Een paar jaar geleden viel er bij ons een brief van gezamenlijke instellingen over vuurwerk en kinderen in de bus. Wij werden als ouders opgeroepen om hierover met onze kinderen in gesprek te gaan en er was een kaart toegevoegd met een aantal smileys over hoe om te gaan met vuurwerk en hoe het leuk te houden.
Er stond één sombere smiley naast een berichtje over kosten die verhaald zullen worden na vernieling van openbaar geplaatst meubilair.

Gesprek over vuurwerk

Tsja, een open deur, maar ik vrees dat het in veel gezinnen een vrij autoritair gebeuren gaat worden.  En daar is over dit onderwerp volgens mij niets mis mee.
Tenminste….. daar waar vuurwerk op de kinderen een grote aantrekkingskracht heeft.
( ……Laat ik het uitleggen voor mensen mij afschieten….. :-) )

Met kinderen die niets hebben met vuurwerk of er neutraal tegenover staan, kun je volstaan met het ach en wee over vuurwerk. Hoe gevaarlijk het is en hoe dom sommige kinderen zijn die zich onder groepsdruk laten verleiden tot gevaarlijke handelingen. Ook de domheid en het risico van een HALT-straf door het toekijken, dan wel toejuichen, van het molesteren van de openbare ruimte is met deze kinderen bespreekbaar.
Sterker, jullie zijn het gloeiend eens…
Prachtig toch, snel uitgekletst en als ouders en pubers eensgezindheid over een belangrijk onderwerp.

Een preek over vuurwerk

Maar dan het kind met een zeer licht vorm van pyromanie, meest jongens…
Deze komen zo na de kerst tot leven en zijn niet te harden. Vroeg op en fijn zwerven over straat. Vage antwoorden over verblijfplaatsen en met kleine brandgaatjes in de jas. En een sterke brandgeur in de ge-gel-de strakke haren.

Nou, weet van mij dat je het niet gaat redden met een goed gesprek. Deze jongens hebben ergens een bron van aanvoer van steeds nieuw zwaar en illegaal vuurwerk. Iedereen behalve jij weet waar het vandaan komt.
En gevaarlijk?
Hoe kom je erbij, je bent echt de meest middeleeuwse moeder die zelf spookbenauwd is en je kind niet zijn ervaring gunt.
En reken maar dat dat klopt. Zeker op dit gebied.
Dus rest de preek en als dat niet helpt een keihard verbod waarbij je tig keer per dag de vreselijke crisis moet doormaken dat je je kind isoleert van zijn vriendjes.
Nog beter werkt overigens de actie die manlief een keer uitvoerde: Na overtreding de hele rataplan in een grote emmer water.
Dag vuurwerk en knalwerk….
Oeff, ik moet zegen dat in eerste instantie deze actie mij ook heftig voorkwam. Echter de werking is voor de eerst komende jaren preventief, want ja dat was nu ook weer niet de bedoeling van het zakgeld.

Wat te doen deze dagen?

Dat hangt dus helemaal van je kind af. Jonge kinderen moet je gewoon voorlichten over veilig afsteken, uit de buurt blijven, een aansteeklont hebben, en bla, bla, bla. Samen al jong beginnen met het kopen, oefenen en er samen een mooie traditie van maken.
Onoverkomelijk is het ook niet als je kind per ongeluk voelt hoe heet een sterretje wordt.
Houd toezicht en stuur je verstandige kind met verstandige instructies op pad om te genieten. Vertrouwen moet gegeven en verdiend worden en daar werk je samen aan door het maken van afspraken.
Je kleine nieuwjaarspyromaantje houd je strak, alcoholvrij en die stel je de meest verschrikkelijke straf in het vooruitzicht zoals een emmer water voor de knallers of alleen onder toezicht de straat op.

Geniet zelf zo veel mogelijk, blijf ademen en weet dat het over een paar jaar voorbij is als ze zelf ook wat meer middeleeuwse activiteiten krijgen of een bange vriendin. Die laatste is dacht ik de beste verdediging voor letsel……

Lees meer in de categorie bij mij thuis en pubers.
Lees over : ruimte voor jongens.
Lees meer : Wat aandacht krijgt groeit.
Lees meer: Ruzie in de tent.

De praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach wenst je een schitterende jaarwisseling.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)