Boos Kind 3Jij en je baby zijn al een poosje aan elkaar gewend en kennen al veel van elkaars gewoontes. Als het goed is brabbelt je kind al een poosje, zegt mamma en pappa, zit, kruipt, loopt al de nodige stappen met of zonder hulp, pakt speelgoed beet, rolt al met een bal, herkent plaatjes uit het voorbeeldboek, kent steeds meer namen van mensen en dingen, probeert zelf te drinken, kan een beetje puzzelen en de vormenstoof in elkaar zetten, doet jou al veel na, eet een beetje zelf, wil meehelpen met aankleden en jullie genieten volop van elkaar.

En dan op een dag, zo tussen 1,5 en 2 jaar oud zegt je kind luid en duidelijk:  NEE!!.

Gefeliciteerd!!
Een nieuwe levensfase is aangebroken; je kind krijgt een eigen wil en jij een schone taak, nl OPVOEDEN.
Nu wordt het serieus. Want hoe ga je nu verder…….
Misschien schrik je de eerste keer dat je kind NEE zegt, je knippert met de ogen, schudt je hoofd en dan…barst je in lachen uit…, ga je de strijd aan…, je zoekt afleiding voor je kind… of geeft je kind zijn zin.
Allemaal mogelijkheden die vanaf nu tot jullie repertoire kunnen behoren. Want natuurlijk is het ene onderwerp belangrijker dan het ander om te strijden en kun je soms niet anders dan lachen, maar let op…

Zonder dat je het wist is je kind al veel over je te weten gekomen en spiegelt het jou precies. Want was het je ooit opgevallen dat kinderen op precies het juiste moment hun eigen willetje wensen door te drukken?
Dus… als jij net even gezellig staat te praten met je vriendin, heeft je kind plotseling heel iets belangrijks te vertellen.
In de winkel als je haast hebt, krijst het om een zak chips, wat ie heus echt anders nooit doet… En, o, je kind valt net op het moment dat je opgetut en wel op het punt stond om weg te gaan.

Steeds vaker en steeds onbewuster spelen jullie met je wensen en behoeften op elkaar in, en het is aan jou als opvoeder om hier mee te leren omgaan. Voor je kind maar zeker ook voor jezelf.
Bedenk hoe belangrijk deze fase is, want hier leg je de bron van hoe je met elkaar omgaat in de toekomst.

En bedenk maar eens hóe je wilt omgaan met deze nieuwe fase in jullie leven: Wil je het net doen als je ouders of wil je het anders. Hoe doen andere ouders het, Wat werkt wel en wat niet bij je kind en hoe denkt je partner erover.
Omdat een baby zich zo snel ontwikkelt in de eerste paar jaar gaat deze fase al weer snel voorbij.
Maar wat zou het leuk zijn als je er eens extra bij stil staat want voor je het weet is je kind volwassen met een heel eigen mening en visie wat begon met zijn eerste keer NEE zeggen tegen jou!!

Lees ook: Je eigen ruimte innemen en je grenzen afbakenen
Lees ook: De juf heeft een boos hoofd en een harde stem
Lees ook: Je kind als verlengstuk van jezelf?
Lees ook: Een muur om je heen kan heel goed zijn
Lees ook: Bange kinderen, bange ouders
Lees ook: Waarom visualiseren van grenzen niet lukt
Lees ook: Tegoedbon
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Spreek jij de taal van je kind?

De materialen rood & groen en het touw vind je bij Ninico.nl
Heeft je kind of jij behoefte aan ondersteuning dan kun je een beroep doen op de praktijk voor kindercoaching. Hier kun je ook de nieuwsbrief aanvragen.
De opleiding tot kindercoach geeft vele handvatten om ouders en kinderen te helpen in situaties die moeilijk zijn. Ken je de training Ik leer leren al?
De illustratie is van Kitty Blum


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)