Nog even een paar weekjes doorgaan en dan is het alweer zomervakantie. Door het heerlijke weer in mei kwamen we al in de goede stemming.
Ieder jaar neem ik me voor om een heerlijk rustige zomer te willen.
En ook ieder jaar lijkt het alsof net voor de zomer er weer een nieuw project het levenslicht ziet.
Wat het dit jaar gaat worden, lees je verder op.
Ik wens je nu alvast in ieder geval een heerlijke zomer.
Wat je ook doet.

Nieuw: Online opleidingen

De afgelopen jaren heb ik naast het geven van opleidingen, werken in de praktijk met kinderen en het schrijven van blogs steeds nieuwe projecten daarnaast gedaan in de vorm van het ontwikkelen van materialen, spellen en het maken van filmpjes.

In 2017 is de eerste e-cursus ontstaan over boosheid bij kinderen en hoe kinderen en hun ouders te helpen bij boosheid die niet meer goed te handelen is.
Omdat ik toen nog niet de technische mogelijkheden had voor online opleidingen is deze cursus eerst verschenen in pdf vorm. Deze zomer wordt deze cursus omgezet in een online leeromgeving en komen er nog meer online opleidingen bij.

Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een training voor pubers op het gebied van weerbaarheid en alles wat daarbij hoort. Deze training wordt online aangeboden aan mensen die met pubers werken en deze training willen gaan geven aan pubers en hun ouders.
En ik kan alvast verklappen dat het een superfijne training gaat worden voor pubers.
De opzet kun je een beetje vergelijken met de training Ik leer leren met alleen nu een ander thema.
De handleiding voor deze training kun je na de zomer online aanschaffen en is zeer gedetailleerd met duidelijke instructies in woord en beeld, met voorbeelden, met vele extra’s om mee aan de slag te gaan en alle achtergrond informatie die nodig is.
Je kunt direct starten met de training zodra deze beschikbaar komt.

Nadat de monsterklus van deze 2 online opleidingen is afgerond ga ik verder met online opleidingen over andere thema’s die al op de plank liggen.
Wanneer die af gaan zijn durf ik nog niet te voorspellen want mijn agenda zit propvol tot de zomer van 2019 met het geven van reguliere en incompany opleidingen die ik mag geven.

Lezen over kinderen, leren en opvoeden

Sinds de laatste nieuwsbrief zijn er weer verschillende blogs verschenen over allerlei onderwerpen. Soms twijfel ik of ik door moet gaan met het schrijven van blogs omdat het aantal van 1000 blogs bijna in zicht is na al die jaren.
Maar toch komen er dan weer mooie onderwerpen of vragen voorbij waardoor ik toch weer verder ga.
En eerlijk is eerlijk, het vergt ook wel de nodige discipline om iedere maandag een nieuwe blog of filmpje online te zetten en zo nu en dan denk ik erover om de frequentie wat te verminderen.
In ieder geval is dit een overzicht van de laatste weken:

Het grappige is dat je over veel thema’s nooit uitgepraat en uitgeleerd raakt en boosheid is zo’n thema. Deze keer een blog over de verschillen die er kunnen zijn tussen boze vader en boze moeders. Lees maar.

Kindercoaching is een vak apart en een beroep zonder regels en wetten. Dit betekent dat wij als kindercoaches en opvoedcoaches zelf ons vak moeten uitvinden.
Hierbij kunnen we vele missers oplopen in de uitvoering van dit vak. Ik heb er 11 beschreven.
Lees maar wat er fout kan gaan.

Als je denkt dat het leven leuk moet zijn, vergeet het maar. Het mooie en het foute komt gewoon voorbij, hoe je ook je best doet.
Wat betekent het voor kinderen als wij willen dat alles alleen maar goed gaat?
Je leest er hier over.

Ook een leuk onderwerp is de troep die je soms op straat tegenkomt en die we achteloos om ons heen verzamelen.
Wie ruimt bij jou thuis de troep op?
Hoe kun je nog meer naar rotzooi en opruimen kijken?
Welke gevolgen heeft het voor kinderen als wij hun rotzooi opruimen?
Lees verder over dit onderwerp.

Gamen, een onderwerp waar menig ouder zich zorgen over maakt.
En toch is dat meestal niet nodig.
Alhoewel: Laten we beseffen dat basisschool kinderen gewoon buiten moeten spelen en geen beeldscherm voor hun neus moeten hebben als ze ook kunnen bewegen. Dus maximaal, echt maximaal een half uur tot een uur per dag een scherm voor hun neus.
En verder is de vraag: To game or not to game en wat normaal is.

En als laatste: Gaat je kind dit jaar over naar een volgend leerjaar, stroomt het af of blijft het zitten.
Drie mogelijkheden en de vraag is uiteindelijk alleen maar: Wat is goed voor de ontwikkeling van het kind?
Lees maar.

Accreditaties kinderopvang

Op dit moment is de basisopleiding tot kindercoach en opvoedcoach goedgekeurd voor de kinderopvang in het kader van nieuwe wetgeving voor 2019, de IKK.
De basisopleiding is goedgekeurd voor de scholing pedagogiek 0-13.
Goedkeuring voor beleidsmedewerker/coach in de kinderopvang is nog niet verleend. Hiervoor zal het nodig zijn dat alle modules van de opleiding gevolgd moeten worden.
Werk je in de kinderopvang en is het voor jou noodzakelijk om scholing te volgen, laat je dan goed informeren via je werkgever en het fcb over alle normen en eisen die nodig zijn.

Animatieprojecten voltooid

Zo, wat was het een klus: Alle animatie filmpjes voor Ik leer leren.
Vorig jaar begonnen met de filmpjes over hoe je kunt leren passend bij je talenten en aanleg en dit jaar de animaties over de executieve functies.
Jeroen Hartog heeft de animaties gemaakt en ik ben blij met zijn geduld en kennis om alle scripts en geluidsfragmenten te koppelen aan mooie animaties.
In vorige nieuwsbrieven heb je de eindresultaten al kunnen bewonderen en hierin nog een overzicht van de laatste maanden:

Reactie inhibitie oftewel je even kunnen inhouden.
Over het effectief omgaan met je emoties, oftewel emotieregulatie
Flexibiliteit oftewel je kunnen aanpassen als het nodig is.
Als je je werk wil doen, moet je goed kunnen starten, oftewel taakinitiatie
Volgehouden aandacht en doorzettingsvermogen oftewel doen wat je wilt of dat wat nodig is.

We hopen van harte dat de animatiefilmpjes veelvuldig gebruikt gaan worden om inzicht te geven in wat nodig is om succesvol te kunnen leren en leven.

Verhuizen, strongwilled kinderen en nog veel meer

Steeds meer mensen vinden het fijn om te kijken naar filmpjes over een onderwerp. De uitdaging voor mij is om in maximaal 3 minuten kort iets uit te diepen over een onderwerp.
Ook de afgelopen tijd zijn er weer filmpjes online gekomen die al eerder waren opgenomen.
Deze zomer komen er even geen nieuwe filmpjes online op you tube.
Eind augustus neem ik weer een nieuwe serie filmpjes op zodat vanaf september deze weer bekeken kunnen worden.
De afgelopen weken zijn de volgende filmpjes online gekomen:

We staan er vaak niet bij stil, maar verhuizen kan een enorme impact hebben op een kind. Kijk maar.
Leren omgaan met teleurstellingen en veranderingen is best heel moeilijk. Wanneer dat nog niet zo goed lukt, kun je zomaar een dramaqueen in huis hebben. Bekijk