Sinterklaas is weer in het land en de zak moet gevuld. Heel veel ouders vragen zich af wat ze moeten kopen voor hun kroost. De kinderen weten het meestal wel: In menig gezin zijn lange verlanglijsten gemaakt met plaatjes uit de dikke catalogi die al weken geleden zijn bezorgd.

Wat zetten kinderen op hun verlanglijst en wat kiezen ouders?

Kinderen gaan vaak voor groot, glimmend, felle kleuren, batterijen en vooral wat de vriendjes en vriendinnetjes hebben. Waar kinderen niet op letten is of ze er ook daadwerkelijk mee gaan spelen en of ze er iets mee kunnen. Van mijn kinderen herinner ik me, als we al eens aan zo’n wens voldeden, dat het vaak al kapot in de container lag of werkeloos in een hoek voor de batterijen leeg waren.

Maar wat dan wel?

Het meest belangrijk is natuurlijk je kind: Waar houdt het van en wat kan hij goed. Een enthousiast, extravert kind (vuurtype) zal het meest houden van uitdaging en met een component van samen met andere kinderen. Hij houdt van ontdekken en wil graag de leiding nemen met andere kinderen en de spelregels bepalen. Speelgoed voor buiten zal bij hem zeker in de smaak vallen.

Een bedachtzamer kind wat houdt van materie (aardetype) zal iets met zijn handen willen doen en ontdekken, zoals bouwen, puzzelen of knutselen.

Een luchttype houdt van fantasie en hem kun je zeker blij maken met fantasiespeelgoed als verkleedkleren en speelgoed waar je een verhaal mee kunt maken in je eigen wereld. Creatieve materialen waarmee een nog nooit vertoont kunstwerk is te maken is voor deze kinderen altijd goed.

Het watertype tenslotte, zal houden van speelgoed waarin de emotie en ook samen spelen aan de orde komen. Poppen, speelgoed van zachte materialen, liefelijke leesboekjes en sprookjesachtige knutseldingetjes.

Voor ieder kind kun je dus iets zoeken wat past bij zijn geaardheid, maar even goed is speelgoed bedoeld om kinderen uit te dagen en ervaring op te doen met onbekende gebieden. Juist daarvoor is speelgoed van oudsher bedoeld: spelenderwijs leren, zowel op het gebied van gebruiksvoorwerpen om ouders na te doen als taal en woordenschat (voorlezen) en ruimtelijk inzicht: De bal pakken van onder de tafel, een toren bouwen van blokken op elkaar, de pop in het bedje leggen naast de andere pop en de trein tussen de rails laten rijden……..

Dus….. gun je kind speelgoed waaraan wat valt te beleven en wat uitdaagt tot nieuw gedrag en nieuwe leerervaringen. Mocht je dan nog wat geld overhouden: Koop dan nog een groot, glimmertje erbij voor de eerste vijf minuten. En ik kan je verzekeren dat het nog een klus is om speelgoed te vinden zonder batterijen………..
Veel succes en veel plezier met het vullen van de zak van Sinterklaas….
En onthoud dat het leukste speelgoed meestal gratis is, nl pollepels en pannen, zand en water, oude dozen, hoedjes van papier en krassen onder het tafelblad.

Lees ook: Hoe houd je sinterklaasstress buiten de deur
Lees ook: Speelgoed voor nieuwsgierige kinderen
Lees ook: Kwestie van karakter
Lees ook: Opvoeden: Schipperen tussen je principes
Lees ook: Sinterklaassurprisespel
Lees ook: Peuters en kleuters moeten spelen in plaats van leren
Lees ook: Opruimen is moeilijk voor peuters en pubers

De illustratie is van Aly Westerhuis
Kijk voor de Praktijk voor Kindercoaching hier. Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Opleidingen voor (aspirant) kindercoaches en beroepskrachten:

Hulp voor kinderen en hun ouders:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)