logoHartelijk welkom bij deze nieuwsbrief over kindercoaching, pubercoaching, opvoeding en de opleiding tot kindercoach.
In de nieuwsbrief vind je weer allerlei artikelen en nieuws over alles wat met kinderen en ouders heeft te maken.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

– Nieuws
– Leren, leren en nog eens leren
– Vaders en zonen
– Gouwe ouwe
– Opleidingen afgerond

Nieuws

De tijd vliegt en eigenlijk is er niet zo veel nieuws te melden. In de praktijk komen nog steeds kinderen en ouders, tijdens de opleidingen wordt er ongelooflijk hard gewerkt en zijn er steeds meer Bed & Breakfast en restaurantvoorzieningen in de omgeving die iets extra’s bieden voor de cursisten en dat is natuurlijk heel fijn.

Heel binnenkort komt er een animatiefilmpje over kindercoaching waar al een aantal maanden hard aan is gewerkt door Qviv, een bedrijf wat gespecialiseerd is in het maken van video’s met een boodschap.
Ondanks de steeds grotere bekendheid over kindercoaching en opvoedcoaching, is er toch behoefte aan duidelijkheid over wat een coach kan betekenen. In dit filmpje wordt dat prachtig uitgewerkt. Ook aan andere filmpjes wordt achter de schermen hard gewerkt zodat niet alleen via het geschreven woord, maar ook in beeld duidelijk wordt gemaakt hoe een coach kan werken voor kinderen en ouders.

Wellicht aardig om te vermelden is dat de website van Ninico volledig is vernieuwd met dank aan Studio Staalkaart! Neem maar eens een kijkje op deze website met kindercoachmaterialen. Om dit nieuws te vieren zijn het concentratiespel en het faalangstspel in de aanbieding.

Leren, leren en nog eens leren…

Alle examenkandidaten kunnen nu al dan niet in spanning wachten op de uitslag. Zij zijn even klaar met leren tot na de zomer.
Veel andere kinderen moeten er nog even hard aan trekken om de cijfers op te halen of gelijk te blijven om over te gaan naar een volgend leerjaar. De groep 8-sters maken zich op voor de brugklas.
In heel het land worden overal Ik leer leren trainingen gegeven met prachtige resultaten.
De Ik leer leren training start met een les over verschillende leerstijlen. Veel mensen staan er niet bij stil dat we de talenten  die we bezitten ook geweldig goed kunnen inzetten om effectief te leren. In de test in het werkboek kunnen kinderen ontdekken welke talenten ze bezitten aan de hand van talenten die dieren ook bezitten.
En het ontdekken van je talent is natuurlijk prachtig, maar dan wil je ook weten hoe je daarmee het beste kunt leren en je met gemak hoge cijfers kunt halen.

De afgelopen weken heb ik alle dieren uit de Ik leer leren training compleet uitgewerkt. Bij elk dier staat wat het van nature goed kan, waar de problemen zich voordoen, hoe je talen kunt leren, de leervakken en de rekenvakken.
Als je klikt op het beschreven dier hieronder, dan kun je precies lezen over wat het slimste is om te doen.
Is je kind bijvoorbeeld goed in taal en leert het vooral door in de les goed op te letten en te luisteren, dan kan het deze voorkeur voor leren als een papegaai vooral gebruiken door hardop te lezen.

Sommige kinderen zijn heel ritmisch aangelegd en hebben talent voor muziek. Net zoals een schildpad is hun lichaam hun klankkast en dit talent kan met wat goede tips prachtig ingezet worden om te leren.

Ken je die zachtaardige natuurkinderen? Heel vaak zijn ze hooggevoelig en sensitief in het aanvoelen van de omgeving. Ze zijn de dolfijnen onder de kinderen. Dit vraagt een bijzondere aanpak bij het leren. Als ze zichzelf dat toestaan, dan wordt leren een stuk gemakkelijker.

Kinderen met een talent voor rekenen en logica zijn krijgen vaak respect van anderen om hun talent. Zij snappen van nature hoe het werkt met getallen en kunnen haarscherp analyseren. Als een buizerd overzien ze het geheel en kunnen ermee omgaan.

En dan natuurlijk de beelddenker. Ook deze kinderen overzien het geheel en als een vlinder fladderen ze van het ene naar het andere en nemen ondertussen op hun eigen bijzondere wijze de wereld waar. Dat dit uiteraard gevolgen heeft voor leren, behoeft geen betoog.

De doener kennen we ook allemaal. Dit zijn de kinderen die als een bever altijd in de weer zijn. Ze houden van leren door te doen. Ze kennen pas de lesstof als hun lijf zegt dat het ervaren is. Dit betekent dat deze kinderen rekening moeten houden met hun manier van aanpak bij het leren.

Kinderen die ervan houden om alleen te ontdekken en te leren noemen we een giraf. Dit zijn de kinderen die het heerlijk vinden om moeilijke kwesties zelf op te lossen en ze houden wel een beetje van het isolement. Dit zijn de kinderen waarvan ouders denken dat het leren hoort zoals zij het vaak doen: Alleen op hun kamer.

De apen daarentegen halen de hoogste cijfers als ze samen met andere kinderen kunnen brainstormen en de lesstof met anderen kunnen ontdekken. Alleen op hun kamer gaat er niets van komen met het huiswerk. Dat gaat hen niet lukken. Zij hebben anderen heel hard nodig om te kunnen leren.

Degene die het gemakkelijkst leert is de kameleon. Dit zijn de kinderen die niet zoveel opvallen. Ze leren gewoon, halen hun cijfers en verder is er niet zoveel gedoe met deze kinderen. In feite zijn het multitalenten, maar helaas wordt dat vaak over het hoofd gezien.
Uiteindelijk zou ieder kind zich een beetje als een kameleon moeten gaan ontwikkelen om zichzelf zo meer mogelijkheden aan te leren om op school en ook later in het werkzame leven te kunnen leren en ontwikkelen.

Ik ben heel benieuwd of je jezelf en je kinderen ook herkent in deze dieren…….

Vaders en zonen

Al jaren komen er veel meer jongetjes dan meisjes met hulpvragen in mijn praktijk. Ook in het onderwijs worden jongens eerder als probleem gezien. De vervrouwelijking van het onderwijs gaat dan ook veel verder dan alleen het feit dat de meeste basisscholen door een overschot aan vrouwen wordt bevolkt.
Vrouwen kijken anders naar gedrag dan mannen en dat anders heeft meestal iets te maken met rustig een minder vierkante meters om in gebruik te nemen.
Vrijwel iedereen is het erover eens dat jongens meer mannelijkheid nodig hebben. En waar kun je dat beter leren dan thuis?
Op het onderwijsevent kon ik tot mijn grote genoegen eindelijk kennis maken met Gerbrand Martini, een man die weet wat jongens nodig hebben en die vaders en zonen leert stoeien.
Lees zijn visie hier.

Zelf heb ik nog wel moeten wennen aan een zoon omdat ik vooral dacht dat ik een meisjesmoeder was. Maar we hebben het aardig gered. Lees maar.

Gouwe ouwe

Al een aantal weken post ik iedere dag op facebook oude blogs. Tot mijn verbazing had de blog over de concentratieproblemen van een jochie een bereik van bijna 9000 personen.
Dit jongetje had eigenlijk heel ergens anders last van in de klas. Lees maar.

Het bericht over wat je vooral NIET moet doen bij boze kinderen heeft bijna 14.000 personen bereikt. Lees maar waar dat over ging.
Wil je ook dagelijks oude blogs tegenkomen en als eerste de nieuwe blog lezen, like dan gerust mijn facebookpagina.

Opleidingen afgerond

Ook hier loopt het opleidingen seizoen al bijna op zijn eind. Nog 6 weken en dan is het grote vakantie. Gelukkig konden we de afgelopen weken al veel buiten in de tuin oefenen en pauzeren en ik reken er op dat we de komende weken daar ook van kunnen genieten.
In maart en april zijn er ieder weekend opleidingen gegeven. Ook Marijke Teeuwissen verzorgde op verschillende plaatsen in Nederland een Ik leer leren training.
Dit zijn alle mensen die in maart een opleiding hebben afgerond.
En dit zijn alle deelnemers aan de opleidingen in april.
Ik wens jullie allen heel veel plezier met het verder in praktijk brengen van de lesstof.

Dit was de nieuwsbrief. De volgende verschijnt in mei.
Ik wens je veel leesplezier.
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar 6576 mailadressen.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 7
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2

Heb je het het gratis eboek   al ?
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Ben je ouder en wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Ken je Ik leer leren al? Bekijk het hier….
De webwinkel van Ninico vind je hier…….


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)