nieuwsgierig geworden? Lees verder over onrust in de klas.

Op heel veel plaatsen in Nederland en België zijn de afgelopen weken de Ik leer leren trainingen gestart. Ondanks dat ik uiteraard zelf wist dat deze maner van werken werkt, is het prachtig om te ontdekken dat de positieve reacties blijven binnenstromen. Kinderen halen hogere cijfers, krijgen greep op faalangst, ontdekken hoe ze beter om kunnen gaan met concentratie en de motivatie voor leren gaat bij de meeste kinderen met sprongen vooruit. Ook inhoudelijk begrijpen kinderen beter hoe ze kunnen plannen en hoe ze de verschillende soorten vakken op de beste manieren kunnen leren. En waar er één training is geweest, volgen er meer.
Kijk op de website waar je een Ik leer leren trainer kunt vinden en waar je de trainersopleiding kunt volgen.

Rekenen is voor heel veel kinderen moeilijk en als het dan ook nog gaat over het metriek stelsel, raken reken zwakke kinderen helemaal het spoor bijster.
Voor die kinderen heeft Beeldenderwijs het meetmaatje ontwikkeld. Lees hoe je het meetmaatje kunt gebruiken.

Gouwe ouwe

En.. omdat het zo mooi past. Een oude blog over hoe en waarom je je kind zijn eigen ellende moet gunnen.|
Spannend? JA !
Maar o zo nodig. Lees maar….

Opleidingen en trainingen

Sinds januari is er weer bijna ieder weekend een opleiding in Burgum. Inmiddels zijn een aantal basisopleidingen afgerond, zijn er praktijkdagen met casussen uit de dagelijkse kindercoachpraktijk en over verlies en echtscheiding geweest en wordt de eerste opvoedcoaching dit weekend afgerond.
Ook heb ik een groep leerkrachten en klassen-assistenten een training Ik leer leren mogen geven die men binnen verschillende scholen gaat gebruiken.
Marijke Teeuwissen heeft in verschillende plaatsen binnen Nederland eveneens Ik leer leren trainingen gegeven.
Kijk maar hier naar de opleidingen in januari en hier wie en waar er een opleiding hebben gevolgd in februari.

Tot de zomer gaan we volop door met onder andere de opleidingen oplossingsgericht werken, systemisch/contextueel werken, een aantal basisopleidingen starten nog voor de zomer en er staan nog verschillende Ik leer leren trainingen op de rol.

Dit was de nieuwsbrief. De volgende verschijnt in mei.
Ik wens je veel leesplezier.
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar 6127 mailadressen.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: