ill-mobielHet is al een paar jaar geleden, vóór de tijd van apps en sms.
De praktijktelefoon gaat over op zaterdagochtend. Ik meld me keurig en een stem vraagt me of ik haar kan helpen want het rode lichtje op haar telefoon blijft maar branden. Even ben ik van mijn a-propos en denk dat ik te maken heb met een grap of met spelende kinderen.
Ik besluit om er serieus op in te gaan en een prachtig gesprek ontwikkelt zich.

Het blijkt een dame van ruim 80 jaar te zijn, een deftige dame bovendien te horen aan haar licht Indische, gedistingeerde tongval. Ze is wanhopig en zeer geïrriteerd omdat het lampje op haar telefoon blijft branden en er bovendien een piep bij zit. Ik doe haar allerlei suggesties aan de hand, waarbij ze me regelmatig maant om langzamer te praten want ze is doof.
Haar kinderen wonen elders in het land en kunnen haar niet helpen, de buren zijn niet thuis en het lampje blijft haar irriteren.
Als absolute nietsnut op het gebied van techniek en zij die niets begrijpt van mijn suggesties kan ik haar niet echt helpen. Uiteindelijk stel ik voor dat ze de telefoon van de lader haalt en als het lichtje blijft branden hem dan weg te leggen zodat ze het niet ziet. Later als er iemand langs komt, kan ze vragen of die persoon het kan oplossen. We komen overeen dat dit wellicht voor nu de beste oplossing is en maken vriendelijk een einde aan het gesprek…..

Aan tafel vertel ik het mijn kinderen, ze vinden het een geweldig verhaal en komen op de proppen met wie zij allemaal op saaie zondagmiddagen en vrijdagavonden gebeld hebben.
Ze waren wel van het soort helden die alleen belden met bekenden met bizarre verhalen, waarop dan meestal een lachen, gieren, brullen toestand ontstond. De jongens hebben eens een meisje gebeld die alleen thuis was en maakten het zo bont dat ze naar haar toe moesten gaan om het recht te trekken.

Waarschijnlijk is het van alle tijden dat mensen elkaar voor de gek willen houden en grappen uithalen met elkaar . De telefoon en zeker ook internet bieden prachtige fora om anoniem van alles te verzinnen, al vind ik sommige streken op “geen stijl”, “dumpert”  en aanverwante sites regelmatig van een bedenkelijk allooi. En wat te denken van de filmpjes op facebook. Brrrrr…..

Waardenvol opvoeden, respectvol vóórleven van vriendelijkheid, ouderwets fatsoen én het openlijk afkeuren van grensoverschrijdend gedrag kunnen hopelijk de soms walgelijke behandeling van anderen doen uitdoven.

En dan wil ik met genoegen regelmatig een oud deftig dametje te woord staan over haar brandende lichtjes………….

Lees ook: Straffen of verantwoordelijkheid nemen
Lees ook: Sta je voor of achter je kind
Lees ook: De pedagogiek van opa
Lees ook: Mijn kind liegt
Lees ook: Tweetalig opvoeden is goed voor de hersenen
Lees ook: Dwingende kinderen en slappe moeders
Lees ook: Ouders op 1 lijn?
Lees ook: Spijbelende zoon
Lees ook: Dag vuurwerk….

Wanneer je hulp nodig hebt dan kun je contact opnemen met de praktijk voor kindercoaching. Als je kindercoach wilt worden, lees dan over de opleiding tot kindercoach. Wil je regelmatig berichten ontvangen over alles wat heeft te maken met kinderen, geef je dan op voor de nieuwsbrief.
Ken je Ik leer leren al? :-)
De illustratie is gemaakt door Studio Staalkaart


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)