vogel2_LREen baby wordt met zijn geboorte losgelaten in de wereld. Letterlijk los geknipt moet het vanaf dat moment zijn eigen weg zoeken in het leven. Een wonder wat vanaf de eerste ademtocht steeds meer een eigen wezentje en persoontje wordt. Al snel is het temperament van het het kind zichtbaar en dat hoor je vaak van anderen die de baby vergelijken met ouders en andere familieleden.
En vanaf de geboorte van het eerste kind is er een nieuwe generatie ontstaan in de familie van beide ouders doordat een zoon en een dochter zelf ouder zijn geworden.

Spannend voor het kind

Naar mijn idee is een belangrijk doel van kinderen opvoeden hen vanaf dag één weer leren loslaten.
Alhoewel…….. Voor een gezonde ontwikkeling van het kind is het van levensbelang dat het kind zich leert hechten aan ouders. De baby leert dit doordat hij erop kan vertrouwen dat zijn ouders zijn signalen herkennen en hier effectief op reageren. Het is belangrijk dat ouders begrijpen en reageren op wat het kind nodig heeft. Huilt het omdat hij honger heeft, een schone luier nodig, zich verveelt of geknuffeld wil worden. Deze houding van ouders maakt dat het kind zich veilig voelt en een goede basis krijgt om de wereld te ontdekken. Hij weet dat er een warm nest is waar hij altijd naar kan terugkeren.
Zo rond acht maanden begint bij baby’s de fase van éénkennigheid. De baby gaat huilen en wordt bang zodra de ouders uit beeld verdwijnen. Als ouders hier op inspelen door het kind steeds weer gerust te stellen en hem het vertrouwen geven dat ze weer terugkomen krijgt het warme nest steeds meer betekenis.
Sommige mensen denken dat het een slecht signaal is als het kind huilt als de ouders weggaan. Dit gedrag is echter een gunstig teken omdat het laat zien dat het kind gehecht is aan de ouders.
Mooi samenvallend met deze periode is dat kinderen van deze leeftijd het geweldig vinden om kiekeboe spelletjes te spelen. Door middel van dit soort spelletjes leert het om te gaan met zijn angst en blijheid rondom komen en weggaan.

Spannend voor de ouders

Als het kind weet dat het steeds kan terugkeren naar het warme nest waar hij zijn ouders en andere dierbaren vindt, gaat het steeds meer zijn wereld verkennen. Eerst kruipend en al snel lopend wordt de omgeving steeds groter.
En dan wordt het voor ouders spannend: Het grote loslaten is nu echt begonnen.
Het kind blijft eens een middagje bij een vriendje spelen.., en slapen.., gaat zelf douchen.., hoeft niet meer voorgelezen.., gaat alleen naar school.., met vriendjes naar het zwembad…, gaat een boodschap doen.., fietst met een zware rugzak naar school in een andere wijk of stad.., het eerste schoolfeest.., een biertje.., haalt het rijbewijs.., gaat met vrienden op vakantie.., gaat studeren en/of werken.., leert een partner kennen……………

………En toch, toch blijft het al die jaren belangrijk dat je als ouder dezelfde houding houdt als tijdens de babytijd. Aanvoelen wat je kind nodig heeft, op tijd en juist reageren om aan te bieden wat je kind vooruit helpt. En dat betekent vooral veel aanmoedigen zodat het kind leert om zelf zijn problemen op te lossen en te DOEN wat nodig is.
De verschillen kunnen overigens groot zijn tussen wat kinderen nodig hebben om zelfstandig te worden. Het ene kind rolt op zijn gemak door alle ontwikkelingsfasen en het andere vraagt steeds een grote alertheid van je. En dan de angst of het wel goed komt en je het juiste doet….
Want het ene kind moet je bij wijze van spreken uit het nest kieperen en de andere zou je het liefst met duizend draden vastbinden.
Maar het loslaten van je kinderen is bovenal ruimte geven en er op durven vertrouwen dat de dingen gaan zoals ze moeten gaan.

Lees ook: Het drama van perfecte ouders
Lees ook: Hoe ga je om met emoties
Lees ook: Gun je kind zijn ellende
Lees ook: Sta je voor, achter of naast je kind?
Lees ook: Opvoed illusie: ouders op één lijn
Lees ook: Bezorgde ouders maken kinderen ongelukkig
Lees ook; 7 manieren voor het vergroten van vertrouwen
Lees ook: Help, mijn kind heeft een eigen wil
Lees ook: De valkuil van geruststellen
Lees ook: Lessen voor ouders
Lees ook: Wie heeft de regie in huis

Wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Ken je de training Ik leer leren al?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)