Als je het over problemen hebt en je praat er met mensen over, valt het op dat je al heel snel in clichés vervalt. Mensen proberen elkaar te troosten en velen voelen zich ongemakkelijk als iemand ergens last van heeft. Vandaar vast al die algemeenheden:

“De tijd heelt alle wonden.”
“Iedereen heeft vrienden nodig.”
“Hoe gaat het?” “Ja, goed hoor…”

Een cliché is vaak gemakkelijk gezegd en voorkomt meestal dat je dieper ingezogen wordt. Bovendien is het volledig geaccepteerd binnen onze maatschappij om zonder al te veel betrokkenheid met elkaar om te gaan.

Ieder zijn eigen motto

In de loop der jaren is het mij opgevallen dat ieder mens zijn eigen manieren heeft om te kunnen omgaan met tegenslag en uitdagingen die het leven aan ieder stelt (hoezo cliché :-)). Er zijn vele mensen met het glas half leeg of juist half vol. En mensen die overtuigingen hebben dat ze iets kunnen, of juist niet. Onderzoeken hebben al vaak aangetoond dat het met een licht gemoed makkelijker is om je problemen achter je te laten, dan wanneer je overal apen en beren op de weg ziet. De optimist heeft het over het algemeen makkelijker in het leven dan de pessimist.

Mijn motto

Problemen zijn er om opgelost te worden. Dat was en is één van mijn motto’s. Ontelbare keren heb ik het geroepen toen mijn kinderen klein waren en ze wel eens radeloos waren wanneer iets niet lukte of niet kon. Tijdens mijn studie, al weer vele jaren geleden, moest ik wel eens zuchten van de lange procedures en de ellenlange therapieën die toen nog zo gewoon waren. En ik merkte vooral aan mensen uit mijn omgeving dat ze geen stap verder kwamen. Integendeel, het kwam me soms voor dat ze nog verder in hun ellende wegzakten. Nu, vele jaren en studies later, denk ik nog wel eens dat ik toen tóch gelijk had met mijn gevoel.

Wat aandacht krijgt, groeit.

Heb je het over problemen en blijf je daarover doordenken en praten, dan worden de problemen groter. Neem  je het besluit om een oplossing te vinden uit je problemen, dan gaat het stromen en is er ruimte voor creativiteit. Daarom was het vinden van het oplossingsgericht werken voor mij ook een feest van herkenning.

Problemen oplossen

Mijn kinderen leerde ik al dat ieder probleem vertaald kon worden naar een praktisch probleem. En praktische problemen kun je gewoon stelselmatig aanpakken en oplossen. Een kwestie van analyseren en het wie, wat, welke en hoe uitpuzzelen en daarmee aan de slag gaan. En laat dit nu net één van de basisprincipes van oplossingsgericht werken zijn. Zelfs emotionele problemen kun je op deze manier benaderen, waarbij ik wel wil opmerken dat het goed is voor kinderen en volwassenen zich bewust te zijn van gevoelens.

Gevoelens zijn er om mensen te beschermen en dienen met (zelf) respect benaderd te worden. Het is echter wat anders om overspoeld te worden door emoties en gevoelens. Uiteindelijk zul je er wel iets mee moeten. Kinderen zullen moeten leren hoe ze omgaan met hun gevoelens van boosheid, verdriet, angst maar zeker ook met blijheid.

En de kindercoach?

Er zijn vele manieren om iets te leren en te veranderen aan situaties die je dwars zitten en waar je even geen uitweg voor hebt. De kindercoach kent de principes van leren, die kent vele manieren van “herkaderen”, dat wil zeggen: even iets van een andere kant belichten. Bovendien kent de kindercoach vele listen, geleerd door Tom Poes in lastige situaties. (Want lijkt een onoplosbaar probleem aanwezig, dan roep ik snel: “Tom Poes, verzin een list”. Reken maar dat er dan een uitweg is.)

Maar meest van al, weet de kindercoach de juiste vragen te stellen, zodat ouders en kinderen zelf te binnen schiet hoe ze hun glas weer half vol krijgen. En de kindercoach hoeft mensen niet te troosten of gerust te stellen. Integendeel, de kindercoach kijkt even mee over de schouder, loopt een eindje mee, geeft lichtjes steun en wijst aan welke wegen mogelijk zijn. Zodat de eigen pootjes weer dansend verder gaan op eigen kracht. Zoals het hoort. En hopelijk als belangrijkste boodschap meegegeven dat problemen gemakkelijk opgelost kunnen worden.

’t is maar net hoe je er tegen aan kijkt, om nog maar eens af te sluiten met een knoert van een cliché…

En wil je weten hoe je dat doet dat coachen? Bestudeer dan eens de waaier oplossingsgericht aanpakken van 49 problemen bij kinderen en jongeren die zo’n mooie samenvatting geeft.

Lees ook: De inhoud van de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Opleiding tot kindercoach: Toekomstgericht vakmanschap
Lees ook: Wie komt er naar de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Wat is het verschil tussen een kindertherapeut en een kindercoach?

Bekijk de materialen waar een kindercoach mee werkt in de webwinkel….
Lees meer informatie over de opleiding tot kindercoach, die je leert hoe je problemen kunt laten oplossen door ouders en kinderen.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)