Muurbloempje, angsthaas, vermijder, ontloper, lafaard…

We hebben allerlei benamingen voor iemand die problemen uit de weg gaat. Echter, problemen horen er nu eenmaal bij en ieder mens komt ze van tijd tot tijd tegen. Niet leuk, maar aan de andere kant is ieder probleem een kans om een nieuwe ontdekking te doen of iets bij het oude te laten.

Wat zijn problemen?

Problemen zou je kunnen beschouwen als obstakels op je weg. Je wilt ergens naar toe, een doel halen, iets uitvoeren of ergens van af. Iets of iemand houdt je van je pad en dat betekent dat je voor een keuze staat.

Als je bij het idee van je weg of pad blijft, zou het kunnen dat op het pad voor je een diepe kuil, een hobbel, iets gevaarlijks of een berg voor je neus opdoemt. Je moet een keuze maken. Vooruit gaan en de kuil, hobbel, het gevaarlijke of de berg nemen, blijven zitten waar je zit, een ander pad ontdekken of terugkeren op je schreden.

In die zin dwingen problemen altijd tot verandering en het maken van een keuze. Om uit de problemen te komen is er een actie nodig. En om in actie te komen moet je vaak afwegingen maken of dat wat je wilt doen een voordeel of een nadeel oplevert.

Soorten problemen

Problemen voelen vaak zwaar aan en hebben de neiging zichzelf te versterken en erger te worden. Het hangt af van iemand zijn instelling hoe hij omgaat met problemen en de uitweg uit de problemen. Je kunt een paar verschillen ontdekken:

  • Onoplosbare problemen. Dit zijn problemen die eigenlijk feiten zijn en die je niet kunt veranderen. Je hebt dyslexie, je bent ziek of je huis is afgebrand. Dat wat je niet hebt zal er niet komen en dat wat je had komt nooit meer terug.
  • Oplosbare problemen. Dit zijn obstakels die je kunt nemen, al dan niet met veel moeite. Je hebt een overzicht van alternatieven en kunt een keuze maken voor de uitweg.
  • Complexe problemen. Je dit beschouwen als een verzameling van problemen die tezamen nogal ingewikkeld kunnen zijn. Om hier uit te komen is het handig een overzicht te maken van onoplosbare problemen en oplosbare problemen. Met een gericht stappenplan kan er weer een actie worden gepland voor vooruitgang.

Oorzaken van problemen

Wanneer er een probleem is, zal er altijd een oorzaak zijn. Ziekte, het weer, mensen met andere doelen dan wij, capaciteiten die ontbreken en noem maar op. Het scala aan oorzaken die kunnen leiden tot problemen is onuitputtelijk. Gek genoeg denken wij dat als we de oorzaak van een probleem weten, wij het probleem kunnen oplossen. Niets is minder waar.

Immers, als we de oorzaak weten van een driftig en boos kind, zal het kind daar niet mee geholpen zijn en stoppen met driftig zijn. Als we weten dat dyslexie, adhd en autisme komt door een storing in de hersenen is het probleem nog steeds even groot.

Het enige wat helpt aan het weten van de oorzaak van een probleem is dat we kunnen begrijpen hoe iets misschien zo gekomen is. Er is echter nog nooit een probleem opgelost alleen door het weten van de oorzaak. Om iets op te lossen is er meer nodig.

Kinderen en problemen

Kinderen komen vanaf hun geboorte ontelbare problemen tegen. Kinderen moeten leren bewegen, eten, slapen, leren op school, omgaan met emoties en gedrag. Dat is nogal wat en op ieder moment kan er een probleem ontstaan: Je wilt iets en het kan of mag niet of je hebt de capaciteiten er nog niet voor.

Het kind en de ander, meestal de ouders, bewegen ieder moment om elkaar heen om de uitdagingen van de dag door te komen. Al heel jong leert een kind hoe zijn ouders hun problemen oplossen. Reageren zij rustig of emotioneel op obstakels? Het kind zal heel lang de manier van omgaan met problemen volgen van zijn ouders. Angstige ouders leren hun kinderen angstig op problemen te reageren. Rustige ouders leren hun kinderen weloverwogen op uitdagingen af te stappen. Na verloop van tijd, ontdekt een kind door het omgaan met vriendjes, leerkrachten en andere opvoeders dat er meerdere wegen naar Rome gaan, maar zijn ouders blijven de grootste invloed hebben op het oplossen van problemen.

Problemen oplossen

Heeft een kind een probleem dan kan het helpen om overzicht te scheppen. Allereerst begin je met het formuleren van een doel. Waar wil je naar toe en waartoe moet de weg leiden.

Is het een complex probleem of spelen er verschillende zaken door elkaar, dan is het handig om concreet te formuleren wat bij het kind hoort en wat er oplosbaar is. Zo kan je ieder probleem her-vertalen naar zaken die wel oplosbaar zijn en zaken die niet oplosbaar zijn.

Wanneer dat duidelijk is, kan je samen met het kind de voor en nadelen op een rij zetten, de talenten van het kind in kaart brengen die helpen in de richting van het doel en een keuze maken voor de eerstvolgende actie.

Moed moet

Hoe de manier van denken en handelen ook is, een kind moet dapperheid leren om te kunnen omgaan met problemen. Niets doen is geen optie omdat er dan geen ontwikkeling meer is.
Als het doel duidelijk is en een stappenplan gemaakt, blijft er slechts één ding over en dat is de eerste stap.

Wanneer wij kinderen willen helpen op hun weg, hoeven we niets meer te doen dan overzichtelijkheid en structuur aan te bieden. Of kinderen nu een diagnose hebben, ziek zijn of gezond, het maakt niet uit. Problemen die ze tegenkomen, brengen we terug tot hapklare brokken en we zorgen ervoor dat onoplosbare en complexe problemen inzichtelijk worden tot keuzes voor stappen tot actie.

Het enige wat een kind dan nog nodig heeft is moed om de stap te nemen. We helpen kinderen door de te nemen stappen hapklaar aan te bieden. Iedere keer wanneer een kind dan een stap neemt en de uitdaging aangaat, vertoont het moed. Zo voelt het kind zich steeds sterker en moediger en in staat om problemen en obstakels op zijn weg te nemen.

Angsthazen en lafaards krijgen op deze wijze geen kans om zich te ontwikkelen. Misschien zou je zelfs kunnen zeggen dat voor het oplossen van problemen moed alleen al genoeg is. :-)


Wil je kinderen helpen moedig te zijn?

Volg dan de online opeising ‘Kinderen helpen bij angst en faalangst‘ en help hen moedige stappen te zetten zodat ze vrij en blij kunnen doen wat ze willen en moeten doen.
En het mooie is, jij kunt direct starten met deze opleiding. Heb jij de moed ervoor?


Lees ook: Ben jij een versterkende of een verzwakkende ouder?
Lees ook: Nog niet stoer genoeg
Lees ook: Bezorgde ouders maken kinderen ongelukkig
Lees ook: Wat te doen bij angst van kinderen?
Lees ook: Bange kinderen, bange ouders
Lees ook: Gun je kind zijn ellende
Lees ook: Emotionele puin ruimen
Lees ook: De helling van angst
Lees ook: Een kasteel voor kwetsbare kinderen
Lees ook: Student op eigen benen