Welkom bij deze nieuwsbrief van De Praktijk voor Kindercoaching.
Met deze nieuwsbrief wil ik je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en de agenda voor de komende tijd.

Daarnaast maak ik je graag deelgenoot van leuke anekdotes, tips en kennis over alles wat te maken heeft met kinderen en hun ouders. Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt opgegeven of omdat je op een andere wijze contact hebt gehad met De Praktijk voor Kindercoaching.
Ik wens je veel leesplezier en voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen naar anderen waarvan je verwacht dat ze interesse hebben.

Nieuws

De tijd vliegt en inmiddels lopen er 2 groepen basisopleidingen tot kindercoach, een andere groep heeft de basisopleiding afgerond en ook hebben een aantal kindercoaches hun certificaat gehaald van oplossingsgericht werken en kids’skiils.
Daarnaast komen er gelukkig ook nog veel kinderen en ouders naar de praktijk. Bekende workshops en thema-avonden worden weer ingepland vanaf januari 2011, maar ook nieuwe initiatieven worden ontplooid.

Op 20 en 25 januari organiseer ik samen met de mediators van gelukkiguitelkaar een thema-avond over alle facetten van echtscheiding met betrekking tot kinderen.
De nieuwsbrief van januari zal een overzicht geven van alle activiteiten.

Omdat de web-log die ik had minder mogelijkheden gaf, heb ik besloten om mijn domeinnaam www.kindercoachingfriesland.nl in te richten als web-log. Op deze website vindt je voortaan gemiddeld 2 keer in de week een artikel over kindercoaching en opvoedcoaching. Met heel veel dank aan Geert Zijlstra die mijn websites altijd up to date en in perfecte conditie houdt.
Ik ben heel blij met het resultaat en nog veel blijer dat het mij gelukt is om alle 206 berichten over te zetten. Als je mij de afgelopen tijd scheel en tureluurs voorbij hebt zien lopen was deze klus de reden.

Opvoeden
Opvoeden is soms een hele klus, maar wel één die vrijwel alle ouders veel voldoening geeft. Kinderen zitten je onder de huid en het proces van loslaten gaat ieder verschillend af. Ik houd ervan om regelmatig eens te filosoferen en moet dan soms glimlachen over de zorgen die je jezelf soms kunt maken. Denk maar eens aan opvoeden: Als je kinderen volwassen zijn, begin je een beetje door te krijgen hoe dat moet: opvoeden…. En dan nemen je kinderen het stokje over voor hun eigen kinderen en maken zich op hun beurt zorgen. En dan wordt het voor jou tijd om betekenisvol te zijn voor je kleinkinderen.

Een ander verhaal is wanneer er problemen ontstaan in de opvoeding, Wist je dat er in dat opzicht heel veel kinderarbeid wordt verricht in Nederland?
En wat je kunt doen als je puber ontspoort na een moeilijke tijd in je gezin?
Wat dat betreft is het voor de kindercoach goed om na een vraag van ouders altijd goed te bekijken wie je moet helpen: het kind of de ouders, of allebei….
Ook leerkrachten zitten soms met vragen op het gebied van opvoeden, want zijn ze nu primair voor het lesgeven of moeten leerkrachten ook opvoeden?
Gelukkig is er tegenwoordig op veel fronten hulp voor ouders en kinderen en is het al lang geen taboe meer om hulp te vragen als je ergens mee zit. Integendeel inmiddels zijn er zorgen over teveel kinderen in therapie.
Voor wie het allemaal niet meer weet is inmiddels les 7 voor ouders beschikbaar..

Thema:  Leren en wat kan de kindercoach betekenen

Alle ouders willen dat het goed gaat met hun kind en dat hun kind plezier heeft op school. Ouders verwachten ook vaak dat het zo zal gaan. Helaas is dit niet altijd een vanzelfsprekendheid want er zijn wel een aantal voorwaarden te benoemen voordat kinderen kunnen leren. Pas als het kind schoolrijp is zal er iets gaan gebeuren, maar daarvoor moet een peuter en een kleuter al heel veel hebben geleerd. Sterker nog, tegen de tijd dat een kind in groep 3 komt zijn alle belangrijke ontwikkelingen al geweest.

Komt er daarna bijvoorbeeld dyslexie aan het licht dan zien ouders soms door de bomen het bos niet meer door het verschillende aanbod van dyslexiebehandelingen.

Het is ook reuze interessant om eens anders te kijken naar ziekte van het kind. Gaat het om een gewoon griepje of is er meer aan de hand?

Kun jij je trouwens nog herinneren hoe je zelf of je kind vroeger kon spelen met waardeloos materiaal?

Tips en wist je dat?

De  donkere dagen komen weer aan en dat betekent lange avonden. Vorige week hadden wij hier 2 uur lang een stroomstoring en dan denk je onbewust even wat je moet doen als je computer (en tv) het niet meer doen.
Wil je een leuke avond met je kinderen maak dan eens een kwaliteitenspel en speel daar een rondje mee.

Omdat er toch nog regelmatig vragen komen over het vak van kindercoaching, nog twee berichten daarover: Wat is eigenlijk het aanbod van een kindercoach en hoe kan een kindercoach problemen oplossen.

Gouwe ouwe

In de categorie gouwe ouwe deze keer berichtjes over: concentratieproblemen in de klas en omdat ons hondje al eerder voorbijkwam in deze nieuwsbrief: een puppie opvoeden.

Tot slot wil ik graag besluiten met het prachtige gedicht “ Ik weet iets goeds van jou “ van Georgia Nighways. Dit gedicht is opgenomen in het boek “ opgroeien in verbondenheid”.

Ik wens je een fijne tijd.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)